Priopćenje UNWTO-a o putovanjima u zemlje pogođene zika virusom

U skladu s očitovanjem Svjetske zdravstvene organizacije o javnozdravstvenoj prijetnji od međunarodnog značenja (Public health emergency of international concern), od 1. veljače 2016. godine, vezano uz zika virus, UNWTO podsjeća kako prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nema potrebe za ograničavanjem putovanja u zahvaćena područja, uz pridržavanje sljedećih mjera:

  • Ne bi trebalo biti ograničavanja putovanja ili trgovine sa zemljama, područjima i/ili teritorijima pogođenim virusom zika,
  • Putnici koji putuju u područja pogođena virusom zika trebaju se upoznati s najnovijim savjetima o mogućim rizicima i odgovarajućim mjerama za smanjenje mogućnosti izlaganja ugrizima komaraca,
  • Predlaže se primjena standardnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije vezano uz dezinfekciju zrakoplova i zračnih luka.

UNWTO će nastaviti pratiti situaciju uz stalni kontakt sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i relevantnim turističkim tijelima.

UNWTO također podsjeća kako zdravstvena i turistička tijela surađuju na informiranju stanovništva, turista, kao i gospodarstvenika o budućim mjerama opreza te kako turistički sektor blisko surađuje sa zdravstvenim tijelima vezano uz pridržavanje preporuka o prevenciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prerano je za donošenje točnih procjena kakav će biti utjecaj na turistički sektor, uzimajući u obzir promjenjivost situacije.

Napominjemo kako svi državljani Republike Hrvatske koji namjeravaju putovati u zemlje izložene zika virusu trebaju redovito pratiti preporuke za putovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje su objavljene na sljedećoj poveznici: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/

Za više informacija i savjeta o putovanjima u virusom zahvaćena područja posjetite sljedeće stranice Svjetske zdravstvene organizacije:   



Pisane vijesti