Kraljica šparoga vlada prvim od sedam ovogodišnjih Ri gastro dana

Riječki gastro dani započeli su omiljenom namirnicom našeg podneblja – šparogama. Tjedan šparoga od 5. do 12. travnja ulazi na menije ugostitelja Rijeke i okolice, a osim kušanja najfinijih specijaliteta ponovno će se moći ponešto i naučiti, za odrasle su pripremljene dvije gastro radionice, a za one mlađe dječji odjel Stribor Gradske knjižnice ponovno organizira veselu istraživačku radionicu. 

Gastro Cooking Show izvodi kuhare iz njihovih kuhinja na zrak, na Korzo, gdje će predstaviti svoje kreacije s temom šparoga. Kuharskim profesionalcima će u kuhanju i posluživanju asistirati učenici Ugostiteljske škole Opatija te na taj način prezentirati svoju školu i zanimanje. Gastro Cooking Show uvijek je i prigoda za humanitarno djelovanje, jer su svi prihodi od prodaje zalogaja namijenjeni Socijalnoj samoposluzi. Nova Ri gastro godina krenula je jače nego ikada, s 26 ugostitelja-partnera. 

U 2016. godini Ri gastro dani održat će se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.

Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice općine Viškovo.



Pisane vijesti