Predstavljen projekt HERA i kulturno-turistička ruta 'Putovima Frankopana'

Europski HERA Adriatic projekt i kulturno-turistička ruta Primorsko-goranske županije 'Putovima Frankopana', koja se ostvaruje u sklopu tog projekta predstavljeni su u četvrtak uoči početka konferencije 'HERA - turizam jadranske baštine', koja se održava u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Na konferenciji će se razmatrati rezultati i proces ostvarivanja strateškog projekta 'HERA - Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom nasljeđu Jadrana', rezultati i smjernice HERA Adriatic projekta te kako prijaviti ostvarene kulturno-turističke rute i označiti ih HERA zaštitnim znakom.

Projekt HERA ostvaruje se u sklopu IPA programa prekogranične suradnje s ciljem održivog upravljanja kulturnom baštinom Jadrana. Glavni partner je Zadarska županija, a uz Primorsko-goransku županiju u projektu sudjeluje još 17 partnera iz 8 zemalja. Cilj projekta je razviti zajedničke prekogranične platforme za upravljanje i promicanje održivog turizma, koji se temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini. Projekt financira Europska unija s 7,5 milijuna eura, a Primorsko-goranska županija ima na raspolaganju 556.128 eura od kojih 85 posto osigurava Europska unija, a ostatak županija.

Primorsko-goranska županija u okviru projekta radi na održivom turizmu koji se temelji na stvaranju kulturnih ruta, a dio projekta čini kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, koja će povezati 17 frankopanskih kaštela u cijeloj županiji. Županija je u zajedno s lokalnim jedinicama u obnovu kaštela već uložila 32 milijuna kuna, a putem HERE omogućit će se postavljanje Putova Frankopana na europsku mapu kulturno-turističkih ruta.

U sklopu HERE u dvorcu Frankopan – Nova Kraljevica se uređuje središnji centar za posjetitelje s virtualnim prezentacijama kulturnih ruta i obnavlja dio dvorca, a uređen je i dio krčkog kaštela, tzv. Austrijska kula, u kojoj će biti smješten interpretacijski centar Putovima Frankopana  i izložba srednjovjekovnog oružja. (Hina)



Pisane vijesti