Na 8. danima hrvatske male brodogradnje 40 plovila i sajam turističkih atrakcija

Ovogodišnji 8. dani hrvatske male brodogradnje održat će se od 28. travnja do 1. svibnja u marini Hotela Le Meridien Lav u Podstrani, a na njima će 27 proizvođača iz cijele Hrvatske predstaviti oko 40 plovila, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare održanoj na splitskoj Rivi. U sklopu manifestacije će se drugu godinu za redom održati i Sajam turističkih atrakcija, na kojem će se organizirati primjerice natjecanja u veslanju na dasci, odbojci na vodenom trampolinu itd.

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić je istaknuo kako je za razvoj turizma iznimno važno organizirati atraktivne događaja kao što su Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija te poručio kako "nema budućnosti u klasičnom turizmu." "Danas se u turizmu mora ponuditi ideja, slika i doživljaj, a atrakcije su glavni alat u nastojanju da se posjetitelj u Hrvatskoj sjajno provede, da ode sretan s odmora i opet dođe", naglasio je Pauletić. Istaknuo je kako je važno Hrvatsku predstavljati kao destinaciju zanimljivu i izvan sezone i u tomu biti inovativan. "Naš cilj je da do 2020. godine Hrvatska postane jedna od top 20 turističkih zemalja, a veliku ulogu u tome imat će atrakcije, želimo da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja doživljaja i atrakcija", poručio je Pauletić.

Damir Skelin, jedan od organizatora Dana hrvatske male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija, ističe kako se ove godine želi napraviti iskorak, kako ta manifestacija prestaje biti klasični sajam i pretvara se u "morski park". "Želimo posjetitelje pretvoriti u aktivne sudionike da bi im ponuđeni doživljaj bio još potpuniji", rekao je Skelin.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić je naglasio kako su Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija iznimno važni za turističku ponudu izvan sezone. "Splitsko-dalmatinska županija ove godine kroz razgovore s Ministarstvom poduzetništva i obrta pokušava osigurati tranšu od oko 70 milijuna kuna kako bismo kreditirali proizvodna poduzeća a pri tome mislimo i na male brodograditelje", kazao je Šošić. Predsjednik udruge Dani hrvatske male brodogradnje, koja organizira istoimenu manifestaciju, Branimir Matijaca je najavio kako će ove godine premijerno biti predstavljeno osam plovila, a posjetitelji će moći vidjeti i široku ponudu nautičke opreme itd. Po njegovim riječima, prošle je godine manifestaciju posjetilo 40.000 posjetitelja, a ove se godine očekuje još veći posjet.

Načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović je kazao kako ta općina financijski podupire održavanje ove manifestacije jer ona pridonosi afirmaciji Podstrane kao turističkog odredišta. "Na području općine Podstrana je 2012. godine ostvareno je manje od 300 tisuća noćenja, tada je bilo 350 iznajmljivača i oko 3.500 ležaja, a lani je ostvareno 470 tisuća noćenja, imali smo 600 iznajmljivača i oko 6.000 ležaja. Tom porastu poticaj je dala i ova manifestacija", rekao je Bartulović.

(Hina)



Pisane vijesti