Prvi pećinski trekking u Hrvatskoj s više od 500 sportaša iz cijelog svijeta

U subotu 23. srpnja u Lici će se održati dosad najveća sportsko-humanitarna manifestacija Lika Cave Trekk, za koju vlada veliki interes među sportašima Hrvatske, ali i iz čitave Europe i svijeta, što je iznenadilo i oduševilo organizatore koji ovih dana izvode završne radove i testiranja na stazi dugoj čak 100 kilometara.  

Prvi pećinski trekking, koji će na jednom mjestu okupiti više od 500 sportaša avanturista, pripremio je posve originalan koncept - trčanje od spilje do spilje na području Pećinskog parka Grabovača, jedinog pećinskog parka u Hrvatskoj. 

Na širem području Grabovače nalazi se više od 40 speleoloških lokaliteta, pa će se tako trčati kroz četiri dionice različitog intenziteta i duljine - Light, Active, Challenger i Ultra - sve sa zajedničkim startom i ciljem u centru Perušića. U pećini Samograd kontrola će biti na samom kraju pećine, 400 metara u dubini zemlje.

Osim trekkinga za sve zainteresirane pripremljeno je i splavarenje rijekom Likom te prezentacija jedinstvene turističke ponude „Lika is adventure“.

Biti će to i poseban gastronomski i umjetnički doživljaj, jer će posjetitelji cijeli dan moći kušati proizvode OPG-ova s područja Like, a u Perušiću će umjetnici grafiteri oslikavati površine motivima najpoznatijeg Ličanina Nikole Tesle povodom 160 godina njegova rođenja, ali i motivima georaznolikosti čime se Grabovača posebno ističe u Hrvatskoj.

Cilj utrke je popularizacija prirodne baštine, geobaštine i geoturizma Hrvatske, a ona ima i svoj humanitarni karakter te je suorganizator događanja Zaklada Ana Rukavina. Na dan utrke svi zainteresirani moći će se upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica „Lijek je u nama“, čime mogu doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.  

Lika Cave Trekk u suradnji organiziraju Pećinski park Grabovača, Zaklada Ana Rukavina, WWF Adria i tim outdoor.hr. Sama utrka dio je Trekking lige. Generalni pokrovitelj događaja je tvrtka Ducati komponenti, a kao partneri, suradnici i sponzori prvi pećinski trekking u Hrvatskoj podržali su: nacionalni parkovi Paklenica, Sjeverni Velebit, Krka, Plitvička jezera i Brijuni, Park prirode Velebit, Turistička zajednica Ličko-senjske županije, Grad Gospić, Turistička zajednica općine Perušić, LAG Lika, Adria putovanja, Adria Velebitica, Linden Tree Retreat and Ranch, Hana Tours, Pivovara Ličanka, Jana, Solana Nin, Speleološki klub Samobor, Atlantic grupa, Račić Lavanda, Agencija za ugljikovodike, Plidenta, Jamnica, i agencije PRiLIKA i Merlin365.



Najave