Županijska skupština prihvatila Master plan turizma Istarske županije do 2025.

Vijećnici istarske Županijske skupštine prihvatili su na sjednici održanoj u ponedjeljak u Pazinu Master plan turizma Istarske županije od 2015. do 2025. godine kojemu je jedan od ciljeva u 2025. godini ostvariti ukupan prihod od turizma između dvije i pol i tri milijarde eura.

Dokument je od ključne važnosti za budući smjer razvoja istarskog turizma, rekao je istarski župan Valter Flego te dodao da se kroz novi plan želi ostvariti nekoliko ciljeva - povećati zauzetost postelja s 23 na 30 posto, dosegnuti najmanje 100 eura prosječne potrošnje po noćenju, koja je dosad iznosila 64 eura, te u 2025. godini ostvariti ukupan prihod od turizma između dvije i pol i tri milijarde eura.

"Kada na samome početku promišljamo o razvoju i viziji Istre, mislimo na jedan konkurentan sustav upravljanja turizmom, podizanje vrijednosti kulturnim i prirodnim atrakcijama, podizanje razine usluga i smještaja te dodanu orijentiranost na zapadne turiste kao i na razinu stručnosti i profesionalnosti turističkog osoblja", rekao je župan Flego i dodao kako je za daljnji razvoj istarskoga i hrvatskog turizma nužno riješiti problematiku turističkog zemljišta.

"Želimo preuzeti odgovornost za daljnji razvoj naših projekata te je potrebno decentralizirati cijelu državnu administraciju i izmijeniti sustav upravljanja turizmom u državi s vrlo jasnim ovlastima i odgovornostima", poručio je.

Na Županijskoj skupštini jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog odluke o prihvaćanju druge natječajne dokumentacije Pule za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu. Flego je izrazio zadovoljstvo i ponos što je Pula ušla u završnicu odabira za tu uglednu titulu, ističući kako je to ujedno velika potvrda dosadašnjem radu na tom području.

"Proces kandidature za Europsku prijestolnicu kulture za grad Pulu i za Istarsku županiju veliki je izazov. Radi se o jedinstvenoj prilici da preobrazimo naše kulturne sadržaje, da ih oživimo i osvježimo te tako izmijenimo način na koji nas svijet promatra", rekao je župan Flego. "Nije samo riječ o tome koliko možemo dobiti od tog projekta, nego i koliko možemo dati", istaknuo je, dodajući da Pula i Istra imaju mnogo toga za ponuditi.

"Bez obzira na konačni ishod natjecanja, cijeli pripremni proces omogućava nam da definiramo buduće ideje i ciljeve na području kulture te da imamo spremne projekte za europske fondove", zaključio je Flego. (Hina)



Pisane vijesti