Predstavljen vodič kampova njemačkog ADAC-a za 2016. godinu

S obzirom na posebnu važnost Njemačke za naš kamping turizam, kao i svake godine hrvatski kampovi s nestrpljenjem dočekali su najvažniji kamping sajam u Njemačkoj i tom dijelu Europe, CMT u Stuttgartu (16. do 24.1.2016.), na kojem je već tradicionalno održan ADAC gala prijem. Na njemu je predstavljen kamping vodič ADAC-a, a događaju su prisustvovali brojni predstavnici hrvatskih kampova te Kamping udruženje Hrvatske (KUH).

U vodiču ADAC-a za 2016. godinu navedeno je ukupno 119 hrvatskih kampova, pet više od lani. ADAC BestCamping, njemačko priznanje za najbolje europske kampove, ove je godine ponovno potvrdilo pet hrvatskih kampova: Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag – a po prvi puta dobio ga je paški kamp Straško, izvijestili su iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Uz njih, čak 28 kampova označeno je simbolom koji ukazuje na vidljivo znatno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu, i to 8 kampova u Istri, 12 na Kvarneru, 3 u Zadru, po 2 u Šibeniku i na kontinentu, te jedan u Splitu. Od ostalih posebnih oznaka, čak šest kampova označeno je kao “kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom“, a vlo je zanimljivo da je od 119 predstavljenih kampova čak 110 označeno kao kampovi na (iznadprosječno) lijepoj lokaciji.

Gledajući prosječne ocjene kampova, kvaliteta hrvatskih kampova po ADAC-u povećana je za tek 1,7% u odnosu na lani i iznosi 3,5 (od mogućih 5). Po regijama, kao regije s najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ponovo su se potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok su kontinentalni kampovi po ADAC-u prosječno kvalitetniji od kampova u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Ipak, najveći porast kvalitete u 2016. u odnosu na prethodnu godinu su, po ADAC-u, imali kampovi u Splitu (+8,4), Šibeniku (+5,9%) i Kvarneru (+5,4%).

Promatrajući kampove po pojedinim elementima ocjenjivanja, na razini RH najveći porast je u kvaliteti kupališne ponude - bazena s +19,3% te kvalitete sanitarija s +8,9 posto. Nažalost, drugu godinu zaredom znatan je pad registriran na prirodnom resursu naših kampova, u elementu „kupališne ponude (more, jezera, rijeke)", gdje je prosječna ocjena naših kampova pala za čak 5,4% i jasno ukazuje na potrebu hitnog uređenja naših plaža, gdje zaostajemo za konkurencijom.

Hrvatska ima 571 kamp, od čega 185 srednje velikih, 86 malih (i kamp odmorišta) te 300 obiteljskih kampova u domaćinstvima i seoskim domaćinstvima. Ukupni smještajni kapacitet naših kampova iznosi 237.758 osoba, dok prosječan hrvatski kamp može primiti 416 osoba. Oko 28% kapaciteta naših kampova najvišeg je ranga kvalitete i nalazi se u kategoriji 4*.

Najviše kamping kapaciteta u kampovima ima Istra, 50,1% ukupnih kamping kapaciteta RH, a slijedi Primorsko-goranska županija s 18,3% te Dalmacija s 27% kapaciteta kampova RH, a od toga 12,1% otpada na Zadar. Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, sa 7 kampova u kojima se odjednom može smjestiti 3160 gostiju.

Prošla 2015. godina je za hrvatske kampove bila vrlo uspješna, ostvareno je malo više od 17 milijuna noćenja (+4% u odnosu na prethodnu 2014., ili +21% u odnosu na npr. pet godina ranije), a od te brojke, čak 33,6% ostvarili su Nijemci te 9% Austrijanci. Zajedno su ove dvije zemlje, u 2015. u odnosu na 2014., rasle su za 4 posto.



Pisane vijesti