Održivi turizam: bukove šume u NP Sjeverni Velebit i Paklenica za zaštitu UNESCO-a

Bukove šume u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica nominirane su za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. 

Hrvatska je u prijedlog nominacije uključila posebno prirodno vrijedna područja bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1220 hektara bukove šume koja se u nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u strogom rezervatu "Hajdučki i Rožanski kukovi", te 2013 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u nacionalnom parku Paklenica, ističe u priopćenju Ministarstvo.

"Time želimo omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini što znači i dolazak većeg broja gostiju od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo", izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

To je izjavio nakon sastanka u Beču predstavnika 13 europskih zemalja koje pripremaju zajedničku nominaciju "Iskonskih bukovih šuma Karpata i drugih regija Europe" za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a, navodi u priopćenju Ministarstvo. Dodaje kako su pod zaštitom UNESCO-a trenutno NP Plitvička jezera i PP Papuk, a Strizrep je uvjeren da će se na toj listi uskoro naći Sjeverni Velebit i Paklenica.

Predstavnici 13 europskih zemalja su na sastanku u Beču usvojili Zajedničku deklaraciju o namjeri serijske nominacije koja će se do kraja siječnja dostaviti u UNESCO-ov Ured u Parizu na razmatranje. Time će započeti proces valorizacije nominacije za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Ministarstvo podsjeća kako je Hrvatska po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama, a to potvrđuje i činjenica da se na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1979. nalazi nacionalni park Plitvička jezera, a od studenog 2015. i park prirode Papuk koji je proglašen prvim hrvatskim UNESCO geoparkom.

Lokaliteti koji se nominiraju za upis na Listu svjetske baštine moraju imati univerzalnu vrijednost koja je zaštićena. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u NP Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju i veličini, ističe Ministarstvo.

(Hina)



Pisane vijesti