Kalmeta: Najbolja sezona u samostalnoj Hrvatskoj

 Sudionici sjednice o turističkoj sezoni
Prema svim dosadašnjim pokazateljima, 2004. godinu ćemo bilježiti kao najbolju turističku sezonu u samostalnoj Hrvatskoj po broju gostiju, a vjerujem i po financijskim rezultatima, ocijenio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA na sjednici Povjerenstva za praćenje turističke sezone održanoj u Rabu.

Iako su mnogi skeptici u lipnju prognozirali lošu sezonu, naša očekivanja o rastu turističkih dolazaka od 3 do 5 posto bit će ostvarena, istaknuo je ministar Kalmeta. Prema podacima za prvih 7 mjeseci, Hrvatska je ugostila 5% više gostiju nego za isto razdoblje lani, a u kolovozu, čiji se rezultati još zbrajaju, oboreni su svi rekordi.

Kako je rekao Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, nikada se u Hrvatskoj na kraju kolovza nije odmaralo gotovo pola milijuna turista.

Ova godina, rekao je Kalmeta, bila je objektivno nenaklonjena hrvatskom turizmu prije svega zbog lošeg vremena i recesije u emitivnim zemljama, no  dobili smo bitku s konkurentnim zemljama na Mediteranu i to bez dampinških cijena. Hrvatska je pokazala da je sigurna i organizirana turistička destinacija jer smo ugostili gotovo 7 milijuna turista bez ijednog sigurnosnog ekscesa, a to je ono što danas prema Kalmetinom mišljenju postaje glavni kriterij za odabir mjesta odmora.

Ministar je naveo i nekoliko nedostataka tijekom sezone koji se do sljedeće moraju ispraviti poput neadekvatnog radnog vremena pošte, zakašnjelih građevinskih radova ili sive ekonomije protiv koje je ministar financija Ivan Šuker najavio oštru borbu.

Veliki su problem apartmanizacija i ilegalni iznajmljivači, što Vlada planira rješiti donošenjem novih zakona. Prvenstveno osnivanjem financijske policije kojoj će osnovna zadaća biti kontrola povrata pretporeza, kontrola naplate PDV-a, trošarina i doprinosa.

U planu je i donošenje novog Zakona o porezu na dobit te dohodak, što su također mjere koje bi trebale povećati proračunske prihode.

Šuker očekuje da će prihodi od turizma u kolovozu biti 12 do 15% viši nego 2003., dok su za prvih šest mjeseci veći za 6% nego godinu ranije. 

Veći promet ostvarili su i Croatia airlines (8%), Jadrolinija (7% više putnika, 6% više vozila), ACI (2%), HŽ (utrostručen prijevoz putnika od uvođenja nagibnih vlakova).

Po pitanju sigurnosti nije bilo većih incidenata, izvjestio je ravnatelj policije Franjić izrazivši zadovoljstvo zbog prepolovljenog broja požara u odnosu na prošlu godinu.

Glavni državni inspektor Kruno Kovačević kazao je kako je Državni inspektorat ove godine obavio čak 39% više inspekcijskih nadzora u kontroli iznajmljivanja privatnog smještaja i ugostiteljskih usluga u okviru kojih je naplaćeno 55% više kazni nego lani.

Jednako dobre najave dolazaka u posezoni obveza su za kvalitetan servis do kraja godine, upozorio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić apelirajući na turističke djelatnike i lokalnu samoupravu da nastave kvalitetno raditi i u rujnu. Ministar Kalmeta također je na kraju poručio da mobilizacija svih koji rade u turizmu još traje.

Kretanja u turizmu I-VII 2004. /.pdf 135 kb 



Pisane vijesti