Vijesti/Događanja/Najave

 
  • 10. 2. 2023. - Objavljen korisnički vodič za primjenu norme za pristupačni turizam

Korisnički vodič za primjenu međunarodne norme ISO 21902:2021, Tourism and related services -- Accessible tourism for all -- Requirements and recommendations) za pristupačni turizam za sve, namijenjen turističkom i  ugostiteljskom sektoru te tvrtkama koje se bave organizacijom MICE,  nedavno su pripremili i objavili UNWTO, Fundación ONCE i Španjolsko nacionalno normirno tijelo (UNE).
Norma je u Hrvatskoj prihvaćena kao HRN ISO 21902:2021, Turističke i srodne usluge -- Turizam pristupačan svima -- Zahtjevi i preporuke (ISO 21902:2021).
Ovaj korisnički vodič za primjenu međunarodne norme daje smjernice tvrtkama iz turističkog sektora kako izvršiti procjenu trenutačne pristupačnosti te za daljnji razvoj ili prilagodbu pristupačnih usluga i iskustava.
Korisnički vodič moguće je preuzeti na slijedećem linku: https://www.accessibletourism.org/?i=enat.en.news.2320

  • 2. 12. 2022. - Održana završna konferencija "Pristupačni turizam - održivi turizam"

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta održana je druga po redu konferencija na temu pristupačnog turizma koji je zapravo jedan od uvjeta razvoja održivog turizma. Tijekom ove godine Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom održalo je pet regionalnih radionica namijenjenih svim akterima turističkog sektora s ciljem jačanja svijesti o pristupačnom turizmu i njegovim potencijalima.
U cilju izjednačavanja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, Ministarstvo turizma i sporta i do sada je pripremalo i provodilo niz mjera kojima se potiče turističko tržište Hrvatske da osobama s invaliditetom omogući ravnopravno uživanje turističke ponude, bilo da se radi o financijskim poticajima, bilo o proaktivnom djelovanju.
Republika Hrvatska se, potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi osigurala da osobe s invaliditetom, između ostaloga, imaju pristup turističkim uslugama, turističkim odredištima te turističkim aktivnostima. Turizam je idealan sektor za pokretanje pozitivnih promjena u društvu, socijalno uključivanje, interakciju, upoznavanje kultura i običaja, učenje, ali i odmor i razonodu za sve, bez iznimke. Ministarstvo turizma i sporta u svom djelovanju poseban naglasak stavlja na doprinos socijalnom uključivanju ranjivih skupina i kroz turizam i kroz sport, a aktivnosti u tom segmentu su brojne.
Značaj pristupačnog turizma prepoznat je i u novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Višegodišnji financijski okvir, pomoću kojih će se nastojati dodatno koristiti svi dostupni mehanizmi i poduzimati mjere s ciljem smanjivanja i uklanjanja prepreka zbog kojih određene društvene skupine ne mogu pod ravnopravnim uvjetima konzumirati turistički proizvod.
Ministarstvo turizma i sporta će i dalje, različitim aktivnostima, poticati društvenu uključenost djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom u sport i turizam s ciljem njihova ravnopravna konzumiranja doživljaja, osjećaja jednakosti, u konačnici stvaranja Hrvatske pristupačnom destinacijom.

Konferencija Pristupačni turizam - održivi turizam - snimka

  • 3. 2. 2021 - Konferencija "Turizam za sve"

Ministarstvo je 3.prosinca 2021. u Zagrebu organiziralo konferenciju TURIZAM ZA SVE namijenjenu pružateljima usluga u turizmu (gospodarskom sektoru u turizmu, turističkim zajednicama) ali i srednjim strukovnim školama koje sudjeluju u programu Ministarstva pod nazivom Promocija zanimanja, a koje nerijetko u svojim projektima obrađuju upravo ovu temu. Glavni cilj ove konferencije je razvijanje svijesti o pristupačnom turizmu.
Konferencija je dotakla, s jedne strane, pristupačnost hrvatske turističke ponude turistima s invaliditetom (bilo da se radi o infrastrukturnoj pristupačnosti bilo o vještinama pružatelja turističkih usluga potrebnim za adekvatno pružanje usluga turistima s invaliditetom) te, s druge strane, turizam kao potencijalno tržište rada za osobe s invaliditetom u cilju socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom na poslove u turizmu, koje su eventualne prilagodbe potrebne i sl.
Tijekom konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse nastali kroz projekte financirane od strane Ministarstva, kao i iz drugih izvora.
Jedan od predstavljenih projekata/primjera dobre prakse koji se bavi ophođenjem s osobama s invaliditetom u turizmu je projekt srednjih škola pod nazivom Briga o gostu s posebnim potrebama. Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma i sporta, a polučio je priručnik (tiskani i u elektronskoj verziji, svima dostupan) kao i i male video-klipove s vrlo slikovito predstavljenim primjerima ophođenja s gostima različitih invaliditeta.