Zamjenik ministra turizma s otpravnikom poslova u veleposlanstvu Irana i predstavnicima „Iran Markaza“

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, razgovarao je danas u Ministarstvu turizma s otpravnikom poslova u veleposlanstvu Islamske Republike Irana Mohsenon Soltani Tehranijem, te predstavnicima jedne od najvećih iranskih turističkih organizacija „Iran Markaz“, o mogućnostima produbljivanja turističke suradnje između Hrvatske i Irana.

Nakon potpisivanja Memoranduma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Islamske Republike Iran 2003. godine te formiranja Radne grupe za turizam dviju zemalja, ustanovljene na marginama hrvatskog domaćinstva 100. sjednice Izvršnoga vijeća UNWTO-a prošloga svibnja u Rovinju, ponovo su uspostavljeni konkretniji kontakti s iranskim turističkim tržištem.

Iransko je turističko tržište, prema riječima dr. Yaghouba Ghasemija, predsjednika „Iran Markaza“, izuzetno aktivno, u potrazi za novim destinacijama. Zanima ih kulturna i prirodna baština, gastronomija shopping i dr. Ove su godine u ožujku ostvarili i prvi čarter let za Hrvatsku s dvije grupe od ukupno 297 gostiju.

Dr. Ghasemi je napomenuo da njihova organizacija posluje na mnogim tržištima, uključujući i ona europska, pa tako imaju višegodišnju suradnju s Bugarskom, Rumunjskom, Grčkom, a veliki broj Iranaca, oko dva milijuna, godišnje putuje u Tursku. „Iran Markaz“ godišnje šalje oko pola milijuna iranskih gostiju u Tursku. S obzirom na nedavna događanja u toj zemlji, vjeruju da će otvaranje novih tržišta, poput Hrvatske, pružiti mogućnost njihovim klijentima da odaberu i druge destinacije. S prvim čarter letom za Hrvatsku o svom su trošku poslali i dva novinara, a povratne informacije od putnika koji su u ožujku posjetili Zagreb, Plitvice i još neka okolna mjesta, vrlo su pozitivna.

Gosti su zamjenika Pauletića obavijestili i o nekim problemima, poput viza, koji se uglavnom uspješno rješavaju, te o namjeri da ove godine uspostave prve sezonske letove za Zagreb i, eventualno, Pulu. Želja im je dovesti u Hrvatsku ove prve, probne godine, oko 4000 iranskih turista, koji su poznati i po tome da su izvrsni potrošači.

Tehrani i Pauletić izrazili su nadu u dobar nastavak suradnje na području turizma između Hrvatske i Irana. S obzirom na iznimnu povijesno-kulturnu i prirodnu baštinu obje zemlje, vjeruju da će s vremenom interes za posjetima obostrano rasti.



Pisane vijesti