1632
Na temelju odredbi
članka 9. stavka 4., članka 16. stavka 3., članka 17. stavka 2., i članka 25.
stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 49/03 –
pročišćeni tekst i 117/03),ministar mora, turizma, prometa i razvitka,
donosi
I. OPĆE
ODREDBE
Članak
1.
Ovim Pravilnikom
propisuju se vrste, minimalni uvjeti, kategorije i elementi za kategorije,
minimum ugostiteljskih i drugih usluga koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti,
označavanje i način razvrstavanja i kategorizacije smještajnih objekata koje
čine druge vrste objekata za smještaj iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata
za smještaj«.
Članak
2.
(1) Drugom vrstom
smještajnog objekta iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«
podrazumijeva se poslovni objekt kao funkcionalna cjelina, kojim posluje
ugostitelj (pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje ugostiteljske
djelatnosti u toj skupini) ili pravna osoba koja nije ugostitelj, ali pod
uvjetima propisanim zakonom za ugostitelja može obavljati ugostiteljsku
djelatnost.
(2) Smještajni objekt iz
stavka 1. ovog članka smatrat će se postojećim smještajnim objektom ako je
ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
1. da objekt na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika ima rješenje nadležnog upravnog tijela o
utvrđenim minimalnim uvjetima, ili minimalnim uvjetima i kategoriji, a utvrđenom
vrstom pripada u neku od skupina smještajnih objekata.
2. da se objektu vrsta i
kategorija utvrđuju u skladu s ovim Pravilnikom, a objekt ima rješenje kao
postojeći smještajni objekt, a utvrđenom vrstom pripada nekoj od skupina
smještajnih objekata, sukladno ovom Pravilniku ili drugom
propisu.
3. da je objekt na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika zatečen u postupku kategorizacije koji se vodi
kod nadležnog upravnog tijela, a zahtjevom je zatraženo razvrstavanje u neku od
vrsta iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj« ili u neku od
vrsta smještajnih objekata koja nije propisana ovim Pravilnikom, a naknadno je
zatraženo razvrstavanje u vrstu iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za
smještaj«.
4. da je konačna ili
pravomoćna građevinska dozvola za gradnju objekta ishođena prije ili
najviše godinu dana poslije stupanja na snagu ovog Pravilnika, pod uvjetom da
gradnja objekta započne u roku godine dana od konačnosti ili pravomoćnosti
građevinske dozvole;
5. da se radi o
rekonstrukciji (adaptaciji, dogradnji, nadogradnji) objekta za smještaj ili
prenamjeni iz objekta druge namjene, ili bez namjene, u objekt za smještaj, a ti
objekti su izgrađeni prije stupanja na snagu ovog
Pravilnika;
(3) Dokazi o konačnosti
i/ili pravomoćnosti građevinske dozvole, o vremenu izgradnje, iz stavka 2. točke
4. i 5. ovog članka, jesu isprave pribavljene sukladno posebnim
propisima.
(4) Postojećim
smještajnim objektom smatrat će se i objekt/i u domaćinstvu građana koji na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika imaju, ili su imali rješenje nadležnog
upravnog tijela o utvrđenim minimalnim uvjetima, ili minimalnim uvjetima i
kategoriji, ili su zatečeni u postupku razvrstavanja i
kategorizacije.
(5) Svi ostali
smještajni objekti smatrat će se novim smještajnim
objektima.
II. RAZVRSTAVANJE DRUGIH
VRSTA OBJEKATA ZA SMJEŠTAJ IZ SKUPINE »KAMPOVI I DRUGE VRSTE OBJEKATA ZA
SMJEŠTAJ«
Članak
3.
(1) U drugim vrstama
objekata za smještaj iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«,
pružaju se usluge smještaja.
(2) U objektima iz st.
1. ovog članka koji se kategoriziraju, osim vrste: Kuća za odmor, mogu se
pružati usluge doručka.
(3) U objektima iz
stavka 1. ovog članka koji se ne kategoriziraju, osim vrste: Objekt za
robinzonski smještaj, mogu se pružati usluge prehrane, pića, napitaka i
slastica.
(4) Vrsta smještajnog
objekta iz stavka 1. ovog članka određena je ovisno o: vrsti ugostiteljskih
usluga koje se u objektu moraju obvezno pružati, pretežitosti i obveznom
minimumu ugostiteljskih usluga, načinu usluživanja, te drugim uvjetima
propisanim ovim Pravilnikom (minimumu uređenja, opreme i dr.
elemenata).
(5) Smještajni objekt
može poslovati:
– tijekom cijele
godine,
–
sezonski,
–
povremeno,
– sezonski i
povremeno.
(6) Smještajni objekt
posluje sezonski, ako posluje najduže 6 mjeseci neprekidno u bilo kojem
razdoblju tijekom godine.
(7) Smještajni objekt
posluje povremeno, ako posluje tijekom trajanja blagdana, sajmova i prigodnih
manifestacija.
(8) Smještajni objekt
posluje ljeti, ako posluje unutar razdoblja: 1. svibnja – 31.
listopada.
(9) Smještajni objekt za
vrijeme rada, neovisno o broju gostiju koji u njemu borave, mora u cijelosti
ispunjavati uvjete propisane ovim Pravilnikom za utvrđenu
vrstu.
Članak
4.
Druge vrste objekata za
smještaj iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«,
su:
1. Soba za
iznajmljivanje
2.
Apartman
3. Studio
apartman
4. Kuća za
odmor
5.
Prenoćište
6.
Odmaralište
7.
Hostel
8. Planinarski
dom
9. Lovački
dom
10. Učenički dom ili
studentski dom
11. Objekt za
robinzonski smještaj.
Članak
5.
(1) Da bi smještajni
objekt iz članka 4. ovog Pravilnika bio razvrstan u pojedinu vrstu, mora
ispunjavati sljedeće uvjete propisane ovim Pravilnikom:
1. opće uvjete za
vrstu,
2. minimalne
uvjete,
3. elemente za najnižu
kategoriju za smještajne objekte koji se kategoriziraju:
Prilozi I. – VIII., koji
su sastavni dijelovi ovog Pravilnika,
4. minimalne uvjete za
vrste, za smještajne objekte koji se ne kategoriziraju:
Prilozi IX. i X., koji
su sastavni dijelovi ovog Pravilnika.
III. OPĆI UVJETI ZA
VRSTE – DEFINICIJE VRSTA
1. Vrsta Soba za
iznajmljivanje
Članak
6.
(1) Soba za
iznajmljivanje je smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja,
a mogu se pružati i usluge doručka.
(2) Soba za
iznajmljivanje se sastoji od: predprostora (obvezno za nove objekte), spavaćeg
dijela sobe i kupaonice.
2. Vrsta
Apartman
Članak
7.
(1) Apartman je
smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, a opremljen je
tako da gost sam može pripremati i konzumirati hranu.
(2) U apartmanu se mogu
pružati usluge doručka.
(3) Apartman se sastoji
od: predprostora (obvezno za nove objekte), prostorije(a) za spavanje,
prostorije za boravak, kuhanje i blagovanje, kupaonice(a), i zasebnog zahoda,
ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
3. Vrsta Studio
apartman
Članak
8.
(1) Studio apartman je
smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, a opremljen je
tako da gost u jednoj prostoriji može spavati, boraviti, pripremati i
konzumirati hranu, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(2) U Studio apartmanu
se mogu pružati usluge doručka.
(3) Studio apartman se
sastoji od: predprostora (obvezno za nove objekte), prostorije s dijelovima
namijenjenim i opremljenim za spavanje, za boravak, za kuhanje i blagovanje, te
kupaonice, ili iznimno, prostorije za spavanje i odvojene prostorije za boravak,
blagovanje i kuhanje, te kupaonice.
4. Vrsta Kuća za
odmor
Članak
9.
(1) Kuća za odmor je
smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja i korištenja
okućnice, opremljen tako da gost sam može pripremati i konzumirati
hranu.
(2) Kuća za odmor je
funkcionalna cjelina koju čini jedna građevina s okućnicom, a sastoji se od:
predprostora (obvezno za nove objekte), prostorije(a) za spavanje, prostorije za
boravak, blagovanje i kuhanje, kupaonice(a), i zasebnog zahoda, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
5. Vrsta
Prenoćište
Članak
10.
(1) Prenoćište je
smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati
i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
(2) Prenoćište se
sastoji od: prostora za prijam gostiju, smještajnih jedinica, sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne
jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz
hodnika), kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne
jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Prenoćištu su sobe.
(4) Ugostiteljski
sadržaji u Prenoćištu mogu biti smješteni i u građevini koja se nalazi u
neposrednoj blizini i izvan građevine u kojoj se nalaze smještajne
jedinice.
