Usvojena odluka o definiranju kalendara predsjedanja Vijećem EU do 2030. godine

Vijeće Europske unije je dana 26. srpnja 2016. putem pisane procedure formalno usvojilo Odluku o definiranju kalendara predsjedanja Vijećem EU do 2030. godine.

Predsjedništvo Vijeća djeluje kao pokretač rada Vijeća. U Vijeću EU-a zastupljene su vlade država članica.  Kako bi osigurale kontinuitet rada Vijeća, sve države članice redom preuzimaju tu ulogu. Glavne zadaće te uloge su predsjedanje i planiranje sastanaka ministara i radnih skupina, koje čine državni službenici, radi rasprave o zakonodavstvu EU, o područjima kao što su ekonomska i fiskalna politika, obrazovanje, kultura, mladi i sport, te politika zapošljavanja.

Temeljem novo donesene Odluke, a nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo odustati od predsjedanja Vijećem u drugoj polovici 2017. godine,  usvojen je prijedlog SK PRES kojim se sadašnji redoslijed predsjedanja pomaknuo šest mjeseci unaprijed, te je HR dodana na listu u prvoj polovici 2020.godine.

Kao predsjedateljice Vijeća države članice EU-a izmjenjuju se svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću. Ugovorom iz Lisabona iz 2009 definiran je sustav predsjedanja u tročlanim radnim skupinama poznatim pod nazivom „trio“ u kojima države članice blisko surađuju kako bi donosile dugoročne ciljeve i pripremale zajednički program, te definirajući teme i glavna pitanja o kojima će Viječe raspravljati i rješavati u predstojećem razdoblju od 18 mjeseci. Sadašnji trio čine predsjedništva Nizozemske, Slovačke i Malte.

Predloženim rješenjem zadržana su već definiranih trija te će HR predsjedanje biti u triju s Rumunjskom i Finskom.

Više na linku.



Pisane vijesti