Europski tjedan sporta

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/201001_Vizual ETS.JPG
Europski tjedan sporta (ETS) inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a nacionalni koordinator za provođenje ove inicijative u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo turizma i sporta.

Ova inicijativa pokrenuta je 2015. godine, a svake godine održava se od 23. do 30. rujna u svim zemljama Europske unije. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine.

Europski tjedan sporta organiziran je oko središnjih tema: Obrazovanje, Radno mjesto, Otvoreni prostor, Sportski klubovi, Fitness centri i #BeActive Night. Za svako od navedenih okruženja organiziraju se brojne inicijative i aktivnosti na različitim razinama (europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini).

Ova inicijativa pokrenuta je kao odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Putem sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. Okuplja  pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potiče će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te im omogućuje više vježbanja u svakodnevnom životu.

Više informacija o projektu i mogućnosti sudjelovanja potražite na službenim stranicama.