Godišnji forum Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR)

Slika /arhiva/130516_eusair1.JPG

U Dubrovniku je, 12. i 13. svibnja 2016. godine, održan prvi godišnji forum Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i u suradnji s Europskom komisijom. Svrha Foruma bila je okupiti što veći broj malih i srednjih tvrtki, sveučilišta, znanstvenih instituta, komora, predstavnika klastera i drugih ustanova. Tematski fokus Foruma obuhvatio je pomorsku industriju, pomorsku biotehnologiju, istraživanje i razvoj, akvakulturu i ribarstvo, turizam, diversifikaciju turističkih proizvoda i usluga, inovacije u turizmu, produljenje turističke sezone, učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova i međusektorski pristup u turizmu (ICT, energetska učinkovitost, zdravlje i dr.).

U Dubrovniku je, 12. i 13. svibnja 2016. godine, održan prvi godišnji forum Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i u suradnji s Europskom komisijom. Svrha Foruma bila je okupiti što veći broj malih i srednjih tvrtki, sveučilišta, znanstvenih instituta, komora, predstavnika klastera i drugih ustanova.

Tematski fokus Foruma obuhvatio je pomorsku industriju, pomorsku biotehnologiju, istraživanje i razvoj, akvakulturu i ribarstvo, turizam, diversifikaciju turističkih proizvoda i usluga, inovacije u turizmu, produljenje turističke sezone, učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova i međusektorski pristup u turizmu (ICT, energetska učinkovitost, zdravlje i dr.).

U uvodnom dijelu Foruma sudionicima su se obratili Corina Crețu, povjerenica EK za regionalnu politiku, Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova RH, Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, kao i nadležni ministri iz ostalih zemalja jadranske i jonske regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Italija, Slovenija, Srbija) koji su istaknuli važnost i potrebu suradnje i rješavanja svih zajedničkih izazova.

U prvom panelu Foruma koji se tematski odnosio na inovativnost jadranske i jonske regije i rješavanje socijalnih i ekonomskih izazova sudjelovala je i pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal, koja je naglasila važnost koordinacije s IV. stupom EUSAIR-a, odnosno dijelom makro-regionalne strategije koja se bavi održivim turizmom.

„U našoj je regiji turizam svakako izuzetno važan, osobito ako govorimo u kontekstu brojnih „šokova“ i izazova s kojima se Europa, pa i šire, zadnjih godina susreću: gospodarska kriza i recesija, nezaposlenost, terorizam, a u najnovije vrijeme i migrantska kriza. Turizam je, kao izuzetno horizontalni sektor, do sada uvijek uspješno odolijevao krizama i izazovima uz, uglavnom kratka posustajanja i vrlo brze oporavke, stoga je njegova uloga u bavljenju društvenim i ekonomskim izazovima i stabiliziranju izvanrednih stanja izuzetno važna. Turizam je primjer gospodarskoga sektora koji uključuje brojne druge, a često služi i kao lokomotiva za njihov brži razvoj“, rekla je Shejbal.

„Kako bismo se zajedno uhvatili u koštac s problemima spremni smo na suradnju, razmjenu mišljenja i iskustva, dobru suradnju s Europskom komisijom, našim privatnim sektorom, ali i civilnim društvom te lokalnim zajednicama kojima ovi zajednički napori trebaju omogućiti kvalitetniji i sretniji život“, zaključila je pomoćnica ministra, naglasivši tako spremnost na suradnju.



Pisane vijesti