Ministar Kliman na ITB-u: Hrvatski turizam čekaju nova i veća ulaganja

Ministar turizma Anton Kliman i pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal danas su obišli jedan od najvećih turističkih sajmova – ITB u Berlinu. U sklopu službenog posjeta Njemačkoj, ministar turizma Anton Kliman jučer se sastao s generalnim tajnikom UNWTO-a, Talebom Rifaijem, s kojim je razgovarao o nastavku suradnje u okviru Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ministar Kliman tom je prilikom potvrdio kako su mu u fokusu daljnji razvoj i nastavak povećavanja konkurentnosti hrvatskog turizma te ulazak među 20 najkonkurentnijih turističkih destinacija u svijetu. Ministar Kliman predstavio je i prošlogodišnje turističke rezultate te napomenuo kako je dosadašnji booking za Hrvatsku veoma dobar. Posebice se to odnosi na booking iz Njemačke koji je veći za preko 20 posto nego li u istom razdoblju prošle godine, istaknuo je ministar Kliman te nadodao kako su projekcije za booking do kraja lipnja za sva tržišta oko 5 posto više nego li lani.

Ministar turizma Anton Kliman i pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal danas su obišli jedan od najvećih turističkih sajmova – ITB u Berlinu.

U sklopu službenog posjeta Njemačkoj, ministar turizma Anton Kliman jučer se sastao s generalnim tajnikom UNWTO-a, Talebom Rifaijem, s kojim je razgovarao o nastavku suradnje u okviru Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ministar Kliman tom je prilikom potvrdio kako su mu u fokusu daljnji razvoj i nastavak povećavanja konkurentnosti hrvatskog turizma te ulazak među 20 najkonkurentnijih turističkih destinacija u svijetu. Ministar Kliman predstavio je i prošlogodišnje turističke rezultate te napomenuo kako je dosadašnji booking za Hrvatsku veoma dobar. Posebice se to odnosi na booking iz Njemačke koji je veći za preko 20 posto nego li u istom razdoblju prošle godine, istaknuo je ministar Kliman te nadodao kako su projekcije za booking do kraja lipnja za sva tržišta oko 5 posto više nego li lani.

Osim toga razgovarali su i o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, a ministar Kliman je napomenuo kako Hrvatska ima prednost više time što je sigurna destinacija. Ministar je također napomenuo kako smatra da Ministarstvo unutarnjih poslova RH radi dobar posao te da vjeruje kako će zajednička suradnja i politika EU donijeti dobre rezultate. Gospodin Rifai naglasio je kako će sigurnost biti sigurno u fokusu ovogodišnjeg sajma ITB, te kako je njegov stav da je poštovanje i ljudskost u ovoj situaciju najbolje za imidž zemlje. Generalni tajnik je također i predstavio aktivnosti UNWTO-a za naredno razdoblje te pozvao ministra da u njima sudjeluje. Nadalje, razgovarali su i o projektu Hrvatska 365 te o investicijama koje su prošle godine iznosile 500 milijuna eura. Ministar je predstavio i da je prošle godine otvoreno 25 novih hotela, a da se ove godine očekuje 35 posto više investcija u turistički sektor.

Nadalje, ministar Kliman se sastao i s predstavnicima Novasola, jedne od vodećih turističkih agencija specijaliziranih za privatni smještaj koji su istaknuli kako su prošle godine ostvarili rast od 10 posto u odnosu na godinu prije za tržište Hrvatske. Napomenuli su da je za ovu godinu booking trenutno 16 do 18 posto veći nego li je bio 2015. godine. Osim za Istru, sve veća je potražnja za smještajem u dalmatinskim županijama, a ponudu planiraju proširiti i na kontinentalne županije te će stoga i otvoriti ured u Zagrebu. Imaju i razvojne projekte za hrvatske otoke, zbog čega žele razviti svoje usluge te bolju suradnju s otočnim prijevoznicima te razmatraju mogućnost investiranja u hotelski smještaj u Hrvatskoj.

U nastavku današnjeg dana pomoćnica ministra Olivera Shejbal sudjelovat će na plenarnoj sjednici Svjetske turističke organizacije te se zajedno s direktorom Hrvatske turističke zajednice Ratomirom Ivičićem susresti s predstavnicima TUI-a, jednog od najvećih europskih turoperatera te predstavnicima ADAC-a s kojima će razgovarati o nastavku i poboljšanju dosadašnje suradnje.

Sajam  ITB ove godine se održava od 9. do 13. ožujka, a očekuje da će ga posjetiti gotovo 200 tisuća posjetitelja.



Pisane vijesti