"Hrvatski otočni proizvod" do subote na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Proizvođači - nositelji oznake "Hrvatski otočni proizvod" svoje proizvode do subote predstavljaju Zagrepčanima na Trgu bana Jelačića, a u ponedjeljak su iz obišli ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar turizma Anton Kliman i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ove godine obilježava se 10. obljetnica provođenja projekta "Hrvatski otočni proizvod" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Proizvođači - nositelji oznake "Hrvatski otočni proizvod" svoje proizvode do subote predstavljaju Zagrepčanima na Trgu bana Jelačića, a u ponedjeljak su iz obišli ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar turizma Anton Kliman i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ove godine obilježava se 10. obljetnica provođenja projekta "Hrvatski otočni proizvod" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

"Hrvatski otočni proizvod" jedinstveni projekt u Europi

Pokretačica projekta "Hrvatski otočni proizvod" Ljubica Ajduković-Ugarković iz Ministarstsva regionalnoga razvoja i fondova EU, rekla je da je to "jedinstveni projekt u Europi" jer objedinjuje proizvode na otoku, nematerijalnu baštinu i suvenire, a temeljnji cilj  je ostanak stanovništva na otocima, naročito mladih.

U projekt je uključeno 219 proizvođača koji imaju oznaku za 628 proizvoda i proizvodnih linija. 

Na Trgu bana Jelačića predstavlja se njih 18 s desetak otoka. Riječ je o projektu malih serija, te proizvodima vrhunske kvalitete. Proizvođači za svoje proizvode dobivaju oznaku na tri godine, a nakon toga se procedura za ponovno dobivanje oznake nastavlja ali se moraju ponovno obaviti sve analize, rekla je Ajduković-Ugarković.

Ministri Tolušić i Kliman te gradonačelnik Bandić obišli su proizvođače, razgovarali s njima i od njih kupili proizvode. Nakon što su čuli da ih karta do Zagreba košta i do 2.500 kuna, odlučili su im cijeli tjedan, do subote, umjesto do četvrtka, omogućiti predstavljanje proizvoda na središnjem zagrebačkom trgu, kako bi nešto mogli i zaraditi. 

Tolušić: Otvara se  trgovina otočnih proizvoda

Nakon obilaska, ministar Tolušić novinarima je izjavio da je riječ o projektu "Hrvatski otočni proizvod" koji se već 10. godinu održava u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Otoci su vjerojatno najveće hrvatsko blago, ali na žalost vrlo zapušteno i zato im trebamo posvetiti veću brigu, istaknuo je Tolušić.

Najavio je da će u idućih mjesec dana pored Trga bana Jelačića (blizu Ban centra) biti otvorena trgovina otočnih proizvoda, koju će također financirati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Tako će Zagrepčani, turisti i svi stanovnici Hrvatske moći kupiti otočne proizvode i pomoći razvoju otoka, ali i koristiti nešto što je iznimno fino, kvalitetno, a ti proizvodi i reklamiraju Hrvatsku u svakom pogledu, rekao je.

Na pitanje novinara hoće li uspjeti ispuniti EU kvote do zadanog roka, Tolušić je rekao da se tomu nada.

"Pa ja se nadam; 2020., odnosno 2023. nije blizu, ali nije niti daleko. Činimo sve što možemo da pojednostavimo procedure, da raspišemo što više natječaja i ja vjerujem da su ti novci dostižni, ali na kraju krajeva moramo učiniti sve da te novce povućemo. Mi te novce uplaćujemo u proračun Europske unije i moramo ih povući nazad", istaknuo je ministar Tolušić.  

Gradonačelnik Bandić je rekao kako im je drago da su na Trgu sa svojim proizvodima "naši prijatelji s otoka". Istaknuo je kako podupire da se sajam odvija "u sinergiji, s dvojicom ministara". "Drago mi je da smo zajedno i da demonstriramo to zajedništvo", poručio je Bandić.

Zajedno su se dogovorili da će predstavljanje proizvođača na Trgu bana Jelačića, umjesto do četvrtka, produžiti do subote. Tu su odluku donijeli nakon što su od proizvođača čuli koliko su im skupe putne i trajektne karte.   

"To su žuljevite ruke naših otočana priredile i treba to poštivati i treba sačuvati dostojanstvo tim ljudima i dati im šansu. A ministarstvo jedno i drugo radi na tom tragu", poručio je Bandić. Dodao je da Grad Zagreb može "ovaj trbuh Hrvatske" - a to je Jelačić trg, plac svih placeva, otvoriti za sve naše županije, za sve naše otoke i sve ljude koji nešto imaju ponuditi.

Kliman: Hrvatski otoci su ekološke oaze

Ministar turizma Anton Kliman pozvao je proizvođače-nositelje oznake "Hrvatski otočni proizvod" da prate internetsku stranicu ministarstva, jer će se 50 milijuna kuna dijeliti za otočne proizvode.

"Trebaju pratiti stranicu (internetsku). Dignuli smo taj limit. Bilo je prošle godine 30, a ove godine 50 milijuna kuna će se dijeliti za otočne proizvode", poručio je proizvođačima Kliman. 

Istaknuo je kako proizvođači-nositelji oznake "Hrvatski otočni proizvod" zaista imaju što ponuditi, a što se vidi i na Trgu bana Jelačića.

"Ovdje je neosporna kvaliteta. Naši otoci su ekološke oaze. Dakle, možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu, ne sa kvantitetom, ali s kvalitetom zasigurno. Evo, u tom smislu mi to potičemo jer znamo da hoteli, bike staze i sve ovo ostalo što ide - infrastruktura, ovo je u pravom smislu riječi ono što daje duša hrvatskog naroda, ono što rade hrvatske ruke. I to zaista bez ikakvog srama možemo ponuditi kao top priču za cijeli svijet", ocijenio je Kliman.

Zahvalio je Bandiću što je dao inicijativu, a on i Tolušić su je podržali, da proizvođači do subote ostanu na Trgu bana Jelačića.

Na žalost, rekao je, otočani kažu da treba dvije i pol tisuće kuna za doći od Visa do Zagreba.

"Dvije i pol tisuće kuna. Moramo naći svi zajedno jedno rješenje da ti ljudi mogu konkurirati i izvan sezone. Trebamo osigurati svakom hrvatskom čovjeku dostojanstven život, a u tom smislu ćemo sigurno poraditi i kao Vlada i svi zajedno i po tim pitanjima", naglasio je Kliman. (Hina)



Pisane vijesti