Počinje 5. Fiumare - Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije

Nakon što su protekle nedjelje jedrile Gorskim kotarom i oprale svoje slane bokove slatkom vodom jezera Lepenica, tradicijske barke Kvarnera i Istre , čiste, dotjerane i atraktivne pristaju na riječki Korzo, na svoj drevni vez.

Korzo je još ne tako davno bilo more, gradski toranj je simbolizirao rivu starog grada, a tek nešto drugačije od današnjih, onodobne barke bile su vezane baš na mjestu na kojemu će u sljedeća dva dana zauzeti svoje pozicije.

Također, na današnjem otvorenju festivala, bit će proglašena i najbolja izvorna tradicijska barka ovogodišnjeg Fiumare festivala, a u Gradskoj vijećnici će Luciano Keber, prekaljeni moreplovac i vrsni poznavatelj tradicijskih barki i brodova Jadrana, održati predavanje pod nazivom "Loger (jadranski) - uljez ili endem?".

U Prirodoslovnom muzeju održana je radionica za djecu "Upoznaj kustosa Sharkya", a u poslijepodnevnim satima riječka se ribarnica pretvara u prvorazredni galerijski prostor za izložbu fotografija Marinka Babića "Ta divna lebdeća stvorenja", koja prikazuje jedinstvenu eleganciju morskih stvorenja koje proučava tim ovog muzeja na čelu s Milvanom Arko Pijevac.



Pisane vijesti