Ministri: Uskoro rješenje pitanja energetskog certificiranja za iznajmljivače

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i ministar turizma Anton Kliman, održali su u srijedu radni sastanak na kojem je zaključeno da će dva ministarstava u najkraćem roku naći rješenje kojim se neće dovoditi u pitanje poštivanja Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada te ugroziti interesi privatnih iznajmljivača, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva.

Ministri su se složili da je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, te da su ta pitanja od zajedničkog interesa.

Na sastanku je istaknuto da će Ministarstva zajednički poticati privatne iznajmljivače da se što kvalitetnije pripreme za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti zgrada, a pribavljanje energetskog certifikata prvi je korak u tom pravcu, kaže se u priopćenju

Problem energetskog certificiranja objekata obiteljskog smještaja u turizmu pojavio se donošenjem Pravilnika o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju koji slijedi Zakon o gradnji. Pravilnik i odredbe iz njega na snagu su stupile s 1. siječnjem ove godine, no obveza posjedovanja energetskog certifikata nastaje tek kod zaključenja pregovora između najmoprimca ili kupca određene nekretnine i prodavatelja ili iznajmljivača, što znači da certifikat treba predočiti (imati) tek kada dođe do potpisa ugovora o najmu ili prodaji.

Pružatelji ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu pak smatraju da ih se ne može tretirati iznajmljivačima, niti uspoređivati s onima koji iznajmljuju stanove i kuće te da se na njih stoga spomenuti pravilnik ne može primjenjivati.

(Hina)



Pisane vijesti