Proslava Dana europske teritorijalne suradnje u Skradinu te NP Krka

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao upravljačko tijelo - uz potporu zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014.-2020. i Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. - organizirala je proslavu Dana europske teritorijalne suradnje.

Proslava je održana 23. rujna u Skradinu te Nacionalnom parku Krka, kao prigoda za zajedničku proslavu programa teritorijalne suradnje i kao mogućnost za predlaganje budućih projekata. Proslavi su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma u svojstvu članova zajedničkih odbora za praćenje spomenuta dva programa prekogranične suradnje. U formalnom dijelu proslave predstavljena su dosadašnja postignuća te daljnji ciljevi programa prekogranične suradnje, dok je neformalni dio uključio obilazak NP Krka.

Proslava je organizirana u okviru Dana europske suradnje, obilježenog 21. rujna, kojim se slave postignuća u području teritorijalne suradnje u Europi i izvan granica Europske unije. Petu godinu zaredom, diljem Europe organizirana su različita događanja s ciljem poboljšanja vidljivosti i podizanja svijesti o programima teritorijalne suradnje - Interreg, IPA CBC i ENI CBC. Tim događanjima naglašena je uloga koju prekogranični, transnacionalni i međuregionalni projekti imaju u postizanju ciljeva EU te se želi pokazati raznovrsnost i relevantnost projekata financiranih iz Interreg programa i njihov utjecaj na svakodnevni život europskih građana. Službena proslava Dana europske suradnje počela je konferencijom o EU kohezijskoj politici, pod slovačkim predsjedanjem Europskom unijom, u Bratislavi 15. rujna 2016. godine.



Pisane vijesti