Revitalizirano HGK-ovo Udruženje hotelijera, predsjednik Ronald Korotaj

Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) je s ciljem boljeg zastupanja interesa članica-hotelijera revitalizirano Udruženje hotelijera za čijeg je predsjednika izabran Ronald Korotaj, te je to ujedno peto strukovno udruženje za hotelijere na nacionalnoj razini.

Napominjući da je Udruženje hotelijera do sada djelovalo u nekoliko županijskih komora, iz HGK ističu da su ga odlučili revitalizirati u nacionalno udruženje kako bi što uspješnije mogli zastupati interese članica te kako bi raspoloživa komorska financijska sredstva efikasnije iskoristili neposrednim odlučivanjem hotelskih tvrtki.

"Vjerujem da ćemo udruživanjem pri HGK imati lakši, bolji i jači 'ulaz' prema kreatorima gospodarskih politika te tako raditi i na dodatnom promicanju te ispunjenju razvojnih ciljeva hotelijerstva", poručio je Korotaj, inače predsjednik uprave umaškog Istraturista koji je u sastavu Lukšić grupe.

Za njegove zamjenike u tom udruženju također su izabrani vodeći ljudi iz nekih od najjačih hotelskih kuća u Hrvatskoj, potpredsjednica Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić, predsjednik uprave Maistre Tomislav Popović, predsjednik uprave Hoteli Cavtat iz sastava Liburnia grupe Giorgio Cadum te izvršni direktor Bluesun grupe Tonči Boras.

I direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić smatra da će hotelijeri udruživanjem kroz HGK imati bolje pozicije za lobiranje, povezivanje u Hrvatskoj i inozemstvu, ulaz na nova tržišta te mogućnosti različitih partnerstva u područjima posebnih interesa poput sportskog i zdravstvenog turizma.

Najavljujući da će temeljem zahtjeva hotelijera raditi analizu o utjecaju smanjenja stope PDV-a na usluge smještaja, ugostiteljstva i pratećih usluga u turizmu, kao i Nacionalni  plan istraživanja za razvoj turizma, Krešić Jurić je poručila da hotelijeri mogu računati i na druge komorske usluge poput lobiranja za legislativu i bolje uvjete poslovanja pri EU i hrvatskim institucijama, za nove financijske instrumente pri domaćim institucijama, kao i uključenje u međunarodne gospodarske delegacije i organizacije te sufinanciranje specijaliziranih B2B radionica u zemlji i inozemstvu.

U sklopu tog udruženja HGK osnovana je i grupacija malih luksuznih hotela čiji su članovi neki od najpoznatijih malih hotela u Hrvatskoj, a svi će, kako najavljuju, aktivno surađivati i sa strukovnim udrugama u turizmu, pa i s partnerskom Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) koja je također ovog tjedna izabrala novog predsjednika Ivicu Sabljića, direktora hotela Valamar Lacroma Dubrovnik.

Inače, osim Udruženja hotelijera pri HGK te UPUHH-a, u Hrvatskoj aktivno djeluju još Udruga ugostiteljstva i turizma pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u kojoj su također zastupljeni hotelijeri kao poslodavci, kao i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela (OMH).

Većina velikih hotelijera je i u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), jer u svom sastavu imaju i kampove, turistička naselja i resorte, čime sveukupno segment hotela u hrvatskom turizmu ima najviše strukovnih udruženja na nacionalnoj razini. Neki od hotelijera, pogotovo s manjim objektima, članovi su i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK). 

(Hina)



Pisane vijesti