6. Vrsta
Odmaralište
Članak
11.
(1) Odmaralište je
smještajni objekt zatvorenog tipa u kojem se djelatnicima, članovima,
umirovljenicima, članovima uže obitelji djelatnika i umirovljenika, pravnih i
fizičkih osoba, pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane,
pića, napitaka i slastica.
(2) Odmaralište se
sastoji od: prostora za prijam gostiju, smještajnih jedinica, prostorije za
boravak, sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija
za goste uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne
jedinice (ulaz iz hodnika), kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz
iz smještajne jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije
drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Odmaralištu su: sobe i/ili spavaonice.
(4) Ugostiteljski
sadržaji u Odmaralištu mogu biti smješteni i u građevini koja se nalazi u
neposrednoj blizini i izvan građevine sa smještajnim
jedinicama.
7. Vrsta
Hostel
Članak
12.
(1) Hostel je smještajni
objekt u kojem se pretežito mlađim gostima pružaju usluge smještaja, a mogu se
pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
(2) Hostel se sastoji
od: prostora za prijam gostiju, smještajnih jedinica, prostorije za boravak,
sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste
uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice
(ulaz iz hodnika), i kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz
smještajne jedinice), ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Hostelu su sobe i/ili spavaonice.
(4) Ugostiteljski
sadržaji u Hostelu mogu biti smješteni i u građevini koja se nalazi u
neposrednoj blizini i izvan građevine u kojoj se nalaze smještajne
jedinice.
8. Vrsta Planinarski
dom
Članak
13.
(1) Planinarski dom je
smještajni objekt u kojem se gostima, u prirodnom brdsko-planinskom okruženju,
pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i
slastica, kao i usluge korištenja zasebne prostorije i/ili prostora za
pripremanje jela s jednostavnom pripremom, u kojima gosti sami na svoj način i
na svoju odgovornost pripremaju i konzumiraju jela, i druge usluge uobičajene u
ugostiteljstvu.
(2) Planinarski dom se
sastoji od: smještajnih jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne
jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz
hodnika), i kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne
jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Planinarskom domu su: spavaonice i/ili sobe.
(4) Ugostiteljski
sadržaji u Planinarskom domu mogu biti smješteni i u građevini koja se nalazi u
neposrednoj blizini i izvan građevine u kojoj se nalaze smještajne
jedinice.
9. Vrsta Lovački
dom
Članak
14.
(1) Lovački dom je
smještajni objekt u kojem se gostima, u prirodnom okruženju uz lovišta, pružaju
usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i
slastica, kao i usluge korištenja zasebne prostorije i/ili prostora za
pripremanje jela s jednostavnom pripremom, u kojima gosti sami na svoj način i
na svoju odgovornost pripremaju i konzumiraju jela, i druge usluge uobičajene u
ugostiteljstvu.
(2) Lovački dom se
sastoji od: smještajnih jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne
jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz
hodnika), i kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne
jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Lovačkom domu su spavaonice i/ili sobe.
10. Vrsta Učenički dom
ili studentski dom
Članak
15.
(1) Učenički dom ili
Studentski dom je smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja
u vrijeme školskih praznika, a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka
i slastica.
(2) Učenički dom ili
Studentski dom se sastoji od: smještajnih jedinica, sanitarija uz ugostiteljske
i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne jedinice,
zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz hodnika),
kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne jedinice), i
ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice
u Učeničkom domu ili Studentskom domu su sobe.
(4) Učenički dom ili
Studentski dom mora udovoljavati minimalnim uvjetima iz ovog Pravilnika samo ako
usluge smještaja pruža gostima za vrijeme školskih praznika, i u to vrijeme ne
može pružati smještaj studentima i đacima, osim u izdvojenim građevinama u
kojima ne borave gosti.
11. Vrsta Objekt za
robinzonski smještaj
Članak
16.
Objekt za robinzonski
smještaj je smještajni objekt koji se nalazi u prirodnom okruženju, a sastoji se
od prostorije/a ili prostora u kojima se gostima pružaju usluge smještaja u
neuobičajenim okolnostima i uvjetima.
IV. MINIMALNI
UVJETI
1. Opći minimalni
uvjeti
Članak
17.
(1) Druge vrste objekata
za smještaj iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, osim
Objekta za robinzonski smještaj, moraju ispunjavati opće minimalne uvjete, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Iznimno od odredbi
stavka 1. ovog članka, po posebnom zahtjevu ugostitelja, a uz prethodno
pribavljene isprave na temelju propisa o zaštiti povijesno-kulturnih dobara,
ministar nadležan za ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu: Ministar) može
odobriti odstupanja od minimalnih uvjeta, odnosno uvjeta za kategoriju
propisanih ovim Pravilnikom. Ovo odobrenje ne može se dati za propisani modul i
površinu smještajne jedinice, te u slučaju ako nisu osigurani uvjeti za
nesmetanu i potpunu funkcionalnu namjenu smještajnog
objekta.
(3) Ako je smještajni
objekt u postupku iz stavka 2. ovog članka pribavio isprave na temelju propisa o
zaštiti povijesno-kulturnih dobara, a dijelom je na taj zaštićeni dio
nadograđivan ili dograđivan novi dio, cijeli objekt tretirat će se kao zaštićeno
povijesno-kulturno dobro i kategorizirati kao funkcionalna
cjelina.
1.1. Nesmetano kretanje
i boravak gostiju i zaposlenog osoblja
Članak
18.
(1) Smještajni objekti
moraju biti uređeni i opremljeni tako da omogućuju: nesmetano i sigurno kretanje
i boravak gostiju i zaposlenog osoblja, nesmetan prijenos stvari, te
odgovarajuće čuvanje robe, namirnica i pića, ako se pruža usluga prehrane i
pića.
(2) Vanjski izgled
objekta i okoliš, podovi, zidovi, stropovi, stolarija, uređaji, oprema i ostalo,
u smještajnom objektu ne smiju biti dotrajali i oštećeni, i moraju biti stalno u
ispravnom i funkcionalnom stanju.
(3) Osoblje u
smještajnom objektu mora biti osposobljeno za stručno usluživanje
gostiju.
1.2. Priključak na
infrastrukturu, instalacije i komunalni otpad
Članak
19.
(1) Smještajni objekt
mora stalno raspolagati dovoljnim količinama higijenski ispravne vode koja se
osigurava priključkom na javni vodovod, a gdje javni vodovod ne postoji, to se
mora osigurati na drugi način sukladno posebnim propisima.
(2) Otpadne vode moraju
se iz objekta odvoditi zatvorenim sustavom sukladno posebnim
propisima.
(3) Smještajni objekt
mora biti priključen na javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajući način
biti opskrbljen električnom energijom.
(4) Smještajni objekt
mora biti priključen na javnu telefonsku mrežu, osim na mjestima gdje takve
mogućnosti ne postoje.
(5) Električno
osvjetljenje mora biti osigurano u svim prostorijama smještajnog
objekta.
(6) U smještajnom
objektu moraju noću biti potpuno ili orijentacijskim svjetlom osvjetljene sve
prostorije i prostori gdje se kreću i borave gosti.
(7) U svim prostorijama
smještajnog objekta u kojima borave gosti, mora biti osiguran odgovarajući način
grijanja prostorija do temperature od najmanje 18,5° C, uz mogućnost
prozračivanja.
(8) Komunalni i ostali
otpad mora se redovito odstranjivati iz smještajnog objekta sukladno posebnim
propisima.
(9) Iznimno od stavka 4.
ovog članka, ako zbog objektivnih uvjeta nije osigurana mogućnost korištenja
javne telefonske mreže, ugostitelj u smještajnom objektu mora gostima, na njihov
zahtjev, osigurati mogućnost uporabe mobilnog telefona.
(10) Iznimno od odredbi
stavka 7. ovog članka, u smještajnom objektu u kojem se posluje samo ljeti, ne
mora biti osigurano grijanje prostorija.
1.3. Zaštita od požara,
buke i prašine
Članak
20.
(1) Smještajni objekt
mora ispunjavati uvjete za zaštitu od požara sukladno posebnim
propisima.
(2) Pored uvjeta iz
stavka 1. ovoga članka, smještajni objekt mora:
1. kod svakog dizala
(ako ih objekt ima) istaknuti zabranu korištenja dizala u slučaju požara, osim
kod sigurnosnih dizala (ako ih objekt ima) za osobe s
invaliditetom;
2. imati pisane upute za
osoblje za slučaj nastanka požara, te s tim uputama upoznati svakog
zaposlenika;
3. posebnim oznakama o
zabrani pušenja označiti sve opasne zone (dizala, kuhinja, kotlovnica, praonica
rublja i dr.);
4. imati kontejnere i
koševe za otpatke od vatrootpornog materijala, ako ovim Pravilnikom nije
drukčuje propisano;
5. kontinuirano
osigurati da sigurnosna ili panik rasvjeta na svim putovima za evakuaciju dobro
funkcionira.
(3) Prostorije
smještajnog objekta moraju ispunjavati uvjete za zaštitu od buke sukladno
posebnim propisima.
(4) Oprema i pribor, u
vrijeme kada nisu u uporabi, moraju biti zaštićeni od
prašine.
1.4. Unutarnje visine
prostorija
Članak
21.
(1) U smještajnim
objektima, unutarnja visina (visina od poda do stropa) zajedničkih prostorija:
za boravak, za blagovanje, za usluživanje gostiju (prostorija u kojoj se nalazi
i točionik), sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkim
sanitarijama uz smještajne jedinice, za pripremanje jela (kuhinje), centralne
pripremnice za obradu namirnica, te ostalih zajedničkih prostorija, mora biti
najmanje 2,80 m, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Iznimno, u
objektima koji se kategoriziraju, visina prostorije/a za pripremu i usluživanje
samo doručka, može biti najmanje 2,40 m.
(2) U smještajnim
jedinicama i modulima, te komunikacijama uz njih, unutarnja visina (visina od
poda do stropa) mora biti najmanje 2,40 m, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Iznimno od odredbi
stavka 1. i 2. ovog članka u postojećim smještajnim objektima smatraju se
dostatnim unutarnje visine prostorija zatečene na dan stupanja na snagu ovog
Pravilnika, uz uvjet da postoji sustav prozračivanja i da je osigurano nesmetano
i sigurno kretanje gostiju i osoblja.
(4) Iznimno od odredbi
stavka 1., 2. i 3. ovog članka, u svim prostorijama s koso izvedenim stropom ili
stropom različitih visina, prosječna unutarnja visina mora biti sukladna
odredbama stavka 1., 2. i 3. ovoga članka, s time da u novim smještajnim
objektima najniža unutarnja visina od poda do kosog stropa ne može biti niža od
1,20 m.
(5) Iznimno od odredbi
stavka 1., 2. i 3. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima u kojima će
se sustavi hlađenja ugrađivati nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika, smatraju
se dostatnima niže visine prostorija uvjetovane ugradnjom tih sustava uz uvjet
da je osigurano nesmetano i sigurno kretanje gostiju i
osoblja.
1.5. Uvjeti za osobe s
invaliditetom
Članak
22.
(1) Novi smještajni
objekti u dijelu: ulaza, komunikacija u zajedničkim prostorima i sanitarijama uz
ugostiteljske i ostale sadržaje ako postoje, moraju ispunjavati uvjete za osobe
s invaliditetom sukladno posebnim propisima, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(2) Na ulaznim vratima
smještajne jedinice moraju biti označene odgovarajućim reljefnim oznakama.
Dizala, ako ih smještajni objekt ima, moraju imati odgovarajuću ploču za
upravljanje dizalom s reljefnim oznakama i sustav zvučnog informiranja o smjeru
kretanja dizala.
2. Minimalni uvjeti za
smještajne objekte koji se kategoriziraju
2.1. Isticanje oznake
vrste i kategorije te naziva objekta
Članak
23.
(1) Na glavnom ulazu u
smještajni objekt mora biti vidno istaknuta propisana oznaka utvrđene vrste i
kategorije. Pored oznake propisane ovim Pravilnikom za označavanje vrste te
kategorije, ugostitelj mora na primjeren način istaći naziv smještajnog objekta
te tvrtku trgovačkog društva ili obrta.
(2) Iznimno od odredbi
stavka 1. ovog članka, u smještajnom objektu koji se nalazi u građevini koja je
zaštićena kao povijesno--kulturno dobro, oznake propisane ovim Pravilnikom mogu
se postaviti unutar glavnog ulaza i sl.
(3) Oznake o vrsti i
kategoriji smještajnog objekta moraju se isticati na standardiziranoj ploči
sukladno članku 54. ovog Pravilnika.
(4) Iznimno od odredbi
stavka 1. ovog članka, ako ugostitelj u jednoj građevini ima više smještajnih
objekata iste vrste i kategorije, tada je dovoljno istaći na vidnom mjestu,
jednu zajedničku propisanu oznaku vrste i kategorije.
2.2. Površina
smještajnog objekta – modul
Članak
24.
(1) Ukupna korisna
površina (neto površina na uporabi gostu) smještajnog objekta koji se
kategorizira, naziva se modul.
(2) Modul smještajnog
objekta propisan je ovisno o vrsti i kategoriji smještajnog
objekta.
(3) Minimalni modul
smještajnog objekta je modul propisan za najnižu kategoriju pojedine vrste
smještajnog objekta.
(4) Propisana veličina
modula u novim smještajnim objektima, ista je bez obzira na mogući kapacitet
sobe propisan člankom 26. stavkom 2. ovog Pravilnika.
Članak
25.
(1) U postojećim
smještajnim objektima, bez obzira na vrstu i kategoriju koja se objektu
utvrđuje, dozvoljava se odstupanje od propisanih modula smještajnih
objekata:
– 1 m2 za
modul: sobe,
– 2 m2 za
modul: studio apartmana, apartmana i kuće za odmor.
(2) Iznimno od stavka 1.
ovog članka, umjesto odstupanja dozvoljenih odredbama toga stavka, u postojećim
smještajnim objektima koji posluju ljeti, bez obzira na vrstu i kategoriju koja
se objektu utvrđuje, dozvoljava se u modul uračunati stvarnu površinu terase,
lođe ili balkona:
do 2 m2 za modul:
sobe,
do 3 m2 za modul: studio
apartmana;
do 4 m2 za modul apartmana i
kuće za odmor s jednom prostorijom za spavanje, a za svaku dodatnu prostoriju za
spavanje 2 m2.
2.3. Kapacitet
smještajnog objekta
Članak
26.
(1) Kapacitet
smještajnog objekta, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano, određuje
se:
1. za postojeće objekte
prema broju kreveta ovisno o površini propisanog modula,
2. za nove objekte prema
broju kreveta neovisno o površini propisanog modula.
(2) S obzirom na
kapacitet soba za iznajmljivanje može biti:
1. jednokrevetna – ima
jedan krevet za jednu osobu,
2. dvokrevetna – ima dva
kreveta za jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe.
(3) Iznimno od stavka 2.
ovog članka, u postojećim smještajnim objektima, soba za iznajmljivanje, s
obzirom na kapacitet može biti i trokrevetna ako je površina modula sobe veća za
3 m od površine propisane za dvokrevetnu sobu za
iznajmljivanje.
(4) Iznimno od stavka 2.
ovog članka, u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi za iznajmljivanje, ako je
površina modula veća za 3 m od propisane za utvrđeni kapacitet sobe za
iznajmljivanje, na zahtjev gosta, može se namjestiti dodatni
krevet.
(5) S obzirom na
kapacitet: studio apartman, apartman i kuća za odmor, mogu
biti:
1. Studio apartman s
najviše četiri kreveta (pomična i/ili fiksna ako su ovim Pravilnikom
dozvoljeni),
2. Apartman s najviše
šest kreveta u tri prostorije za spavanje, odnosno najviše dva kreveta u svakoj
prostoriji za spavanje.
3. Kuća za odmor s
najviše dva kreveta u svakoj prostoriji za spavanje.
(6) Iznimno od stavka 5.
ovog članka, na prostorije za spavanje u apartmanu i kući za odmor, odgovarajuće
mogu se primjeniti odredbe stavka 3. i 4. ovog članka.
(7) Iznimno od stavka 5.
ovog članka, u smještajnom objektu iz istog stavka, osim studio apartmana, u
prostoriji za boravak mogu biti dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u
prostoriji/ma za spavanje, ili ako prostorije za spavanje nisu
trokrevetne.
(8) Kreveti u
smještajnom objektu, iznimno, mogu biti smješteni i jedan iznad drugoga –
kreveti na kat. Uz krevet na katu također se obvezno nalaze na odgovarajući
način postavljeni propisani elementi. Kod utvrđivanja površine modula, krevet na
katu smatra se kao svaki drugi krevet za jednu osobu.
(9) Pod pojmom »dodatni
krevet« iz odredbi ovog članka podrazumijeva se krevet postavljen na zahtjev
gosta, koji nije stalno namješten u smještajnoj jedinici. Uz takav krevet ne
moraju se nalaziti obvezatni propisani elementi (noćni ormarić i noćna
svjetiljka). Takav krevet ne izražava se u kapacitetu smještajnog
objekta.
2.4. Minimalni uvjeti za
pripremu i usluživanje doručka
2.4.1. Opće
odredbe
Članak
27.
(1) Ugostitelj za goste
u smještajnim objektima vrsta: soba za iznajmljivanje, studio apartman i
apartman, može pružati uslugu doručka.
(2) Ako ugostitelj za
goste smještene u jednom ili više objekata iz st. 1. ovog članka, pruža uslugu
doručka, mora u blizini navedenih objekata imati ugostiteljski objekt, odnosno,
ugostiteljske sadržaje odgovarajućeg kapaciteta, opremljene i uređene na
prikladan način za pripremu i konzumiranje hrane.
(3) Ako ugostitelj pruža
uslugu doručka za goste, u jednom ili više objekata iz st. 1. ovog članka,
ukupnog kapaciteta do 20 kreveta, uslugu doručka mora pružati u ugostiteljskom
objektu po posebnom propisu, ili u ugostiteljskim sadržajima sukladno čl. 28.
ovog Pravilnika.
(4) Ako ugostitelj pruža
uslugu doručka za goste u objektima iz st. 1. ovog članka ukupnog kapaciteta
preko 20 kreveta, uslugu doručka mora pružati u ugostiteljskom objektu po
posebnom propisu, ili u ugostiteljskim sadržajima sukladno čl. 32. – 35. i 37. –
49., te prilogu IX. – točkama 2., 8., 9., 10. i 11. ovog
Pravilnika.
2.4.2. Ugostiteljski
sadržaji za pripremu i usluživanje doručka, smještajnog kapaciteta do 20
kreveta
Članak
28.
(1) Ugostiteljski
sadržaji iz čl. 27. st. 3. ovog Pravilnika su prostorija za pripremu i
blagovaonica za usluživanje doručka.
(2) Prostorija za
pripremu i blagovaonica moraju imati opremu, uređaje i pravila postupanja
sukladno Prilozima I. – VI. ovog Pravilnika.
3. Minimalni uvjeti za
smještajne objekte koji se ne kategoriziraju, osim Objekta za robinzonski
smještaj
3.1. Isticanje oznake
vrste i naziva objekta
Članak
29.
Na glavnom ulazu u
smještajni objekt ugostitelj mora na primjeren način istaknuti naziv vrste i
naziv smještajnog objekta, te tvrtku trgovačkog društva ili
obrta.
3.2. Kapacitet
smještajnog objekta
Članak
30.
(1) Kapacitet
smještajnog objekta utvrđuje se prema broju i vrsti smještajnih jedinica i
njihovom kapacitetu.
(2) Kapacitet smještajne
jedinice određuje se prema broju kreveta:
1. Spavaonica – najmanje
pet kreveta
2. Soba – najviše četiri
kreveta.
(3) Kreveti u
smještajnoj jedinici mogu biti i jedan iznad drugoga – kreveti na
kat.
Uz krevet na katu
obvezno se nalaze postavljeni propisani elementi. Krevet na katu mora
zadovoljiti propisanu površinu za krevet.
(4) Jednom smještajnom
jedinicom smatrat će se sve prostorije i prostori unutar smještajne jedinice u
koju se ulazi kroz jedna vrata.
3.3. Zajedničke
sanitarije i kupaonice za gosteuz smještajne jedinice
3.3.1. Opće
odredbe
Članak
31.
(1) Smještajni objekt
mora imati zajedničke sanitarije za goste uz smještajne
jedinice.
(2) Zajedničke
sanitarije za goste uz smještajne jedinice, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano, čine:
1. sanitarije za žene
koje se sastoje od: predprostorije i prostorije sa zahodskom školjkom (zahodska
kabina), prostorije s umivaonikom i tuš kabinom, ili odvojene prostorije s
umivaonikom, i odvojene prostorije s tuš kabinom
2. sanitarije za
muškarce koje se sastoje od: predprostorije ili prostorije u kojoj je pisoar, i
prostorije sa zahodskom školjkom (zahodska kabina), prostorije s umivaonikom i
tuš kabinom, ili odvojene prostorije s umivaonikom, i odvojene prostorije s tuš
kabinom.
(3) Smještajni objekt
može imati kompletnu kupaonicu u smještajnoj jedinici, zajedničku kompletnu
kupaonicu i zajedničku djelomičnu kupaonicu uz smještajne
jedinice:
1. Pod pojmom »kompletna
kupaonica« u smještajnoj jedinici podrazumijeva se kupaonica koja se nalazi u
sobi (ulaz iz sobe), i ima: zahodsku školjku, umivaonik s ogledalom i policom za
odlaganje stvari, kadu ili tuš kadu ili tuš.
2. Pod pojmom
»zajednička kompletna kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se ne nalazi u
smještajnoj jedinici (ulaz iz hodnika ili spavaonice), i ima: zahodsku školjku,
umivaonik s ogledalom i policom za odlaganje stvari, kadu ili tuš kadu ili
tuš.
3. Pod pojmom
»zajednička djelomična kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se ne nalazi u
smještajnoj jedinici (ulaz iz hodnika ili spavaonice), i ima: samo umivaonik s
ogledalom i policom za odlaganje stvari, samo zahodsku školjku, samo kadu ili
tuš kadu ili tuš, ili kombinaciju bilo koja dva naprijed navedena sanitarna
elementa.
(4) Smještajni objekt
može imati djelomičnu kupaonicu u sobi, ali se sanitarni elementi ne uračunavaju
u potreban broj sanitarnih elemenata.
3.4. Sanitarije uz
ugostiteljske i ostale sadržaje
3.4.1. Opće
odredbe
Članak
32.
(1) Smještajni objekt
koji ima zajedničke prostorije, mora uz njih imati uređene i opremljene
sanitarije (uz prostor za boravak gostiju, uz ugostiteljske i ostale sadržaje).
Te sanitarije, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano,
čini:
1. zahod za žene koji se
sastoji od: prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina), i
predprostorije u kojoj je umivaonik,
2. zahod za muškarce
koji se sastoji od: prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina),
predprostorije u kojoj je umivaonik, i prostorije u kojoj je
pisoar.
(2) Zahodi u smještajnom
objektu se moraju nalaziti u blizini prostorija i prostora gdje gosti najčešće
dulje borave (prostorije za boravak, ugostiteljskih i drugih
sadržaja).
(3) U sanitarijama iz
ovoga članka mora biti besprijekoran red i čistoća, a prostorije moraju biti
dezinficirane.
(4) Iznimno od stavka 1.
točke 2. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima u zahodu za muškarce i
umivaonik i pisoar mogu se nalaziti u predprostoriji, uz uvjet da je prostor
između umivaonika i pisoara dijelom pregrađen odgovarajućom vizualnom
pregradom.
3.4.2. Prostorija sa
zahodskom školjkom (zahodska kabina)
Članak
33.
(1) Broj prostorija sa
zahodskom školjkom, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano, mora biti
razmjeran kapacitetu smještajnog objekta izraženom brojem konzumnih i/ili
sjedećih mjesta u ugostiteljskim i ostalim sadržajima smještajnog objekta u
čijoj se blizini nalaze, i to:
– do 80 mjesta, jedna
prostorija sa zahodskom školjkom u zahodu za žene i jedna prostorija sa
zahodskom školjkom u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj je jedan
pisoar,
– do 160 mjesta, dvije
prostorije sa zahodskom školjkom u zahodu za žene i jedna prostorija sa
zahodskom školjkom u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su dva
pisoara,
– do 550 mjesta, tri
prostorije sa zahodskom školjkom u zahodu za žene i dvije prostorije sa
zahodskom školjkom u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su tri
pisoara,
– više od 550 mjesta,
četiri prostorije sa zahodskom školjkom u zahodu za žene i tri prostorije sa
zahodskom školjkom u zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su četiri
pisoara.
(2) Iznimno od odredbi
stavaka 1. ovoga članka, postojeći smještajni objekti koji imaju više
ugostiteljskih i drugih sadržaja u neposrednoj blizini jedan do drugoga, pri
kapacitetu većem od 80 mjesta mogu odstupiti od propisanog razmjernog broja
prostorija sa zahodskom školjkom, i pisoara, ali najviše
25%.
Članak
34.
(1) Svi zahodi moraju
imati visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje tekućom
vodom.
(2) Pisoar u zahodu za
muškarce mora biti zidna školjka s ispiranjem tekućom vodom te treba biti
postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvan prostorije u kojoj se
nalazi.
3.4.3. Pretprostorija s
umivaonikom
Članak
35.
(1) U pretprostoriji
zahoda mora biti umivaonik s tekućom toplom i hladnom
vodom.
(2) Broj umivaonika iz
stavka 1. ovog članka mora biti razmjeran broju konzumnih i/ili sjedećih mjesta
u ugostiteljskim i drugim sadržajima u neposrednoj blizini, u smještajnom
objektu i to:
– do 160 mjesta – jedan
umivaonik u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za
muškarce),
– do 320 mjesta – dva
umivaonika u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za
muškarce),
– od 320 mjesta na više
– tri umivaonika u svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za
muškarce).
(3) Iznimno od odredbe
članka 32. stavka 1. i stavka 1. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima
može se u zahod za žene i zahod za muškarce ulaziti kroz zajedničku
pretprostoriju. Tada se u toj zajedničkoj pretprostoriji mogu nalaziti
umivaonici. Broj umivaonika mora biti razmjeran broju konzumnih i/ili sjedećih
mjesta u ugostiteljskim i ostalim sadržajima:
– do 80 mjesta dva
umivaonika,
– do 160 mjesta tri
umivaonika,
– do 320 mjesta četiri
umivaonika,
– od 320 na više pet
umivaonika,
3.4.4. Sanitarije uz
bazene
Članak
36.
(1) Smještajni objekt
koji ima bazen na otvorenom ili u zatvorenom prostoru mora imati sanitarije
namijenjene korisnicima bazena.
(2) Na sanitarije iz
stavka 1. ovog članka, odgovarajuće se primjenjuju odredbe ovog Pravilnika o
sanitarijama uz ugostiteljske i ostale sadržaje smještajnog
objekta.
(3) Uz bazen mora biti
tuš i kabina za presvlačenje.
3.5. Minimalni uvjeti za
ugostiteljske sadržaje
3.5.1. Opće
odredbe
Članak
37.
(1) Smještajni objekt,
bez obzira na vrstu kojoj pripada, ukoliko nudi usluge prehrane te uslužuje
pića, napitke i slastice, mora, u prostoru objekta odnosno u okviru funkcionalne
cjeline objekta (u zatvorenom prostoru, i/ili na otvorenom natkrivenom prostoru,
terasi, uz bazen, na plaži ako je ima) imati odgovarajuće ugostiteljske sadržaje
za pružanje tih usluga.
(2) Ugostiteljski
sadržaji iz stavka 1. ovoga članka uređenjem, opremom, uslugama i održavanjem,
moraju ispunjavati uvjete sukladno odredbama ovog Pravilnika kojima su propisani
uvjeti za ugostiteljske sadržaje.
(3) Iznimno od stavka 2.
ovog članka, ugostiteljski sadržaji iz stavka 1. ovog članka, bez obzira koliko
ih smještajni objekt ima, vodeći računa da se radi o ugostiteljskim uslugama
smještajnog objekta kojem funkcionalno pripadaju, mogu imati jednu zajedničku
kuhinju, te odgovarajuće zajedničke prostorije, prostore i sanitarije kojima se
koriste i drugi sadržaji u smještajnom objektu.
(4) Prostor
ugostiteljskog sadržaja unutar funkcionalne cjeline smještajnog objekta,
ugostitelj može ustrojiti kao svoj ugostiteljski objekt ili ga iznajmiti ili
dati u zakup drugoj tvrtki radi obavljanja ugostiteljske
djelatnosti.
(5) U slučaju iz stavka
4. ovog članka ugostitelj odnosno tvrtka najmoprimatelj ili zakupac u prostoru
ugostiteljskog sadržaja mora sukladno zakonu ustrojiti ugostiteljski objekt
odgovarajuće vrste. Taj ugostiteljski objekt mora ispunjavati uvjete za vrstu u
koju je razvrstan po posebnom propisu i na odgovarajući način: kvalitetom
usluga, uređenja i održavanja, mora ispunjavati uvjete sukladno vrsti
smještajnog objekta u čijoj se funkcionalnoj cjelini nalazi. Iznimno, taj
ugostiteljski objekt ne mora imati zasebne sanitarije za goste, već se
dostatnima smatraju sanitarije uz ugostiteljske i ostale sadržaje smještajnog
objekta ako se nalaze u neposrednoj blizini.
Članak
38.
(1) Ugostitelj koji
posluje smještajnim objektom ugovorom će obvezati druge ugostitelje koji posluju
ugostiteljskim objektima u funkcionalnoj cjelini smještajnog objekta da ti
objekti moraju na odgovarajući način, standardom opreme, uređenja i održavanja,
ispunjavati uvjete sukladno vrsti smještajnog objekta.
(2) Elementi opreme,
uređenja i održavanja, te sadržaj i kvaliteta usluga ugostiteljskih objekata iz
stavka 1. ovog članka podliježu provjeri u postupku razvrstavanja smještajnog
objekta, bez obzira tko njima posluje. Provjera će se obaviti na odgovarajući
način: utvrđivanjem činjeničnog stanja sukladno ovom Pravilniku i propisima koji
se primjenjuju na ugostiteljske objekte.
3.5.2. Prostorije i
prostori za usluživanje gostiju
Članak
39.
(1) U smještajnom
objektu usluživanje gostiju jelom, napicima i pićem obavlja se u blagovaonici
ili drugoj prostoriji ili prostoru za usluživanje.
(2) Blagovaonica je
prostorija koja služi za blagovanje, a opremljena je namještajem prikladnim za
blagovanje.
(3) Prostorija za
usluživanje je prostorija koja služi za usluživanje drugih ugostiteljskih
usluga, u jednom dijelu, a u drugom dijelu te prostorije mogu se naočigled
gostiju pripremati jednostavnija topla i/ili hladna jela i
napici.
(4) Prostorija za
usluživanje u jednom dijelu može imati namještaj prikladan za blagovanje, a u
drugom dijelu točionik koji može sadržavati prostor za pripremanje jela, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(5) Ako se u prostoriji
za usluživanje u okviru točionika obavlja pripremanje jela, prostor za
pripremanje mora biti opremljen opremom sukladno složenosti jela koja se
pripremaju. U prostoriji za usluživanje ne može se obavljati čišćenje i obrada
namirnica.
(6) Iznimno od odredbe
stavka 3. ovoga članka, u smještajnim objektima koji posluju ljeti, a nemaju
prostoriju za usluživanje, prostorijom za usluživanje smatra se i natkriven
prostor na otvorenom.
(7) Prostor za
usluživanje na otvorenom može biti dio prostora: plaže, vrta, terase, i sl., u
kojem se uslužuju gosti, a u drugom dijelu tog prostora, mogu se naočigled
gostiju pripremati jela. Na prostor za usluživanje na otvorenom odgovarajuće se
primjenjuju odredbe stavka 4. i 5. ovoga članka.
Članak
40.
(1) Blagovaonica i
prostorija za usluživanje gostiju moraju imati dobro odzračivanje. Blagovaonica,
prostorija i prostor za usluživanje gostiju, moraju imati dobro
osvjetljenje.
(2) Blagovaonica i
prostorija za usluživanje gostiju moraju imati dovoljan broj vješalica za
odlaganje odjevnih predmeta gostiju prema broju konzumnih mjesta. Ako postoji
garderoba smještena izvan tih prostorija mora biti odgovarajuće čuvana ili u
njoj istaknuta obavijest gostima da se stvari odložene u garderobi ne
čuvaju.
3.5.3.
Kuhinja
Članak
41.
(1) Kuhinju mora imati
svaki smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge prehrane uključujući i
ako se pruža samo usluga doručka.
(2) Kuhinja iz stavka 1.
ovog članka kapacitetom mora odgovarati potrebama ponude, odnosno asortimana
jela, napitaka, pića i slastica, te uobičajenom broju konzumenata u smještajnom
objektu.
(3) Kuhinja mora imati
prostore, opremu, uređaje i pravila postupanja sukladno Prilogu IX. ovog
Pravilnika.
(4) Iznimno od odredbi
stavka 3. ovoga članka, u smještajnom objektu u kojem se samo dogotovljavaju
(samo termički obrađuju) već pripremljena jela (namirnice za dogotavljanje jela
dostavljaju se kao proizvodi drugih proizvođača ili iz centralne pripremnice
namirnica koja to obavlja za više smještajnih objekata), kuhinja ne mora imati
prostore i uređaje za čišćenje i obradu namirnica.
(5) Iznimno od odredbi
stavka 3. ovog članka, smještajni objekt u kojem ugostitelj priprema i uslužuje
hladna i topla jela s jednostavnijom pripremom (roštilj, ražanj, peka, ploča i
sl.), ili ne pruža usluge prehrane, već pruža usluge korištenja prostorija i/ili
prostora za pripremu hladnih i toplih jela s jednostavnijom pripremom (roštilj,
ražanj, ploča, peka i sl..) u kojima gosti sami na svoj način i na svoju
odgovornost pripremaju jela, ne mora ispunjavati propisane uvjete za kuhinju,
nego za točionik iz članka 45. ovog Pravilnika.
Članak
42.
U kuhinji mora biti
besprijekoran red i čistoća, a otpaci se moraju redovito
odstranjivati.
3.5.4. Centralna
pripremnica namirnica – prostorija za obradu namirnica za više smještajnih
objekata kojima posluje jedan ugostitelj
Članak
43.
(1) Ugostitelj koji
posluje s više smještajnih objekata u kojima se pružaju usluge prehrane, može
pripremu i obradu namirnica za pripremanje jela u tim smještajnim objektima
organizirati na jednom mjestu – u centralnoj pripremnici
namirnica.
(2) Centralna
pripremnica namirnica mora zadovoljiti elemente sukladno Prilogu IX. ovog
Pravilnika.
(3) Na centralnu
pripremnicu namirnica odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 41. stavka 2. i
3., i odredbe članka 42. ovog Pravilnika.
3.5.5. Prostorije i
priručni prostori za čuvanje namirnica i pića, te način
čuvanja
Članak
44.
(1) U smještajnom
objektu prostorije i priručni prostori za spremanje i čuvanje namirnica i pića
moraju biti odvojeni od: kuhinje, prostorije za usluživanje u kojoj se nalazi
točionik, prostora za pripremanje jela ako se radi o centralnoj pripremnici, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Te prostorije i prostori moraju biti
opremljeni odgovarajućim policama i/ili ormarima s pretincima za smještaj
namirnica i pića.
(2) Prostorije i
priručni prostori za čuvanje lako pokvarljivih namirnica moraju biti opremljeni
rashladnim komorama ili hladnjacima odgovarajućeg kapaciteta, kojima se
omogućava odvojeno čuvanje namirnica različitog porijekla (biljnog, životinjskog
i dr.).
3.5.6.
Točionik
Članak
45.
(1) Ugostiteljski
sadržaj, u smještajnom objektu, u kojem se uslužuju pića i napici mora imati
točionik odgovarajuće površine.
(2) Točionikom se smatra
uređen i opremljen prostor u kojem se pripremaju, izdaju ili uslužuju napici i
izdaju ili uslužuju pića, a mogu se pripremati, izdavati ili usluživati i hladna
i jednostavna topla jela i slastice.
(3) Točionik je
samostalna funkcionalna cjelina u zasebnoj prostoriji ili prostoru koji se
nalaze u neposrednoj blizini blagovaonice, prostorije ili prostora za
usluživanje hrane. Točionik može biti i samostalna funkcionalna cjelina u
prostoriji za usluživanje gostiju odnosno prostoru za usluživanje gostiju na
otvorenom.
(4) Točionik, ako
postoji kao ugostiteljski sadržaj u smještajnom objektu, minimalno mora
imati:
1. mješalicu s toplom i
hladnom vodom i odvodom;
2. uređaje i opremu za
odlaganje pića i napitaka;
3. rashladne uređaje za
pića;
4. odgovarajući šank s
radnom plohom od nehrđajućeg materijala koji se lako
čisti;
5. dvodjelni sudoper ili
jednodjelni sudoper i stroj za pranje čaša;
6. espresso-aparat ako
se uslužuju napici.
(5) Iznimno od stavka 4.
točke 5. ovog članka, dvodjelni ili jednodjelni sudoper i stroj za pranje čaša,
mogu biti smješteni i izvan točionika u neposrednoj blizini koja s točionikom
čini funkcionalnu cjelinu.
(6) Ako se uz točionik
pripremaju i uslužuju hladna i topla jela s jednostavnijom pripremom, tada, osim
elemenata iz stavka 4. ovog članka, točionik mora imati i:
1. termički
blok,
2. radnu površinu za
obradu namirnica,
3. uređaj za odvođenje
pare, dima i mirisa, dovoljnog kapaciteta odzračivanja, osim kada se pripremaju
i uslužuju isključivo hladna jela,
4. dvodjelni sudoper s
tekućom toplom i hladnom vodom,
5. rashladni uređaj za
hladna jela i slastice.
(7) Ako se iz točionika
naposredno uslužuju gosti, točionik mora imati šank.
3.5.7. Jelovnik, ponuda
menija i karta pića i napitaka
Članak
46.
(1) Ugostiteljski
sadržaj, ako postoji u smještajnom objektu, mora imati dovoljan broj jelovnika
ili ponuda menija, i karti pića i napitaka, koji se moraju staviti na
raspolaganje gostu na njegov zahtjev ili na svakom stolu mora biti jelovnik i
karta pića i napitaka, ako ovim Pravilnikom nije drugačije
propisano.
(2) Ako se gosti
uslužuju za šankom točionika, tada jelovnik, ponuda menija i karta pića i
napitaka, moraju biti izloženi na šanku.
(3) U jelovniku, ponudi
menija i karti pića i napitaka navode se jela, pića i napici i druge
ugostiteljske usluge koje se nude gostima.
(4) Jelovnik ili ponuda
menija, i karta pića i napitaka ispisuju se na hrvatskom i najmanje na jednom
stranom jeziku.
(5) Na jelovniku, ponudi
menija i karti pića i napitaka za svaki ponuđeni proizvod mora biti istaknuta
prodajna cijena s porezom.
(6) Jelovnik ili ponuda
menija, i karta pića i napitaka obvezno se stavljaju na uvid gostu prije
preuzimanja narudžbe.
(7) Jela, napici i pića,
te druge usluge navedene u jelovniku, ponudi menija, i karti pića moraju se
uslužiti ako ih gost zahtijeva.
(8) Ovjereni primjerci
normativa jela, pića i napitaka, obvezno se stavljaju na uvid gostu na njegov
zahtjev.
Članak
47.
(1) Iznimno od odredbi
članka 46. stavka 1. ovog Pravilnika, ugostitelj ne mora stavljati gostu na
raspolaganje jelovnik niti ponudu menija, u slučaju kada se usluge prehrane
pružaju s integral postave i nude u zasebnim gastro posudama tako da gost
ponuđena jela odabire po želji i poslužuje se sam ili ga na njegov zahtjev
uslužuje kuhar koji je na raspolaganju gostima kod odabira
jela.
(2) Kada se u
ugostiteljskom sadržaju primjenjuje način usluživanja iz stavka 1. ovog članka
umjesto jelovnika ili ponude menija, ponuđena jela moraju biti gostu
predstavljena putem odgovarajućih oznaka sa ispisanim nazivom jela i/ili vrstom
jela postavljenima na pultu uz svaku gastro posudu ili na drugi odgovarajući i
primjeren način tako da gost bude obaviješten o kakvom se jelu
radi.
3.6. Minimalni uvjeti i
prostori za zaposleno osoblje
Članak
48.
(1) Osoblje zaposleno na
poslovima rukovanja živežnim namirnicama, poslovima pripremanja i usluživanja
jela, mora udovoljavati stručnim i zdravstvenim uvjetima propisanim posebnim
propisima.
(2) Osoblje mora biti
uredno, čisto i primjereno odjeveno.
(3) Osoblje ne smije
pušiti za vrijeme obavljanja poslova na radnom mjestu.
(4) Izvan radnog vremena
osoblje se ne smije zadržavati u prostorijama i prostorima smještajnog objekta
gdje borave gosti.
Članak
49.
(1) Za osoblje koje
podliježe sanitarnom nadzoru (uz kuhinju) smještajni objekt mora imati garderobu
i sanitarije, sukladno Prilogu IX. ovog Pravilnika.
(2) Sanitarije za
zaposleno osoblje moraju biti smještene tako da im osoblje može prići ne
prelazeći prostorijama i prostorima namijenjenim gostima smještajnog objekta, te
moraju biti u blizini radnih prostorija toga osoblja odnosno u prostoru koji s
tim prostorijama čini funkcionalnu cjelinu.
4. Minimalni uvjeti za
Objekt za robinzonski smještaj
Članak
50.
(1) Minimalni uvjeti za
vrstu Objekt za robinzonski smještaj, propisani su u prilogu X ovog Pravilnika,
koji čini njegov sastavni dio.
(2) Inspektor zaštite od
požara nadležne policijske uprave može, s obziroma na lokaciju Objekta za
robinzonski smještaj, zahtjevati provedbu dodatnih mjera zaštite od
požara.
V. KATEGORIZACIJA
SMJEŠTAJNIH OBJEKATA
1. Opće
odredbe
Članak
51.
(1) Od drugih vrsta
objekata za smještaj iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«,
ovisno o uređajima, opremi, uređenju, uslugama, održavanju i ostalim elementima
i uvjetima propisanim ovim Pravilnikom, kategoriziraju se sljedeće propisane
vrste:
– Soba za
iznajmljivanje,
–
Apartman,
– Studio apartman,
i
– Kuća za
odmor.
(2) Svaki smještajni
objekt iz navedenih vrsta kategorizira se pojedinačno.
(3) Smještajni objekt
stalno za vrijeme rada (bez obzira na broj gostiju koji u njemu boravi) mora u
cijelosti ispunjavati uvjete propisane ovim Pravilnikom za kategoriju koja mu je
utvrđena.
(4) O svakoj promjeni u
svezi s propisanim uvjetima iz stavka 3. ovog članka, a poglavito ako smještajni
objekt zbog faktičnog prestanka korištenja poslovne prostorije ili prostora po
bilo kojoj osnovi izgubi funkcionalnu cjelinu, ugostitelj je dužan bez odlaganja
od nadležnog tijela državne uprave koje je provelo postupak kategorizacije
smještajnog objekta pribaviti rješenje o novonastalom činjeničnom stanju u
smještajnom objektu.
(5) Ako ugostitelj ne
postupi sukladno odredbama stavka 4. ovog članka, smatrat će se da su prestali
postojati uvjeti utvrđeni rješenjem o kategorizaciji smještajnog objekta. Po
saznanju za nastale promjene u smještajnom objektu nadležno tijelo državne
uprave koje je donijelo rješenje o kategorizaciji odgovarajućim aktom utvrdit će
prestanak uvjeta utvrđenih rješenjem o kategorizaciji smještajnog
objekta.
2. Kategorije
smještajnih objekata
Članak
52.
(1) Postojeći smještajni
objekti kategoriziraju se u sljedeće kategorije:
1. Vrsta Soba za
iznajmljivanje kategorizira se u tri kategorije:
– dvije
zvjezdice,
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice.
2. Vrsta Apartman
kategorizira se u četiri kategorije:
– dvije
zvjezdice,
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice,
– pet
zvjezdica.
3. Vrsta Studio apartman
kategorizira se u tri kategorije:
– dvije
zvjezdice,
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice
4. Vrsta Kuća za odmor
kategorizira se u četiri kategorije:
– dvije
zvjezdice,
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice,
– pet
zvjezdica.
(2) Novi smještajni
objekti kategoriziraju se u sljedeće kategorije:
1. Vrsta Soba za
iznajmljivanje kategorizira se u dvije kategorije:
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice.
2. Vrsta Apartman
kategorizira se u tri kategorije:
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice,
– pet
zvjezdica.
3. Vrsta Studio apartman
kategorizira se u dvije kategorije:
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice.
4. Vrsta Kuća za odmor
kategorizira se u tri kategorije:
– tri
zvjezdice,
– četiri
zvjezdice,
– pet
zvjezdica.
3. Elementi za
kategorizaciju
Članak
53.
(1) Smještajni objekti
kategoriziraju se na temelju propisanih obveznih elemenata u svezi s opremom,
uređenjem, uređajima, uslugom, održavanjem i dr.
(2) Elementi za
kategorizaciju smještajnih objekata utvrđeni su u prilozima ovoga Pravilnika i
to:
– Prilog I. – Elementi
za kategorizaciju Sobe za iznajmljivanje – postojeći
objekti,
– Prilog II. – Elementi
za kategorizaciju Sobe za iznajmljivanje – novi objekti,
– Prilog III. – Elementi
za kategorizaciju Apartmana – postojeći objekti,
– Prilog IV. – Elementi
za kategorizaciju Apartmana – novi objekti,
– Prilog V. – Elementi
za kategorizaciju Studio apartmana – postojeći objekti,
– Prilog VI. – Elementi
za kategorizaciju Studio apartmana – novi objekti,
– Prilog VII. – Elementi
za kategorizaciju Kuće za odmor – postojeći objekti,
– PrilogVIII. – Elementi
za kategorizaciju Kuće za odmor – novi objekti.
4. Način označavanja
vrste i kategorije smještajnog objekta
Članak
54.
(1) Vrsta i kategorija
smještajnog objekta označavaju se standardiziranom pločom.
(2) Na standardiziranoj
ploči navodi se naziv vrste smještajnog objekta, i to za:
– vrstu Soba za
iznajmljivanje: SOBE,
– vrstu Apartman:
APARTMAN,
– vrstu Studio apartman:
STUDIO APARTMAN,
– vrstu Kuća za odmor:
KUĆA ZA ODMOR.
(3) Pored naziva iz
stavka 2. ovog članka na standardiziranoj ploči iz stavka 1. ovog članka navodi
se i odgovarajući broj zvjezdica kao oznaka za kategoriju.
(4) Standardiziranu
ploču iz stavka 1. ovog članka veličine 30/30 cm ima Kuća za odmor, a 25/25 cm:
Sobe, Apartman i Studio apartman. Standardizirana ploča je od visokopoliranog
nehrđajućeg čelika na kojem je otisnuto tamnoplavo polje u okviru od nebojanog
visokopoliranog nehrđajućeg čelika. Na ploči se u gornjem dijelu nalazi zlatnom
bojom otisnuta oznaka kategorije (zvijezdice). Neke vrste smještajnih objekata
imaju ispod oznake kategorije odgovarajući simbol. Neobojenim nehrđajućim
čelikom na sredini ploče, ispisana je vrsta smještajnog objekta, a uz donji rub
ploče ispisano je: REPUBLIKA HRVATSKA, MINISTARSTVO MORA, TURIZMA, PROMETA I
RAZVITKA.
(5) Grafička rješenja
standardiziranih ploča iz st. 1. ovog članka propisana su u Prilogu XI. ovog
Pravilnika, te čine njegov sastavni dio.
(6) Odabir proizvođača
standardiziranih ploča iz stavka 1. ovog članka u nadležnosti je Ministarstva
nadležnog za ugostiteljstvo i turizam (dalje u tekstu:
Ministarstvo).
(7) Standardiziranu
ploču iz stavka 1. ovog članka ugostitelj naručuje direktno od proizvođača, te
snosi troškove izrade i dostave standardizirane ploče.
5. Promjena vrste i/ili
kategorije smještajnog objekta
Članak
55.
(1) Ako tijekom
poslovanja objekt prestane ispunjavati propisane uvjete za vrstu ili vrstu i
kategoriju koju ima ugostitelj je obvezan podnijeti zahtjev za novo
razvrstavanje ili razvrstavanje i kategorizaciju smještajnog objekta, bez
odlaganja. Ako ugostitelj ne podnese zahtjev u skladu s odredbama ovog stavka,
smatrat će se da su prestali postojati uvjeti utvrđeni rješenjem o
kategorizaciji smještajnog objekta. Po saznanju za nastale promjene u
smještajnom objektu nadležno tijelo državne uprave koje je donijelo rješenje o
kategorizaciji odgovarajućim aktom utvrdit će prestanak uvjeta utvrđenih
rješenjem o kategorizaciji smještajnog objekta.
(2) Ako se u
kategoriziranom smještajnom objektu činjenično stanje promijeni tako da objekt
naknadno ispuni uvjete za drugu vrstu i /ili višu kategoriju, ugostitelj,
neovisno o bilo kakvom roku, može podnijeti zahtjev za novo razvrstavanje u
drugu vrstu i/ili kategorizaciju smještajnog objekta u višu
kategoriju.
(3) Ako se tijekom
poslovanja s razvrstanim i kategoriziranim smještajnim objektom promijeni
ugostitelj, novi ugostitelj je obvezan pribaviti rješenje o razvrstavanju i
kategorizaciji objekta na svoju tvrtku.
VI. NAČIN RAZVRSTAVANJA
I KATEGORIZACIJE – OPĆENITO
Članak
56.
(1) U skladu sa zakonom
zahtjev za razvrstavanje i kategorizaciju smještajnih objekata u vrste: Kuća za
odmor, Apartman, Studio apartman, Soba za iznajmljivanje, Prenoćište,
Odmaralište, Hostel, Planinarski dom, Lovački dom, Đački dom ili Studentski dom
i Objekt za robinzonski smještaj, podnosi se Uredu državne uprave u
županiji.
(2) Zahtjev iz stavka 1.
ovog članka, u pravilu, sadrži podatke o:
1. podnositelju zahtjeva
(tvrtka, sjedište, registrirana djelatnost);
2. adresi, nazivu
objekta, razdoblju poslovanja;
3. vrsti i kategoriji
koja se zahtijeva utvrditi za smještajni objekt, broju i vrsti smještajnih
jedinica i uslugama koje će se u objektu pružati;
4. površinama modula,
njihovom uređenju i opremi i dr., sanitarijama i pojedinim sanitarnim elementima
za goste uz ugostiteljske i ostale sadržaje (vrstama i broju sanitarnih
elemenata), te drugim obveznim i neobveznim elementima i sadržajima u
objektu;
5. dokazu o pravu
korištenja na temelju kojeg se koristi poslovni prostor u kojem se objekt
nalazi;
6. dokaznom sredstvu o
uporabljivosti građevine u kojoj se nalazi smještajni
objekt;
7. voditelju
poslovanja.
(3) Uz zahtjev iz stavka
1. ovog članka, može se podnijeti i propisani Prilog ovog Pravilnika za pojedinu
vrstu smještajnog objekta, uz uvjet da se preslik Priloga koristi kao obrazac i
podaci popune u koloni »REZULTAT« koja je utvrđena u nastavku materijalnog
dijela propisa, a ostali traženi podaci u skladu s ovim člankom daju se na
posebnom podnesku.
(4) Zahtjev iz stavka 1.
ovog članka je, u pravilu, popraćen sljedećim dokaznim
sredstvima:
1. izvatkom iz Sudskog
registra o registriranoj djelatnosti i osobama ovlaštenim za zastupanje
podnositelja zahtjeva, odnosno rješenjem o upisanom obrtu i/ili preslikom
obrtnice;
2. aktom o imenovanju
(rasporedu na poslove) i preslikom radne knjižice voditelja poslovanja ili
drugim dokumentima iz kojih je čitljiv radni status voditelja poslovanja u
objektu i stručna sprema kojom raspolaže;
3. o pravu korištenja
poslovnog prostora,
4. o uporabljivosti
građevine u kojoj se nalazi smještajni objekt (uporabna dozvola, odnosno drugi
odgovarajući dokaz u skladu s posebnim propisima iz područja
graditeljstva);
5. grafičkim rješenjem
smještajnog objekta (skice, idejna rješenja, idejni projekt i
sl.)
6. na zahtjev voditelja
postupka, po ukazanoj potrebi, drugim dokumentima kojima se potkrepljuju
činjenice koje treba utvrditi u skladu sa zakonom i ovim
Pravilnikom.
(5) Za objekte za
robinzonski smještaj, zahtjevu iz stavka 1. ovog članka, prilaže se i mišljenje
nadležne policijske uprave o provedbi zadovoljavajućih mjera zaštite od
požara.
Članak
57.
(1) Razvrstavanje i
kategorizacija smještajnih objekata provodi se primjenom:
1. Zakona o općem
upravnom postupku, i to:
uvidom i analizom podnijetog zahtjeva i
priloženih dokaza,
utvrđivanjem činjenica očevidom/ima u
smještajnom objektu s obzirom na postavljeni zahtjev, te
primjenom:
1. Zakona o
ugostiteljskoj djelatnosti,
2. Zakona o
gradnji,
3. ovog Pravilnika
i
4. posebnih propisa iz
drugih područja.
(2) Očevid u smještajnom
objektu obavlja povjerenstvo Ureda koje sačinjavaju dva člana, i to: službenik
Ureda koji je voditelj postupka do donošenja rješenja i vodi povjerenstvo i
drugi službenik toga Ureda, raspoređeni na poslove ugostiteljstva i turizma, a
iznimno i ostali službenici, te pomoćnik predstojnika Ureda nadležan za
ugostiteljstvo i turizam. Osobe koje mogu biti članovi povjerenstva imenuje
čelnik Ureda, uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministra nadležnog za poslove
ugostiteljstva i turizma, i to posebno za: sjedište Ureda i za svaku ispostavu
Ureda. Pojedinim članovima povjerenstva čelnik Ureda može odrediti
zamjenike.
Članak
58.
Ugostitelj snosi
troškove postupka razvrstavanja i kategorizacije smještajnog objekta, u skladu
sa zakonom. Troškove postupka čine: dnevnice, troškovi prijevoza i smještaja
članova povjerenstva.
VII. PRIJELAZNE I
ZAVRŠNE ODREDBE
Članak
59.
Ugostitelji koji
obavljaju ugostiteljsku djelatnost u drugim vrstama smještajnih objekata iz
skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj« prema ranije važećem
propisu, dužni su smještajni objekt uskladiti s odredbama ovog Pravilnika,
odnosno, pribaviti rješenje o vrsti, odnosno, o vrsti i kategoriji smještajnog
objekta, najkasnije u roku tri godine od dana stupanja na snagu ovog
Pravilnika.
Članak
60.
Danom stupanja na snagu
ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim
uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj:
57/95., 110/96., 24/97., 61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00.,
52/00., 57/00., 63/00., 18/01, 33/01., 48/02., 21/03., 175/03., 52/04. i
106/04.), kojima su propisane druge vrste smještajnih objekata iz skupine
»Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, te odredbe Priloga
Pravilnika:
– Prilog VI. »Elementi i
mjerila za kategorizaciju apartmana«;
– Prilog VII. »Elementi
i mjerila za kategorizaciju kuća za odmor«;
-Prilog VIII. »Elementi
i mjerila za kategorizaciju soba za iznajmljivanje«;
Članak
61.
Na ugostiteljske objekte
vrste: Odmaralište – apartman i Odmaralište – apartmani, primjenjivat će se
odredbe ovog Pravilnika kojima su propisani smještajni objekti vrsta: Studio
apartman ili Apartman, odnosno, odredbe ovog Pravilnika u skladu sa zahtjevom
ugostitelja.
Članak
62.
Na ugostiteljske objekte
vrste: Omladinski hotel i Omladinski hostel, primjenjivat će se odredbe ovog
Pravilnika kojima je propisan smještajni objekt vrste Hostel, odnosno, odredbe
ovog Pravilnika u skladu sa zahtjevom ugostitelja.
Članak
63.
Na ugostiteljski objekt
vrste Odmaralište – kamp, primjenjivat će se odredbe Pravilnika o razvrstavanju,
minimalnim uvjetima i kategorizaciji smještajnih objekata kampova iz skupine
»Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, kojima su propisani smještajni
objekti vrsta: Kamp i Kampiralište, odnosno, odredbe Pravilnika u skladu sa
zahtjevom ugostitelja.
Članak
64.
Iznimno od odredbi
članka 60. ovog Pravilnika, dok se ne usklade s odredbama ovog Pravilnika, na
postojeće druge vrste smještajnih objekata iz skupine »Kampovi i druge vrste
objekata za smještaj«, kojima posluju ugostitelji, primjenjivat će se i dalje
odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji
ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj: 57/95., 110/96., 24/97.,
61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00., 52/00., 57/00., 63/00., 18/01.,
33/01., 48/02., 21/03., 175/03., 52/04. i 106/04.).
Članak
65.
(1) Zahtjevi za
utvrđivanjem minimalnih uvjeta i uvjeta za kategoriju, te upis u upisnik
smještajnog objekta, koji su u postupku upravnog rješavanja na dan stupanja na
snagu ovog Pravilnika, rješit će se u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom, ili,
na izričit zahtjev ugostitelja, u skladu s Pravilnikom iz članka 60. ovog
Pravilnika.
(2) U slučaju kada se
ugostitelj odluči da se zahtjev iz stavka 1. ovog članka riješi u skladu s
propisom koji je bio na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva iz članka 60. ovog
Pravilnika, dužan je po primitku rješenja o razvrstavanju i kategorizaciji
objekta, podnijeti zahtjev za kategorizaciju objekta sukladno čl. 59. ovog
Pravilnika.
Članak
66.
Ovaj Pravilnik stupa na
snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-01/04-01/145
Urbroj:
530-13-04-1
Zagreb, 30. svibnja
2005.
Ministar
Božidar Kalmeta, v. r.
PRILOG I.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU SOBE ZA IZNAJMLJIVANJE –
POSTOJEĆI OBJEKT
PRILOG II.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU SOBE ZA IZNAJMLJIVANJE –
NOVI OBJEKT
PRILOG III.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU APARTMANA – POSTOJEĆI
OBJEKT
PRILOG IV.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU APARTMANA – NOVI OBJEKT
PRILOG V.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU STUDIO APARTMANA – POSTOJEĆI OBJEKT
PRILOG VI.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU STUDIO APARTMANA – NOVI
OBJEKT
PRILOG VII.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU KUĆE ZA ODMOR – POSTOJEĆI
OBJEKT
PRILOG VIII.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU KUĆE ZA ODMOR – NOVI OBJEKT
PRILOG IX.
MINIMALNI UVJETI ZA VRSTE: PRENOĆIŠTE, ĐAČKI ILI STUDENTSKI DOM, ODMARALIŠTE, HOSTEL, LOVAČKI DOM, PLANINARSKI DOM
PRILOG X.
MINIMALNI UVJETI ZA VRSTU OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ
PRILOG XI.
GRAFIČKA RJEŠENJA
STANDARDNIH PLOČA
veličina 25 x 25 cm
veličina 30 x 30 cm