Konferencija o razvoju malih i srednjih poduzeća putem strategije EU za jadransko-jonsku i dunavsku regiju

Sudionici regionalne konferencije "Razvoj malih i srednjih poduzeća putem strategija EU za jadransko-jonsku i dunavsku regiju", koja se u četvrtak i petak održava u Hotelu Le Meridien Lav u Podstrani, raspravljaju o pitanjima kako institucije koje djeluju u okviru Europske poduzetničke mreže mogu pomoći razvoju malih i srednjih poduzetnika u okviru jadransko-jonske i dunavske makroregije.

Konferenciju organiziraju Europska komisija, HGK Županijska komore Split i Europska poduzetnička mreža, a cilj joj je pomoći kreatorima regionalnih politika i dionicima koji pružaju potporu malim i srednjim poduzetnicima jadransko-jonske i dunavske makroregije u razmjeni iskustava, dobre prakse te ostvarivanja partnerstva.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar vjeruje kako će jedna od glavnih tema biti turizam, kao i da će mali i srednji poduzetnici znati iskoristiti konferenciju tijekom koje će razgovarati i o međusobnim mogućnostima i odnosima.

Giacomo Mattino, iz glavne uprave Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, ističe kako je želja da se u interakciji sudionika koji su već u funkciji poticanja malog i srednjeg poduzetništva te drugih regionalnih čimebika omogući razmjena ideja i iskustava. "Sve to radimo kako bi se došlo do sinergijskog korištenja europskih fondova i kako bi sve skupa rezultiralo boljim razvojem malog i srednjeg poduzetništva i upravo je to fokus svih naših aktivnosti", kazao je Mattino.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić je izjavio da mu je zadovoljstvo što se konferencija održava u Splitu jer ta regija u suštini predstavlja srž jadransko-jonske makroregije.

"Aktivnosti se inteziviraju. Europska unija od makroregija želi da postanu ogledni primjerci politike kohezije, povezivanja i jačanja jedinstvenog tržišta, jačanja konkurentnosti poduzetništva. Čak 99 posto članica HGK su mali i srednji poduzetnici, a cijela politika EU i jedinstvenog tržišta te svih ostalih politika koje su vezane za potpore gospodarstvu su vezane i za malo i srednje poduzetništvo", kazao je Kramarić.

Ideja je, dodaje, povezivati gospodarstvenike iz jadransko-jonske i dunavske regije u projekte koji će im omogućiti jačanje njihove konkurentnosti kroz povezivanje na bazi inovacija, istraživanja i razvoja, kroz povezivanje na području internacionalizacije, razvoja digitalizacije te u cijelom nizu drugih aktivnosti.

Intenzivira se broj poziva na natječaje za projekte, a HGK će prijavljivati sve veći broj projekata u kojima želi ojačati poziciju Hrvatske i svojih članica, kazao je Kramarić.
Uz predstavnike Europske komisije, na konferenciji sudjeluju partneri Europske poduzetničke mreže koji djeluju u jadransko-jonskoj i dunavskoj makroregiji, nacionalni i tematski koordinatori dviju makroregionalnih strategija te predstavnici malih i srednjih tvrtki.

Europska poduzetnička mreža (EEN) je najveća mreža podrške za male i srednje poduzetnike te ključan instrument EU strategije za poticanje rasta i broja radnih mjesta. Okuplja oko 600 organizacija i institucija iz 60 zemalja.

(Hina)



Pisane vijesti