Inicijativa Kina + 16

Koordinacijski centar između Kine i zemalja srednje i istočne Europe - CEEC (TCC ili CEEnter) osnovan je u Budimpešti u svibnju 2014. na inicijativu kineskog premijera Li Keqianga i mađarskog premijera Viktora Orbana. CEEnter je izvršno tijelo zajedničke profesionalne platforme za Kinu i 16 zemalja srednje i istočne Europe u području turizma. Turizam jedna od 6 profesionalnih platformi uspostavljenih u okviru suradnje 16+1 u CEE-u. Međusobno opredjeljenje 16+1 otvorilo je put oblicima profesionalne suradnje između dviju regija.
 
Misija CEEnter-a je prikupljanje i dijeljenje informacija te povezivanje turističkih dionika, poduzeća nacionalnih turističkih organizacija, ministarstava - iz CEE i Kine. Zajedničkom promocijom cijele regije uspostavlja se bolja vidljivost na kineskom turističkom tržištu.
 
Suradnji su na dobrovoljnoj osnovi pristupile Kina, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Crna Gora, Poljska, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija i Grčka koja se pridružila inicijativi u travnju 2019.
 
Centar za suradnju u turizmu ima sjedište u Budimpešti i nalazi se pri Ministarstva vanjskih poslova i trgovine. Njegov rad podržava nacionalni koordinatorski tim iz 16 zemalja srednje i istočne Europe. Suradnja ima proširenu mrežu partnera u poslovnoj sferi u Europi i Kini.

U okviru inicijative Kina +16 svake godine se dodjeljuje Turistička nagrada Marko Polo. Turistička nagrada Marko Polo pokrenuta je 2018. godine u Dubrovniku na prijedlog hrvatske strane s ciljem stvaranja i nagrađivanja najboljeg zajedničkog proizvoda za kinesko tržište na području srednje i istočne Europe.
http://www.ceenter-china.com/about-ceec