„Vinkovo" i pokladno jahanje

Vinari i vinogradari nemaju puno odmora i vremena bez brige i posla u vinogradima i podrumima, oduvijek se vinogradima vraćalo već u siječnju, s obredom blagoslova pred početak nove, vinogradarske godine i rezidbe. Blagdan sv. Vinka ili pučki Vinkovo dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični vinogradarski blagdan kada vinogradari zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i gostima odlaze u svoje vinograde i podrume kako bi izvršili obred te se družili i slavili uz jelo i vino i pjesmu.

Na Vinkovo se trs vinove loze simbolično reže, vješaju se kobasice, zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. Osim doživljaja u vinogradima i vinarijama/podrumima dvije večeri  do kasnih sati u zajedničkom središnjem vinskom šatoru u iločkoj tvrđavi u ponudi će biti puno dobrog vina iločkih vinara i naravno glazbe kako bi se svi što bolje na jednom mjestu zabavili. U sklopu Vinkova održat će se i „Pokladno jahanje ulicama Iloka“, bit će tu i štandova s raznim proizvodima, degustacije vina i drugog. Po treći put priprema se i posebno, zajedničko vino „Graševina Vinkovo“ koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

Središnja proslava predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma „Vukovo“, 22. siječnja 2016. u 14 sati. Organizatori i pokrovitelji: Vinski klaster Srijem, TZ Ilok, Grad Ilok.

I ove godine običaji poklada i konjogojaca obilježit će se pokladnim jahanjem i iločkim ulicama. Od ulice do ulice, od domaćina do domaćina, od kapija do dvorišta, uz ljepotu konja, kočija, nošnje, pjesme i uz dobro vino i rakiju te domaće zalogaje prodefilirat će članovi više konjogojskih udruga iz Vukovarsko-srijemske i okolnih županija. Organizator i domaćin u Iloku je konjogojska udruga „Kadij“ uz podršku TZ i grada Iloka. Početak kretanja predviđen je u 12 sati iz ulice I. G. Kovačića, a završetak u 16 sati kod središnjeg vinskog šatora u tvrđavi.



Najave