Kuščević: Hrvatska mora ići u smjeru održive gradnje

Hrvatska mora ići u smjeru održive gradnje i energetske učinkovitosti, tome se ozbiljno pristupa i u Ministarstvu graditeljstva s novim programima sufinanciranja u što bi se mogle više uključiti banke te drugi sektori, poručio je u srijedu ministar Lovro Kuščević s 12. međunarodne konferencije o nekretninama.

Tu konferenciju u srijedu i četvrtak u zagrebačkom hotelu Esplanade organizira tvrtka Filipović savjetovanje, okupivši oko 400 domaćih i stranih sudionika. Među njima su brojni ulagači, graditelji, konzultanti, nekretninske tvrtke te državne i financijske institucije poput Europske bane za obnovu i razvoj, Svjetskog i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Svjetske turističke organizacije, s obzirom da su jedna od glavnih tema konferencije turističke nekretnine.

Otvarajući konferenciju, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Kuščević istaknuo je da zelena i održiva gradnja više nisu floskule, niti nešto što je samo moderno spominjati i čuti, nego smjer kojim moraju ići svi, pa i Hrvatska. Najavio je da će Ministarstvo uskoro predstaviti pilot program sufinanciranja gradnje kuća nulte energetske kategorije.

Dodavši kako državno sufinanciranje neće moći trajati vječno, ministar je pozvao investicijske fondove da se što više uključe, jer je to, kako je kazao, dobra prilika za njih, tim više što se oko 40 posto ukupne energije u Hrvatskoj troši u zgradama, a prema europskim direktivama tu treba postići uštede.

Osvrnuo se i na turizam, za koji se pripremaju brojni projekti održivosti i energetske učinkovitosti, ali je dodao da bi volio vidjeti više drugih uspješnih sektora, pogotovo industrije.

"Sigurno je da turizam u Hrvatskoj ne bi bio tako dobar da nije očuvanog prostora, predivnih područja, čistog mora, dobre zemljopisne pozicije i sigurnosti, no trebaju mu novi objekti za jačanje konkurentnosti", istaknuo je ministar dodajući da, osim turističkih, Hrvatsku čekaju brojni drugi graditeljski i infrastrukturni strateški projekti među kojima je Pelješki most.

"Svi projekti koji su od nacionalnog interesa bit će proglašeni strateškim, a među njima je Pelješki most, za koji nam ovih dana u ministarstvo stižu dva kamiona projektne dokumentacije i za koji moramo izdati više od 20 dozvola i obaviti druge radnje", kazao je.

Pitajući okupljene na konferenciji kako se uopće snalaze u 'džumbusu i neredu' katastarskih propisa i traženja raznih dozvola za gradnju i ulaganja, najavio je da će vrlo brzo doći do 'revolucionarnih' rješenja i preustroja koji će građanima i ulagačima donijeti poboljšanja.

O važnosti turizma za svjetsku ekonomiju i nekretninski biznis na konferenciji je govorila Cordula Wohlmuther iz turističke organizacije UNWTO, naglasivši da je turizam u svjetskom BDP-u u 2015. imao udjel od 10 posto te da će zasigurno, kao i do sada, nastaviti rasti te se predviđa da će taj rast i u fizičkim (dolasci turista) i u financijskim brojkama godišnje biti 2 do 4 posto odnosno da bi 2030. svijetom trebalo putovati oko 1,8 milijardi turista nasuprot lanjskih 1,2 milijarde.

Direktor konzultantske kuće Horwath HTL Siniša Topalović ukazao je pak na veliku važnost turizma za hrvatsku ekonomiju, ali i da bi uz bolju poreznu regulativu, poslovno okruženje i pridržavanje strategije mogao donijeti i više nego sada.

"Želimo li iskorak hrvatskog turizma i ostvarenje ciljeva iz turističke strategije te veće prihode, Hrvatskoj treba povećanje sadašnjeg udjela hotela sa 23 posto na bar blizu 50 posto, jer se jedino tako može produljiti sezona i više zaraditi, kao i s 20 do 30 novih golf terena, tri do pet kongresnih centara, 10-ak tematskih parkova i drugih nekretnina kojih sada nema i u tome ulagači mogu tražiti svoju priliku, ako ih od toga kao do sada najčešće ne odvrati loše poslovna klima", poručio je Topalović. (Hina)



Pisane vijesti