Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz spor

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je potrebu većeg uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti i/ili osoba s invaliditetom u zajednicu kroz sport. Stoga je kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. inicirao suradnju  te zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u 2018. godini pripremio ESF poziv „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport“.

Poziv je objavljen 10. lipnja 2018. godine u ukupnoj vrijednosti od 100.000.000 kuna. Predviđeno trajanje projekata je od 12 do 36 mjeseci. Maksimalna vrijednost projekta koji uključuju djecu i mlade u riziku od socijalne isključenosti iznosi 1.000.000 kn, dok projekti koji uključuju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju mogu ostvariti sredstva u iznosu do 1.500.000 kn.

Ciljevi Poziva odnose se na povećanje dostupnosti besplatnih sportskih sadržaja za djecu i mlade u riziku od socijalne isključenosti te poboljšanje pristupa i sudjelovanje u sportskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju (uključujući i infrastrukturne zahvata za osiguranje pristupačnosti sportskim građevinama) s ciljem povećanja njihove socijalne uključenosti.

Ovaj Poziv će omogućiti bavljenje sportom što većem broju ljudi bez obzira na materijalne uvjete ili tjelesne mogućnosti što će doprinijeti njihovom socijalnom uključivanju i zdravlju.
Više o temi