Događanje Goût de France/Good France, u kojem će na prvi dan proljeća sudjelovati devet hrvatskih restorana

Po drugi put zaredom, Goût de France/Good France slavi francusku gastronomiju i njezine vrijednosti na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2016. godine, na različitim lokacijama diljem svijeta. Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, ovogodišnje događanje okupit će 1500 kuhara na pet kontinenata. Istovremeno poslužene večere u restoranima diljem svijeta odat će počast najvećim postignućima francuske kuhinje, kao i njezinim glavnim vrijednostima; dijeljenju, uživanju i poštivanju principa visokokvalitetne kuhinje. Ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Laurent Fabius te chef Alain Ducasse predstavili su, 28. siječnja ove godine, 1500 restorana na pet kontinenata koji će sudjelovati u događanju. 

Po drugi put zaredom, Goût de France/Good France slavi francusku gastronomiju i njezine vrijednosti na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2016. godine, na različitim lokacijama diljem svijeta.

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, ovogodišnje događanje okupit će 1500 kuhara na pet kontinenata. Istovremeno poslužene večere u restoranima diljem svijeta odat će počast najvećim postignućima francuske kuhinje, kao i njezinim glavnim vrijednostima; dijeljenju, uživanju i poštivanju principa visokokvalitetne kuhinje.

Ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Laurent Fabius te chef Alain Ducasse predstavili su, 28. siječnja ove godine, 1500 restorana na pet kontinenata koji će sudjelovati u događanju. Francuska diplomatska mreža također će biti uključena te će 150 veleposlanika diljem svijeta organizirati večeru s tom temom.

S idejom Epikurejskih večera  još je 1912. godine započeo Auguste Escoffier: isti dan, isti jelovnik, poslužen u gradovima diljem svijeta što većem broju gostiju. Prvo izdanje Goût de France/Good France 2015. godine bilo je inspirirano ovom idejom, s ciljem povezivanja svih kategorija restorana na svjetskoj razini, a u njemu su sudjelovala tri hrvatska restorana.

Drugo izdanje ovog međunarodnog događanja također slavi nedavno uvrštavanje francuske kuhinje u UNESCO-vu kategoriju ''Nematerijalna kulturna baština čovječanstva'', kao i njezin svjetski utjecaj.

Događanje Goût de France slavi umijeće življenja „à la française“ i domaće proizvode, valorizirajući Francusku kao turističku destinaciju. Jedan od ciljeva događanja je i komuniciranje glavnih vrijednosti francuske kuhinje, izvrsnosti i suvremenog pristupa.

Ove godine, 21. ožujka, kuhari u 9 restorana diljem Hrvatske predstavit će jelovnike bazirane na receptima inspiriranim francuskim umijećem: Zinfandel's Restaurant, Hotel Esplanade, Zagreb - Chef: Ana Grgić; ManO, Zagreb Chef: Ivan Tomašević; Agava, Zagreb Chef: Belizar Miloš; Tač, Zagreb Chef: Vesna Miletić; Academia, Marija Bistrica Chef: Marko Futivić; Alfred Keller, Mali Lošinj Chef: Dalibor Karlović; Restoran Mala Hiža, Mačkovec, Čakovec Chef: Branimir A. Tomašić; Stara Loza, Dubrovnik Chef: Damir Šarić; Bugenvila, Cavtat Chef: Lukasz Widomski.



Pisane vijesti