Održana završna konferencija projekta "EXtension of POtentiality of Adriatic Unesco Sites"

Na završnoj konferenciji projekta EX.PO AUS/0037 – EXtension of POtentiality of Unesco Sites, održanoj u Dubrovniku 2. i 3. veljače 2016. godine, predstavljeni su rezultati trogodišnjeg projekta koji omogućuje kvalitetniju turističku valorizaciju baštine pod zaštitom UNESCO-a te pridonosi povećanju međunarodnih turističkih dolazaka u cijeloj jadranskoj regiji.

Projekt EX.PO AUS objedinio je različite aspekte valorizacije UNESCO lokaliteta organizacijom niza sastanaka, predavanja i konferencija, te objavljivanjem različitih publikacija i materijala i provođenjem iznimno uspješnih pilot projekata. Ukupna vrijednost projekta EX.PO AUS je 3.324.700,40 EUR, a troškovi projekta su financirani s 85% iz fonda IPA (2.825.995,34 EUR), dok su preostali iznos pokrili partneri projekta.

Konferenciju su otvorile voditeljice DURA-e (Razvojne agencije grada Dubrovnika) i Zavoda za obnovu Dubrovnika koje su ukratko predstavile uloge i djelovanje svojih institucija. Grad Dubrovnik kao vodeći projektni partner proveo je uspješne pilot projekte poput obnove starih spomenika, restauracija, investicija u muzej (Prirodoslovni muzej), itd.

Predstavnica općine Alberobello (ITA) prezentirala je koristi koje je generirao plan održivosti kulture i turizma te stavila naglasak na projekte koji su pospješili i održali povijesnu tradiciju grada kroz očuvanje trullija – stambenih građevina koje su zbog svoje jedinstvenosti i osobitosti pod zaštitom UNESCO-a.

Predstavnica Aquileie (ITA), rimskog srednjovjekovnog grada, kao ključne rezultate iznijela je organizaciju niza konferencija o arheološkim nalazištima i promociji arheološkog turizma, restauraciji starih nalazišta (Stalla Violin), stvaranju datoteke s prikupljenim člancima i fotografijama, te brošura o baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Općina Ferrara (ITA) projektom je omogućila provođenje energetske učinkovitosti i ušteda dobivenih zamjenom postojećih sustava za grijanje i hlađenje onima nove generacije u svrhu kvalitetnijeg i učinkovitijeg očuvanje postojeće UNESCO–ove baštine.

Gradovi Kotor (CG) i Piran (SLO) su usvajanjem 'Plana održivog upravljanja' financiranog u sklopu projekta EX.PO AUS onemogućili neplaniranu urbanizaciju i efikasniju konzervatorsku zaštitu svoje baštine.

Općina Ravenna (ITA) kreirala je i uspostavila dvije baze podataka što joj omogućuje očuvanje mozaika i druge vrijedne umjetničke baštine, te financirala edukacije i aktivnosti nadzora zaštićene baštine u njihovom djelokrugu.

Nadalje, predstavljeni su rezultati projekta 'Turizam pet osjetila' Kulturnog i informacijskog centra Solin (RH) koji pruža doživljaj krajolika kroz okuse, mirise i zvukove Sredozemlja kao i bogatstvo kulturno-povijesne baštine.

Uspjeh projekta EX.PO AUS vidljiv je i kroz obnovu vodenica koje su dio bogate kulturne baštine doline Neretve (BiH) te značajno doprinosi lokalnoj zajednici i turističkom sektoru.

Nacionalni park Butrint (ALB), Stari grad Krf (GRE) i Eufrazijana u Poreču (RH) iskoristili su mogućnosti restauracije kojima su dodatno zaštitili prirodnu i kulturnu baštinu.
Više informacija na http://planner.expoaus.org/.



Pisane vijesti