Poruka ministra Božidara Kalmete povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna 2007. godine

Povodom Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava pod motom „Turizam otvara vrata ženama“ ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta upućuje svoju poruku:
"I ove godine dana 27. rujna diljem svijeta mnoge će  zemlje obilježiti Svjetski dan turizma koji je ovoga puta posvećena temi „Turizam otvara vrata ženama“. U zemlji čija gotovo petina prihoda pritječe od turizma, to je svakako značajan datum, kojeg će pratiti niz raznorodnih aktivnosti - od onih okrenutih turistima u organizaciji turističkih zajednica širom Hrvatske, pa do stručnih skupova na temu žena u turizmu.

U Hrvatskoj žene predstavljaju značajan faktor u turizmu čineći, prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, preko 56% radne snage u ugostiteljstvu. Iako se službeno ne prati rodna pripadnost zaposlenih u svim segmentima turizma, s obzirom da od ukupnog broja direktora agencija i voditelja poslovnica 45% njih su žene, uvjereni smo da je postotak ženske radne snage u tom segmentu još i veći.

Republika Hrvatska aktivno se zauzima za ravnopravnost spolova želeći snažnije afirmirati ulogu žene u našem društvu. Prema neslužbenim podacima s terena, značajan broj žena uključen je u programe vrednovanja hrvatske baštine i privođenja iste turističkoj svrsi. Mnoge od njih sudjeluju u očuvanju tradicija, izradi suvenira, ali sve više se uključuju u aktivnije bavljenje turizmom kroz sve važniji razvoj seoske turističke ponude. U mnogim malim, obiteljskim hotelima, čiji broj raste iz godine u godinu, s pravom se može reći da su velikim dijelom žene te koje bilo u partnerstvu bilo samostalno, organiziraju i vode posao.

Za mnoge je žene turizam, izuzetna prilika da se uključe u svijet rada i time dokažu svoju stručnost. Za dobre rezultate svih dosadašnjih, pa i ove, izgleda još jedne rekordne turističke sezone, za zadovoljstvo više od 10 milijuna turista koliko ih je Hrvatska imala u 2006. godini, uvelike su zaslužne žene koje uspješno obavljaju poslove od direktorice hotelske tvrtke, preko službenice u turističkim agencijama sve do kuharice, konobarice i svim onim radnim mjestima na kojima se u srcu turističke sezone radi bez gledanja na sat i s osmijehom na licu.

Dopustite da prigodom 28. Svjetskog dana turizma čestitam svim djelatnicima u ugostiteljstvu i turizmu njihov dan, a osobito ženama kojima je on ove godine on posebno posvećen."

 



Pisane vijesti