Jadran Crikvenica do 2025. planira ulaganja od 301,3 milijuna kuna

Turistička tvrtka Jadran iz Crikvenice do 2025. godine planira ulaganja od ukupno 301,3 milijuna kuna, nakon čega će oko 70 posto njezinih kapaciteta nositi kategoriju četiri zvjezdice, izvijestili su u petak iz te tvrtke.

Plan ulaganja dio je Strateškog poslovnog plana Jadrana za razdoblje 2016. - 2025., kojeg je izradila konzultantska kuća Horwath HTL, a podržala lokalna zajednica, županija, komore i sindikati.

Jadran iz Crikvenice vlasnik je osam hotela, dvaju autokampova i turističkog naselja, koji bi nakon planiranih ulaganja trebali znatno povisiti kategoriju, za jednu ili dvije zvjezdice, a time se i tržišno repozicionirati i ostvarivati bolje rezultate.

"Na Strateškom poslovnom planu sa stručnjacima iz Horwath HTL-a od prošle smo jeseni zajedno radili, objektivno sagledavši postojeći tržišno-financijski položaj Jadrana i kompletno poslovanje, nakon čega su definirane ključne odrednice poslovanja do 2025.", napominju iz Jadrana.

Oko 43 posto planiranih investicija od ukupnih 301,3 milijuna kuna prema tom planu trebalo bi realizirati tijekom 2017. i 2018. , dok je trenutno u tijeku investicijski ciklus od 28,4 milijuna kuna u objekte Omorika i Varaždin koji će kategoriju podići na četiri zvjezdice, a hotel Varaždin postati i lječilišni hotel.

U planu je i izmjena organizacijske strukture Jadrana prema kojoj bi se iz postojećih šest profitnih centara formirala tri klastera prema geografskom određenju objekata - Dramalj, Crikvenica i Selce.

Realizacijom Strateškog plana, prihodi Jadrana sa 62 milijuna kuna iz 2015. , trebali bi porasti na 152 milijuna kuna u 2025. godini ili za 146 posto.

Sve to trebalo bi dovesti i do povećanja ukupne vrijednosti tvrtke sa sadašnjih 155,1 milijun kuna na 492 milijuna kuna 2025., kao i do velikog društveno-ekonomskog utjecaja Jadrana na ukupno gospodarstvo Crikveničke rivijere i Kvarnera s prosječnim godišnjim doprinosom BDP-u od 117 milijuna kuna za razdoblje do 2025. i 617 radnih mjesta kroz izravno i neizravno zapošljavanje.

Model dokapitalizacije optimalan za Jadran

Direktor Horwath HTL-a Miroslav Dragičević kaže da je dokapitalizacija za Jadran optimalan model promjene vlasničke strukture, jer se nakon izlaska iz stečaja poslovanje stabiliziralo, ali tvrtka je i dalje potkapitalizirana, a s velikim potencijalom razvoja.

"Predložili smo model dokapitalizacije za kojeg smatramo da je najbolji za Jadran jer osigurava dugoročnu stabilnost, što jamči ulazak institucionalnog ili privatnog investitora u vlasničku strukturu. Time se osigurava izravan unos kapitala kojeg Jadran može odmah iskoristiti za daljnji razvoj i pokrivanje postojećih obveza", kaže Dragičević.

Dodaje da bi kod klasične prodaje novac završio u državnom proračunu i tvrtka od toga ne bi imala velike koristi, dok dokapitalizacijom može prije svega razriješiti postojeće sporove i dugovanja koja trenutno priječe privatizaciju.

"Strateškim poslovnim planom ambiciozno određujemo dugoročan smjer razvoja Jadrana kao vodeće hotelsko–turističke kompanije na Kvarneru, međutim, isto tako pokazujemo posebnu brigu o dioničarima. U stečaju je preko 850 bivših i sadašnjih radnika namirilo 50 posto svojih potraživanja kroz dionice Jadrana, a provedbom ovog plana upravo oni mogu očekivati u prvoj fazi stabilizaciju vrijednosti dionica, a u drugoj povećanje vrijednosti dionica te interes ulagača", poručio je predsjednik Uprave  Dino Manestar.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti