2562
Na
temelju članka 9. stavka 4., članka 16. stavka 3., članka 17. stavka 2. Zakona o
ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj: 49/03 – pročišćeni tekst i 117/03), ministrica
turizma, donosi
I.
OPĆE ODREDBE
Članak
1.
Ovim
Pravilnikom iz skupine smještajnih objekata »Kampovi i druge vrste objekata za
smještaj« propisuju se vrste kampova, minimum usluga i minimalni uvjeti glede
uređenja i opreme koji određuju pojedinu vrstu, kategorizacija pojedinih vrsta i
uvjeti za kategorije (način razvrstavanja, kategorije, elementi za kategorije,
način označavanja kategorija i način kategorizacije).
Članak
2.
(1)
Kampovi su smještajni poslovni objekti u kojima posluje ugostitelj ili pravna
osoba koja nije ugostitelj, ali pod uvjetima propisanim zakonom za ugostitelja
može obavljati ugostiteljsku djelatnost.
(2)
Kampovi su funkcionalne cjeline, koje se, ako ovim Pravilnikom nije dukčije
propisano, sastoje od:
1. uređenog prostora na
otvorenom, namijenjenog za pružanje usluga smještaja na otvorenom
(kampiranje);
2. različitih građevina
namijenjenih za smještaj gostiju;
3. različitih građevina
namijenjenih za druge potrebe gostiju.
Članak
3.
(1) U primjeni ovog
Pravilnika kampovi će se smatrati postojećim smještajnim objektom uz uvjet
da:
1. Smještajni objekt na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika ima rješenje nadležnog upravnog tijela o utvrđenim
minimalnim uvjetima odnosno kategoriji za vrstu Kamp.
2. Smještajni objekt na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika nema rješenje iz točke 1. ovog stavka, a
odgovarajućim dokumentima može se dokazati da su u njemu boravili prognanici
odnosno izbjeglice, te da je po ranije važećim propisima bio razvrstan u vrstu
Kamp.
3. Smještajni objekt na dan
stupanja na snagu ovog Pravilnika je kod nadležnog upravnog tijela zatečen u
postupku razvrstavanja i kategorizacije, a zahtjevom je zatraženo razvrstavanje
u vrstu Kamp.
4. Objekt na dan stupanja na
snagu ovog Pravilnika ima rješenje o kategorizaciji za vrstu Kamp u domaćinstvu
građana, a nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika zahtjeva se razvrstavanje u
vrstu Kamp sukladno ovom Pravilniku.
5. Izgradnja smještajnog
objekta ili prenamjena iz postojećeg smještajnog objekta (bilo koje vrste) ili
postojećeg objekta druge namjene, počela je prije stupanja na snagu ovog
Pravilnika, što se dokazuje odgovarajućim dokumentima o izgradnji
objekta.
6. Konačna ili pravomoćna
građevinska dozvola za gradnju smještajnog objekta pribavljena je prije ili šest
mjeseci poslije stupanja na snagu ovog Pravilnika, pod uvjetom da gradnja
objekta započne u roku od godine dana od konačnosti ili pravomoćnosti
građevinske dozvole.
(2) Iznimno od stavka 1. ovog
članka, u slučajevima da u postojećem smještajnom objektu nakon stupanja na
snagu ovog Pravilnika odnosno nakon usklađivanja smještajnog objekta s ovim
Pravilnikom dođe do povećanja smještajnog kapaciteta u građevinama i/ili do
povećanja kapaciteta sanitarija, bez obzira radi li se o: izgradnji novih
građevina, dogradnji i/ili nadogradnji na postojeće građevine, na te građevine
primijenit će se odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na nove smještajne
objekte, bez obzira što će se smještajni objekt u cjelini smatrati postojećim.
(3) Iznimno od stavka 2. ovog
članka, u slučajevima: da je u postojećem smještajnom objektu izgradnja novih
građevina, dogradnja i/ili nadogradnja na postojeće građevine, započela prije
stupanja na snagu ovog Pravilnika ili je konačna ili pravomoćna građevinska
dozvola pribavljena prije, ili 6 mjeseci poslije stupanja na snagu ovog
Pravilnika, a pod uvjetom da gradnja objekta započne u roku od godine dana od
dana konačnosti ili pravomoćnosti građevinske dozvole, na te novonastale
građevine ili dijelove građevina primijenit će se odredbe Pravilnika kojima su
propisani uvjeti za postojeće smještajne objekte.
(4) Svi ostali kampovi
smatrat će se novim smještajnim objektima.
II.
RAZVRSTAVANJE KAMPOVA
Članak
4.
(1)
Kampovi se razvrstavaju u sljedeće vrste:
1.
Kamp
2. Kamp
naselje
3. Kampiralište.
(2) U kampovima razvrstanim u
neku od vrsta iz stavka 1. ovog članka gostima se, u pravilu, pružaju
usluge:
1. smještaja na uređenom
prostoru na otvorenom uz korištenje vlastite pokretne opreme za kampiranje
gosta: šatori, kamp prikolice (kamp kućica, karavan), pokretnih kućica
(mobilhome), autodom (kamper) i sl. ili pokretne opreme za kampiranje
iznajmljene od ugostitelja (u daljnjem tekstu: usluge
kampiranja),
2. smještaja u građevinama:
kućica u kampu, bungalov ili sl., ako ovim Pravilnikom nije za pojedinu vrstu drukčije
propisano,
3. prehrane, pića, napitaka i
slastica (u daljnjem tekstu: druge
ugostiteljske usluge),
4. ostale usluge namijenjene
turističkoj potrošnji;
– iznajmljivanje pokretne
opreme za kampiranje: stolova, stolica, vreća za spavanje, šatora, kamp
prikolica (kamp kućica, karavan), pokretnih kućica (mobilhome), autodom (kamper) i
sl., te
– ostale usluge uz uvjet da
su za obavljanje tih usluga ispunjeni uvjeti u skladu s ovim Pravilnikom i
posebnim propisima koji se na te usluge primjenjuju,
(3) Pojedine vrste kampova iz
stavka 1. ovog članka utvrđuju se ovisno o pretežitosti usluga kampiranja i
usluga drugih vrsta smještaja, te ovisno o ostalim uslugama propisanim
stavkom 2. ovog članka, kao i ovisno o minimalnim uvjetima glede uređenja i
opreme koje mora ispuniti pojedina vrsta.
(4) Da bi smještajni objekt
bio razvrstan u neku od vrsta kampova mora u cijelosti ispunjavati minimalne
uvjete propisane ovim Pravilnikom za tu vrstu.
(5) Pojedine vrste kampova se
kategoriziraju. Najniža propisana kategorija pojedine vrste podrazumijeva
ispunjavanje minimalnih uvjeta za vrstu.
Članak
5.
(1) U kampovima iz članka 4.
stavka 1. ovog Pravilnika, ako ovim Pravilnikom za pojedinu vrstu nije drukčije
propisano, mogu se nalaziti sljedeće smještajne jedinice:
A). Osnovne smještajne
jedinice u/na kojima se gostima mogu pružati usluge kampiranja:
1. Kamp mjesto: je uređena,
označena smještajna jedinica, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano, određene minimalne površine na
otvorenom prostoru. Kamp mjesta se mogu označiti i grupno, počev od broja jedan
zaključno sa brojem zadnjeg raspoloživog mjesta;
2. Kamp parcela: je označena
smještajna jedinica određene minimalne površine na otvorenom prostoru koja je
uređena i omeđena, u pravilu ima priključke za električnu energiju, vodu i
odvod, ako ovim Pravilnikom za pojedinu kategoriju nije drukčije
propisano.
B). Smještajne jedinice u
građevinama (u kućici u kampu, u bungalovu ili sl.):
1. Soba – sastoji se od:
predprostora, dijela za spavanje i vlastite kompletne
kupaonice;
2.
Studio apartman – sastoji se od: predprostora, dijela namijenjenog i uređenog za
spavanje, kuhanje, blagovanje i boravak, te vlastite kompletne
kupaonice;
3.
Apartman – sastoji se od: predprostora, prostorije za spavanje, posebne
prostorije namijenjene za kuhanje, blagovanje i boravak, te vlastite kompletne
kupaonice;
4.
Prostorija za spavanje – sastoji se od: prostorije ili prostora za spavanje,
vlastite djelomične kupaonice ako ju ima, vlastite kompletne kupaonice ako ju
ima;
5.
Spavaonica – sastoji se od: predprostora, prostorije za spavanje sa najmanje 5
kreveta. Može imati vlastite zajedničke sanitarije za goste (zahode, tuševe i
umivaonike).
(2)
Iznimno od stavka 1. točke B). podtočki: 1, 2, 3 i 5, ovog članka, u postojećim
smještajnim objektima smještajne jedinice ne moraju imati
predprostor.
(3)
Iznimno od stavka 1. točke B). podtočke 2. ovog članka, u postojećim smještajnim
objektima Studio apartmanom će se smatrati i apartman koji modulom ne ispunjava
propisane uvjete za apartman kategorije koja se utvrđuje, a ispunjava uvjete za
modul propisan za Studio apartman kategorije koja se utvrđuje.
(4)
Građevine iz stavka 1. točke B). ovog članka, u pravilu, su zasebne nepokretne
građevine, do dva kata, možebitno montažne, raznih oblika. Iznimno, u postojećim
smještajnim objektima takvom građevinom smatrat će se svaka zatečena građevina u
kojoj se nalaze smještajne jedinice propisane stavkom 1. točkom B). ovog članka.
(5) Pod
pojmom »vlastita kompletna kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se nalazi
u smještajnoj jedinici i ima: zahod, umivaonik s ogledalom i policom za
odlaganje stvari, kadu ili tuš kadu ili tuš.
(6) Pod
pojmom »vlastita djelomična kupaonica« podrazumijeva se kupaonica ili prostor
koji se nalazi u smještajnoj jedinici i ima: samo umivaonik s ogledalom i
policom za odlaganje stvari, samo zahod, samo kadu ili tuš kadu ili tuš, ili
kombinaciju bilo koja dva naprijed navedena sanitarna
elementa.
1.
VRSTA KAMP
Članak
6.
(1)
Kamp je smještajni objekt u kojem se gostima pružaju usluge: kampiranja
(smještaja na uređenom prostoru na otvorenom – na kamp mjestu i/ili kamp
parceli), smještaja u građevinama (u kućicama u kampu, bungalovima i sl.),
druge ugostiteljske i ostale usluge u funkciji turističke potrošnje, te
mogućnost bavljenja športom i/ili drugim oblicima rekreacije na prostoru na
otvorenom u Kampu ili u blizini Kampa, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(2)
Kamp mora imati: recepciju (unutar Kampa ili na/ispred ulaza u Kamp), najmanje
10 smještajnih jedinica, koje sve mogu biti kamp parcele, zajedničke sanitarije
i sanitarne elemente za goste, te druge građevine s uređajima i opremom
potrebnima za kampiranje gostiju i pružanje ostalih obvezatnih usluga u Kampu.
Visina građevina u Kampu ne smije premašiti tri etaže, ako ovim Pravilnikom nije
drukčije propisano. Iznimno, Kamp koji se kao vrsta nalazi u Turističkom
naselju, u blizini Turističkih apartmana i /ili marine, ne mora imati zasebnu
recepciju, već recepciju može koristiti zajedno s tim objektima.
(3) Od
ukupnog kapaciteta Kampa izraženog brojem smještajnih jedinica najmanje 70%
kapaciteta mora biti osigurano za smještaj gostiju – kampera na osnovnim
smještajnim jedinicama Kampa (kamp mjesto i/ili kamp parcela). Preostalih
najviše 30% smještajnih jedinica od ukupnog kapaciteta Kampa može biti osigurano
za smještaj gostiju u smještajnim jedinicama u
građevinama.
Na najviše 20% osnovnih
smještajnih jedinica (od utvrđenih 70% kapaciteta Kampa) mogu biti postavljeni
mobilhomovi.
(4) Od ukupnog kapaciteta
kampa izraženog brojem smještajnih jedinica najmanje 50% kapaciteta mora
biti osigurano za goste koji koriste vlastitu pokretnu kamp
opremu.
(5) Iznimno od stavka 3. ovog
članka, u Kampu koji je postojeći smještajni objekt priznaje se zatečeno
stanje kapaciteta glede smještajnih jedinica u
građevinama.
(6) U Kampu se mogu nalaziti
i drugi objekti (smještajni iz skupine »Hoteli«, ugostiteljski, trgovački i sl.)
u funkciji turističke potrošnje, koji su organizirani, ustrojeni i/ili
posluju sukladno propisima koji se na njih primjenjuju odnosno sukladno posebnim
propisima.
(7) Na smještajnim jedinicama
namijenjenim za smještaj u vlastitoj pokretnoj opremi za kampiranje gosta -
kampera (šatori, kamp prikolice (kamp kućica, karavan), pokretne kućice
(mobilhome), autodom (kamper) i sl.) dozvoljeno je postavljanje predulaza
za pokretnu opremu (predšator) od prenosivog i sklopivog materijala
(impregnirano platno, razne vrste plastičnog materijala i sl.). Ako se iznad
predšatora i opreme za smještaj postavlja dodatni zaštitni prekrivač, isti mora
biti pričvršćen na opremu za smještaj, te ne smije prelaziti površinu predšatora
i opreme za smještaj. Pokretna oprema za kampiranje mora održati pokretnost
mehanizama, ne smije posjedovati nikakvu stalnu povezanost za teren. Priključci
pokretne opreme na infrastrukturu se moraju moći maknuti u svakom trenutku. Na
smještajnim jedinicama zabranjeno je samoinicijativno postavljanje: trajnih
učvršćivača, ograda, popločenje tla i sl.
(8) Iznimno od stavaka 1. i
2. ovog članka, Kamp kojemu je propisana obveza pružanja ugostiteljskih usluga
(prehrane, pića, napitaka i slastica) može te usluge pružati u ugostiteljskim
sadržajima pripadajućim Kampu koji se nalaze unutar Kampa, ili u smještajnim
objektima iz skupine Hoteli koji se nalaze unutar ili u blizini Kampa, ili
pružanje tih usluga može osigurati i u odgovarajućim ugostiteljskim objektima
unutar Kampa ili u blizini Kampa (uz recepciju koja je izvan ograde Kampa ili uz
ogradu Kampa).
(9) Na
pružanje ugostiteljskih usluga iz stavka 8. ovog članka primjenjuju se minimalni
uvjeti iz III. poglavlja, točke 1.17. »Minimalni uvjeti za pružanje
ugostiteljskih usluga: prehrane, pića, napitaka i slastica«, ovog
Pravilnika.
2.
VRSTA KAMP NASELJE
Članak
7.
(1)
Kamp naselje je smještajni objekt u kojem se gostima pružaju različite
ugostiteljske usluge koje ispunjavaju uvjete sukladno propisima za vrstu Kamp i
neke od vrsta: Hotel, Aparthotel, Turističko naselje i Turistički apartmani. U
Kamp naselju mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge (u ugostiteljskim
objektima) i usluge u funkciji turističke potrošnje. Kamp naselje mora gostima
osigurati mogućnost bavljenja športom i/ili drugim oblicima rekreacije na
prostoru na otvorenom.
(2)
Kamp naseljem posluje i u cjelini upravlja jedan ugostitelj, bez obzira na to,
što unutar toga smještajnog objekta u samostalnim poslovnim objektima,
prostorijama i prostorima mogu poslovati i druge pravne i/ili fizičke osobe,
koje obavljaju razne djelatnosti (ugostiteljske, turističke, trgovačke,
frizerske i dr.)
(3) U najmanje 60% od ukupnog kapaciteta
Kamp naselja izraženog brojem smještajnih jedinica usluge smještaja gostima
moraju se pružati u smještajnim jedinicama vrste kamp mjesto i kamp parcela,
koje ispunjavaju uvjete sukladno smještajnom objektu vrste Kamp. U preostalom
kapacitetu Kamp naselja izraženom brojem smještajnih jedinica – u najviše 40%
kapaciteta usluge smještaja pružaju se u smještajnim jedinicama u
građevinama kojima se uvjeti utvrđuju sukladno nekoj od vrsta smještajnih
objekata iz stavka 1. ovog članka.
(4) Kamp naselje ima
recepciju u kojoj se usluge pružaju sukladno odredbama ovog Pravilnika kojima je
propisana vrsta Kamp. Iznimno, pojedini dijelovi Kamp naselja mogu imati
vlastitu recepciju u kojoj se usluge pružaju sukladno propisima po kojima je taj
dio Kamp naselja kategoriziran (primjerice: sukladno propisima za vrstu: Hotel,
Aparthotel, Turističko naselje ili Turistički apartmani).
(5) Kamp naselje mora imati
jedinstvenu odgovarajuću ogradu. Na ugostiteljske usluge koje se u Kamp naselju
pružaju sukladno odredbama ovog Pravilnika kojima je propisana vrsta Kamp, ne
primjenjuje se obveza ograde.
(6) Na ugostiteljske usluge u
ugostiteljskim sadržajima u Kamp naselju, primjenjuju se propisi kojima su
propisani uvjeti za odgovarajuću vrstu smještajnog objekta iz stavka 1. ovog
članka koji su primijenjeni i na ugostiteljske usluge
smještaja.
3.
VRSTA KAMPIRALIŠTE
Članak
8.
(1)
Kampiralište je smještajni objekt u kojem se pružaju usluge kampiranja gostima s
vlastitom pokretnom opremom za kampiranje.
(2) Kampiralište ima najviše 30 osnovnih
smještajnih jedinica (kamp mjesto i/ili kamp parcela), sanitarije i pojedine
sanitarne elemente za goste, a usluga recepcije pruža se na poziv
gosta.
III. MINIMALNI UVJETI KOJE
MORAJU ISPUNJAVATI KAMPOVI
1.
OpĆi minimalni uvjeti
Članak
9.
(1) Opći minimalni uvjeti primjenjuju se na
sve vrste kampova, ako ovim Pravilnikom za pojedinu vrstu nije drukčije
propisano.
(2) Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, na
zahtjev ugostitelja, za pojedinu vrstu ministar turizma, može odobriti
odgovarajuće odstupanje od propisanih minimalnih uvjeta odnosno uvjeta za
kategoriju (ako se vrsta kategorizira). O odobrenju zahtijevanog odstupanja
rješava se u posebnom postupku u kojem ugostitelj odgovarajućim dokumentima mora
dokazati da se smještajni objekt nalazi na prostoru zaštićene prirodne ili
spomeničke cjeline, te da ima status objekta sukladno propisima o zaštiti
prirode ili zaštiti spomenika kulture.
Članak
10.
Sve
vrste kampova moraju biti uređene, opremljene i kadrovski ekipirane, tako da je
omogućeno: nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju, zaposlenog osoblja,
nesmetan prijenos stvari, odgovarajuće čuvanje robe, zaštita zdravlja gostiju i
zaposlenog osoblja, te stručno usluživanje gostiju.
1.1. Isticanje vrste i
kategorije
Članak
11.
(1) Na
glavnom ulazu u kampovima mora biti vidno istaknuta propisana oznaka vrste,
odnosno vrste i kategorije ako se vrsta kategorizira.
(2) Oznaka iz stavka 1. ovog članka mora se
isticati na standardiziranoj ploči sukladno ovom
Pravilniku.
1.2. Ispravnost i funkcionalnost uređaja i
opreme
Članak
12.
Uređaji
i oprema u kampovima moraju biti stalno u ispravnom i funkcionalnom
stanju.
1.3. Smještajni
kapacitet
Članak
13.
(1) Smještajni kapacitet pojedine vrste
kampova izražava se ukupnim brojem osnovnih i smještajnih jedinica u
građevinama, odnosno kapacitetom smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom
nije drukčije propisano.
(2)
Kapacitet smještajne jedinice izražava se:
1. u
osnovnim smještajnim jedinicama brojem gostiju – kampera
– Kamp
mjesto – tri gosta – kampera
– Kamp
parcela – tri gosta – kampera;
2. u
smještajnim jedinicama u građevinama:
– prema
fizičkim mogućnostima smještajne jedinice u skladu s uvjetima propisanim ovim
Pravilnikom – prema broju kreveta.
(3)
Iznimno od stavaka 1. i 2. ovog članka, za kampove koji posluju sezonski, u
špici sezone dozvoljeno je prekoračenje utvrđenog kapaciteta do 20% u odnosu na
kapacitet izražen brojem gostiju - kampera i kreveta ako vrsta smještajnog
objekta ima smještajne jedinice u građevinama.
1.4. Lokacija
Članak
14.
(1)
Kampovi mogu biti smješteni tako da se pojedina vrsta sastoji od jedne prostorne
cjeline ili dvije i/ili više zasebnih prostornih cjelina koje dijeli neka
prirodna prepreka ili javna prometnica. U tom slučaju u svakoj prostornoj
cjelini, izuzev recepcije, moraju gostima biti na raspolaganju sanitarije i
drugi sadržaji namijenjeni zadovoljavanju osnovnih potreba gostiju (praonici za
rublje, prostorije za glačanje, ostali sanitarni prostori i
dr.).
(2)
Kampovi moraju biti ograđeni prirodnom ili drugom ogradom.
1.5. Prometna povezanost,
pristup i prometnice
Članak
15.
(1)
Kampovi moraju biti priključeni na vanjsku prometnu
infrastrukturu.
(2)
Kampovi moraju imati najmanje jedno parkirno mjesto za čekanje u blizini
recepcije (unutar ili izvan smještajnog objekta), ako ovim Pravilnikom nije
drukčije propisano.
(3) Prometnice unutar kampova
su:
1. glavna prometnica:
povezuje sve sabirne prometnice s receptivnim ulazom i vanjskom prometnom
infrastrukturom,
2. sabirne prometnice:
povezuju pristupne prometnice s glavnom prometnicom,
3. pristupne prometnice:
povezuju sabirne prometnice sa smještajnim jedinicama i s građevinama u kojima
su sanitarije ili sadržaji koji se nude gostima.
(4) Prometnice unutar kampova
moraju omogućiti pristup vozila i pješaka do: smještajnih jedinica i
parkirališnih mjesta. S pristupnih prometnica mora se omogućiti pristup
pješacima do građevina u kojima su sanitarije za goste i do građevina u kojima
su ugostiteljski i ostali sadržaji koji se nude gostima.
(5) Kampovi moraju imati
najmanje glavnu prometnicu. Glavna prometnica mora omogućiti pristup vozila u
smještajni objekt, a ako nema prirodnih uvjeta za pristup vozila, tada mora
postojati glavna prometnica za pješake.
1.6. Opskrba vodom i zbrinjavanje otpadnih
voda
Članak
16.
(1) Kampovi moraju stalno
raspolagati dovoljnim količinama higijenski ispravne vode, koja se
osigurava priključkom na javni vodovod, a gdje javni vodovod ne postoji, to se
mora osigurati na drugi način sukladno posebnim propisima.
(2) Kampovi moraju imati
mjesta na kojem se gosti opskrbljuju pitkom vodom. Na tim mjestima
nalaze se slavine s hladnom vodom i odvodom. Kampovi moraju imati jednu
slavinu za opskrbu pitkom vodom na svakih 150 smještajnih jedinica koje nemaju
osiguranu opskrbu vodom u samoj smještajnoj jedinici.
(3) Otpadne vode moraju se
zatvorenim sustavom odvoditi iz kampova sukladno posebnim
propisima.
1.7. Zbrinjavanje
otpada
Članak
17.
(1) Komunalni i ostali otpad
mora se redovito odstranjivati iz kampova sukladno posebnim
propisima.
(2) Komunalni i ostali otpad
mora se odlagati u odgovarajuće zatvorene posude za
otpatke.
1.8. Opskrba električnom
energijom
Članak
18.
(1) Kampovi moraju biti
priključeni na javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajući način biti
opskrbljeni električnom energijom.
(2) Glavna prometnica i
pristupne prometnice koje vode do sanitarija i pojedinih sanitarnih elemenata za
goste, te do ugostiteljskih sadržaja odnosno ugostiteljskih objekata, noću
moraju biti osvijetljene orijentacijskim svjetlom.
1.9. Telefonski
priključak
Članak
19.
(1) Kampovi moraju biti
priključeni na javnu telefonsku mrežu ili imati osiguran mobilni
telefon.
(2) Kampovi moraju imati
osiguran najmanje jedan telefonski aparat (ili mobilni telefon) na raspolaganju
gostima.
1.10. Zaštita zdravlja ljudi
i zaštita objekata
Članak
20.
(1) U
kampovima moraju biti osigurana sredstva za pružanje prve pomoći (zavoji,
lijekovi i dr.).
(2)
Kampovi moraju ispunjavati uvjete za protupožarnu zaštitu propisane propisima o
protupožarnoj zaštiti i ovim Pravilnikom.
(3) U
kampovima mora biti vidno istaknuta oznaka smjera kretanja k izlazu za slučaj
opasnosti.
(4) Uz
aparate za gašenje požara moraju biti istaknute upute za rukovanje na najmanje
dva strana jezika.
1.11. Grijanje
Članak
21.
(1)
Grijanje je obvezno: na recepciji, u 5% sanitarija i u odgovarajućem broju
prostorija druge namjene u kojima se zadržavaju i borave gosti, te u
odgovarajućem broju smještajnih jedinica koje se nalaze u građevinama ako ih
ima.
(2)
Iznimno od stavka 1. ovog članka, u sanitarijama za osobe s invaliditetom
grijanje je obvezno u najmanje jednim sanitarijama.
(3)
Iznimno od stavka 1. i 2. ovog članka, kampovi koji posluju u razdoblju od 01.
travnja do 15. listopada tijekom godine ne moraju imati osigurano grijanje, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
1.12. Zajedničke prostorije i prostori
Članak
22.
(1)
Zajedničke prostorije i/ili prostori u kampovima su:
– za
prijem i ispraćaj gostiju – recepcija,
– za
osobnu higijenu gostiju – sanitarije za goste,
–
ugostiteljski sadržaji i ugostiteljski objekti, ako ih ima
– za
zajednički boravak i raznih namjena, ako ih ima.
(2)
Unutarnja visina prostorija iz stavka 1. ovog članka od poda do stropa (dalje u
tekstu: unutarnja visina) mora iznositi najmanje 2,80m.
(3)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u prostorijama s koso izvedenim stropom ili
stropom različitih razina, prosječna unutarnja visina mora biti sukladna stavku
2. ovog članka.
(4)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima
smatraju se dostatnima unutarnje visine prostorija zatečene na dan stupanja na
snagu ovog Pravilnika, uz uvjet da postoji mogućnost
prozračivanja.
(5)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima u
prostorijama u koje će se ugrađivati sustav grijanja/hlađenja, dozvoljavaju se
visine prostorija uvjetovane gradnjom tih sustava.
1.13. Ulaz – izlaz
Članak
23.
(1)
Kampovi moraju imati samo jedan ulaz - izlaz (recepcija), ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2)
Iznimno od stavka 1. ovog članka, lokacija ulaza ne mora biti istovjetna
lokaciji izlaza.
(3)
Ulaz - izlaz mora biti odgovarajuće kontroliran.
(4)
Ulaz - izlaz noću mora biti osvijetljen.
(5)
Iznimno od stavka 1. ovog članka, kampovi koji se sastoje iz dvije ili više
zasebnih prostornih cjelina, moraju imati jedan glavni receptivni ulaz-izlaz, a
ulazi-izlazi u svaku prostornu cjelinu moraju biti kontrolirani i
osvijetljeni.
(6) Kampovi moraju imati
izlaze za slučaj opasnosti.
(7) Kampovi na ulazu - izlazu
(ne i na izlazu koji je lokacijski odvojen od ulaza) moraju imati pregledan i
noću osvijetljen orijentacijski plan poslovnog objekta, s ucrtanim prometnicama
i ostalim sadržajima, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
1.14. Prostor za
kampiranje
Članak
24.
(1)
Kampovi moraju imati uređen prostor za kampiranje na kojem se nalaze osnovne
smještajne jedinice (kamp mjesto i kamp parcela), koji mora biti očišćen od
kamenja, korijenja i poravnat.
(2) Kampovi moraju imati i
primjereno uređen prostor na kojem se nalaze smještajne jedinice u građevinama,
ako ih imaju, kao i uređen prostor za druge usluge i sadržaje, ako ih
imaju.
1.15. Prostorije za osobnu
higijenu gostiju i druge namjene (sanitarije, pojedini sanitarni i drugi
elementi za goste)
Članak
25.
(1)
Kampovi moraju imati uređene i opremljene prostorije i prostore za osobnu
higijenu gostiju i druge namjene za goste sukladno ovom Pravilniku, ako ovim
Pravilnikom za pojedinu vrstu i kategoriju nije drukčije
propisano.
(2) Prostorije za osobnu
higijenu gostiju su zajedničke prostorije namijenjene gostima, u kojima se mogu
nalaziti sljedeće sanitarije i pojedini sanitarni
elementi:
I. SANITARIJE:
1. Sanitarije za žene koje
čine:
– zahodi za žene
u kabinama
–
umivaonici
– umivaonici u
kabinama
– tuševi u
kabinama
2. Sanitarije za muškarce koje čine:
– zahodi za
muškarce u kabinama
–
pisoari
–
umivaonici
– umivaonici u
kabinama
– tuševi u
kabinama
3. Kompletne kupaonice koje se sastoje
od: zahoda, umivaonika, kade ili tuš kade ili tuša
4. Sanitarije za djecu, veličine i
visine odgovarajuće dječoj uporabi, koje čine:
– zahodi u
kabinama
–
umivaonici
– prostorije (kupaonice za
djecu) s tuševima ili kadicama
– prostori za
previjanje djece
5. Sanitarije za osobe s
invaliditetom, odgovarajuće pristupačne i opremljene, koje čine:
– zahod u
kabini
–
umivaonik
– tuš u kabini
6. Tuševi na
otvorenom
7. Prostorije s opremom za pražnjenje
kemijskih zahoda i prostor za direktno pražnjenje iz vozila, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
II. POJEDINI SANITARNI
ELEMENTI:
1. Praonici za rublje
2. Praonici za posuđe
3. Prostorije ili prostori namijenjeni za
glačanje rublja
4. Prostori za higijenu kućnih
ljubimaca.
III. OSTALI SANITARNI I DRUGI PROSTORI I
ELEMENTI:
1. Prostorije opremljene perilicama za
rublje
2. Prostorije opremljene perilicama za
posuđe
3. Prostorije i/ili prostori s: opremom za
zamrzavanje elemenata za prijenosne hladnjake, rashladnim boksovima za hlađenje
i/ili zamrzavanje namirnica i hrane i sl.
(4) U Prostorijama i
prostorima iz stavka 1. i 2. ovog članka mora se stalno i kontinuirano:
održavati red i čistoća, osigurati ispravnost i funkcionalnost opreme i uređaja,
te otklanjati druge nedostatke u svezi uređenja i drugih elemenata propisanih
odredbama ovog Pravilnika.
Članak
26.
(1) Sanitarije i pojedini
sanitarni i drugi elementi iz članka 25. stavka 2. ovog Pravilnika moraju biti
ravnomjerno raspoređeni u kampovima, u građevinama približno jednake
kvalitete i bez razlika u: kvaliteti usluge (primjerice: topla i hladna voda),
kvaliteti uređenja, opreme i održavanja.
(2) Broj obvezatnih
sanitarija i pojedinih sanitarnih i drugih elemenata iz stavka 1. ovog članka
utvrđuje se srazmjerno kapacitetu smještajnog objekta izraženom brojem
smještajnih jedinica u kojima nema kompletne kupaonice (zahod, kada ili tuš kada
ili tuš, umivaonik).
Članak
27.
(1) Sanitarije i pojedini
sanitarni i drugi elementi moraju imati dovoljno svjetla i dobro prozračivanje,
njima se ne smiju širiti neugodni mirisi.
(2) Podovi u prostorijama i prostorima iz
stavka 1. ovog članka ne smiju biti klizavi, moraju biti od materijala koji ne
propušta vodu, lako se čisti i održava.
(3) Zidovi moraju biti
obloženi materijalom koji ne propušta vodu, lako se čisti i održava, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(4) Prozori moraju imati
mogućnost zaštite od pogleda izvana.
(5) Vrata ne smiju biti
ostakljena u kabinama zahoda, umivaonika i tuševa.
(6) Na ulazu u sanitarije i
pojedine sanitarne i druge elemente moraju biti istaknute oznake kojima se
uobičajeno označavaju ti sadržaji.
1.15.1.
Zahodi
Članak
28.
(1)
Zahodi za žene i za muškarce moraju biti odvojeni.
(2) Zahodi moraju biti na
ispiranje tekućom vodom.
(3) Zahodi moraju imati
visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedištem) ili nisku zahodsku školjku (bez
sjedišta) ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Niska zahodska školjka
mora imati gazište uzdignuto iznad razine protoka ispusne
vode.
(4)
Zahodi moraju imati mogućnost zaključavanja ili zasunjivanja s unutarnje
strane.
(5) U
zahodima stalno mora biti na raspolaganju toaletni papir i četka za čišćenje
zahodske školjke.
(6) U zahodu mora biti: jedna kuka za
vješanje odjeće, a u zahodu za žene i polica za odlaganje i koš za
otpatke.
1.15.2.
Pisoari
Članak
29.
Pisoari
u muškom zahodu moraju biti postavljeni tako da se ne vide izvan prostorije u
kojoj se nalaze i moraju imati školjke na ispiranje tekućom
vodom.
1.15.3.
Umivaonici u predprostorima zahoda
Članak
30.
(1) Umivaonici moraju biti u predprostoru u
blizini zahoda.
(2) Umivaonici za žene i za muškarce moraju
biti odvojeni.
(3) Uz svaki umivaonik mora
biti ogledalo, polica za toaletni pribor i kuka za vješanje ručnika. U svakoj
prostoriji ili prostoru gdje se nalaze umivaonici uz najmanje jedan umivaonik
mora biti tekući sapun i mogućnost brisanja i sušenja
ruku.
(4) Uz umivaonike mora biti
utičnica za električnu energiju i to najmanje 1 utičnica na 5 umivaonika, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
1.15.4.
Umivaonici u kabinama
Članak
31.
1) Osim umivaonika iz članka
30. ovog Pravilnika, kampovi moraju imati i umivaonike u zasebnim kabinama, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Umivaonik iz stavka 1.
ovog članka smješten je u kabini s mogućnošću zaključavanja i/ili zasunjivanja.
Uz umivaonik, u kabini mora biti: ogledalo, slavina s toplom i hladom vodom,
utičnica za električnu energiju, koš za otpatke, kuka za odjeću i za ručnike,
polica za odlaganje stvari.
1.15.5.
Tuš kabine
Članak
32.
(1) Kampovi moraju imati
odvojeno tuš kabine za žene i za muškarce, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(2) Tuš kabine imaju tuš kadu
ili tuš, s toplom i hladnom vodom, s mogućnošću zaključavanja i/ili zasunjivanja
vrata, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) U tuš kabini mora biti
kuka za vješanje odjeće i polica za odlaganje stvari, ako drugačije nije
propisano.
(4) Iznimno od stavka 2. ovog
članka, u FKK kampovima 50% tuš kabina može biti bez
vrata.
1.15.6.
Kompletne kupaonice
Članak
33.
Kampovi
mogu imati kompletne kupaonice koje se sastoje od: kade ili tuš kade ili tuša,
umivaonika i zahoda.
1.15.7.
Tuševi na otvorenom
Članak
34.
Tuševima na otvorenom
smatraju se tuševi koji se nalaze izvan tuš kabina i na otvorenom prostoru, ali
ne i tuševi na plaži. Tuševi na otvorenom ne uračunavaju se u propisani obvezni
broj tuš kabina u kampovima.
1.15.8. Praonici za rublje
Članak
35.
(1)
Praonici za rublje su korita namijenjena ručnom pranju rublja, moraju biti od
čvrstih materijala koji se lako održavaju.
(2) Prostor gdje se nalaze
praonici za rublje mora biti natkriven.
1.15.9.
Praonici za posuđe
Članak
36.
(1) Praonici za posuđe su korita namijenjena
ručnom pranju posuđa, moraju biti od čvrstih materijala koji se lako
održavaju.
(2) Prostor gdje se nalaze
praonici za posuđe mora biti natkriven.
1.15.10.
Prostor ili prostorija za glačanje rublja
Članak
37.
Kampovi moraju osigurati
mogućnost glačanja rublja putem usluge ili odgovarajuće opreme na raspolaganju
gostima, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Ako se mogućnost glačanja
osigurava putem odgovarajuće opreme, tada za tu namjenu treba osigurati najmanje
jedan natkriven prostor i/ili prostoriju. Prostor i/ili prostorija za glačanje
rublja moraju imati više utičnica za električnu energiju i biti opremljeni
odgovarajućom opremom za tu namjenu (ravne plohe, daske za glačanje i
sl.).
1.15.11.
Prostorija za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda
Članak
38.
(1) Kampovi moraju imati
prostoriju za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda.
(2) Prostorija za pražnjenje
prenosivih kemijskih zahoda je izdvojena iz prostora u kojem se nalaze ostale
sanitarije i sanitarni i drugi sadržaji za goste, s mogućnošću zatvaranja
(vrata). U toj prostoriji mora biti posebna zahodska školjka (trokadero) s
pomičnom rešetkom koja prekriva otvor školjke, s mogućnošću ispiranja. U
istom prostoru mora biti, dodatna slavina s odgovarajućim fleksibilnim crijevom
za ispiranje i umivaonik s tekućom vodom i priborom za pranje i brisanje ili
sušenje ruku. Zidovi i podovi moraju odgovarati uvjetima propisanim za
zahode.
1.16. Uvjeti za goste s
invaliditetom
Članak
39.
(1)
Kampovi moraju imati najmanje jednu osnovnu smještajnu jedinicu i najmanje
jedne zajedničke sanitarije prilagođene za goste s invaliditetom, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Na ulaznim vratima
smještajne jedinice u građevinama, ako ih ima, moraju biti označene
odgovarajućim reljefnim oznakama. Dizala, ako ih građevine u kampovima imaju
moraju imati odgovarajuću ploču za upravljanje dizalom s reljefnim oznakama i
sustav zvučnog informiranja o smjeru kretanja dizala.«
1.17. Minimalni uvjeti za
pružanje ugostiteljskih usluga: prehrane, pića, napitaka i
slastica
1.17.1.
Opće odredbe
Članak
40.
(1)
Kampovi u kojima se u skladu s ovim Pravilnikom gostima moraju pružati i/ili
pružaju usluge prehrane (doručak, ručak, večera, - la carte usluge), te moraju
usluživati i/ili uslužuju pića, napitke i slastice,
moraju:
1. te usluge pružati u
odgovarajućim: ugostiteljskim sadržajima unutar kampovai /ili ugostiteljskim
objektima koji se mogu nalaziti unutar i/ili u okviru funkcionalne cjeline na
prostoru izvan kampova;
2. pružanje tih usluga
gostima osigurati u ugostiteljskim sadržajima i/ili ugostiteljskim objektima u
smještajnim objektima iz skupine »Hoteli« izuzev vrsta »Pansion« i »Guest
house«, ako se ti smještajni objekti nalaze unutar i/ili u neposrednoj blizini
kampova, ili
3. pružanje tih usluga
gostima osigurati u ugostiteljskim objektima odgovarajućih vrsta, u kojima
ugostiteljsku djelatnost obavljaju drugi ugostitelji, a koji se nalaze unutar
i/ili u okviru funkcionalne cjeline na prostoru izvan
kampova.
(2) Ako se usluge prehrane,
pića, napitaka i slastica pružaju na način iz odredbi stavka 1. točke 1. i/ili
2., ovog članka, tada tim ugostiteljskim sadržajima, ugostiteljskim objektima
i/ili smještajnim objektima, moraju poslovati ugostitelji koji posluju
kampovima.
(3) Ugostiteljski sadržaji iz
stavka 1. točke 1. ovog članka uređenjem, opremom i uslugama, te standardom
opreme, uređenja i održavanjem, moraju ispunjavati uvjete sukladno
odredbama ovog Pravilnika kojima su propisani uvjeti za ugostiteljske sadržaje.
(4) Ugostiteljski objekti iz
stavka 1. točke 1. i 3. ovog članka moraju ispunjavati uvjete za vrstu u koju su
razvrstani po posebnom propisu i na odgovarajući način (ako se nalaze u
smještajnom objektu koji se kategorizira ili u njegovoj funkcionalnoj
blizini): kvalitetom usluge, uređenja i održavanja, moraju ispunjavati uvjete
sukladno kategorijama kampova, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(5) Iznimno od stavka 3. i
4., ovog članka ugostiteljski sadržaji i ugostiteljski objekti iz stavka 1.
točke 1. ovog članka, koji funkcionalno pripadaju kampovima, mogu imati jednu
zajedničku kuhinju, te odgovarajuće zajedničke prostorije, prostore i
sanitarije, koje koriste i drugi sadržaji.
(6) Iznimno od stavka 3. i 4.
ovog članka, ugostiteljski sadržaji i ugostiteljski objekti ne moraju imati
zasebne sanitarije za goste, ako se sanitarije kampova nalaze u neposrednoj
blizini ugostiteljskog sadržaja i/ili ugostiteljskog
objekta.
(7) Ugostiteljski sadržaji iz
stavka 1. točke 1. ovog članka ne moraju se formalno označavati odgovarajućom
vrstom ugostiteljskog objekta iz skupina: »Restorani« i
»Barovi«.
(8) Ako ugostitelj prostor
ugostiteljskog sadržaja unutar smještajnog objekta iznajmi drugoj tvrtci radi
obavljanja ugostiteljske djelatnosti, tada se prostor tog ugostiteljskog
sadržaja smatra samostalnim ugostiteljskim objektom, za koji se mora pribaviti
rješenje sukladno zakonu.
(9) O svakoj promjeni u svezi
ugostiteljskih usluga za koje je propisana obveza pružanja sukladno odredbama
ovog Pravilnika, te o promjeni u svezi prostorija i prostora u kojima se
ugostiteljske usluge obavljaju u kampovima (bez obzira da li u prostorijama i
prostorima u kojima se te usluge pružaju posluje ugostitelj koji posluje
smještajnim objektom ili drugi ugostitelji) odmah po nastaloj promjeni,
ugostitelj je obvezan od nadležnog tijela državne uprave koje je provelo
postupak razvrstavanja i kategorizacije pribaviti rješenje u skladu s
novonastalim činjeničnim stanjem.
Članak
41.
(1) Ako se usluge iz članka
40. stavka 1., ovog Pravilnika pružaju sukladno odredbama stavka 1. točke 3.
istog članka, ugostitelji koji posluju kampovima obvezni su ugostitelje koji
posluju ugostiteljskim objektima pisanim ugovorom obvezati na sadržaj i
kvalitetu usluga koje se moraju pružati u ugostiteljskom
objektu.
(2) Ugostitelji koji posluju
kampovima ugovorom će obvezati druge ugostitelje koji posluju ugostiteljskim
objektima u kampovima da ti objekti moraju na odgovarajući način, standardom
opreme, uređenja i održavanja, ispunjavati uvjete sukladno kategoriji
smještajnog objekta ako se on kategorizira.
(3) Standard opreme, uređanja
i održavanje, te sadržaj i kvaliteta usluga, svih ugostiteljskih objekata iz
stavka 2. ovog članka podliježu provjeri u postupku razvrstavanja i
kategorizacije poslovnog objekta, bez obzira tko njima posluje. Provjera će se
obaviti na odgovarajući način: utvrđivanjem činjeničnog stanja sukladno ovom
Pravilniku i propisima koji se primjenjuju na ugostiteljske
objekte.
1.17.2.
Prostorije i prostori za usluživanje gostiju
Članak
42.
(1)
Usluživanje gostiju: jelom, pićem, napicima i slasticama, obavlja se u
blagovaonici ili drugoj prostoriji ili prostoru za
usluživanje.
(2) Blagovaonica je
prostorija koja služi samo za blagovanje, a opremljena je namještajem prikladnim
za blagovanje.
(3) Prostorija za usluživanje
je prostorija koja služi za blagovanje i konzumiranje drugih ugostiteljskih
usluga, u jednom dijelu, a u drugom dijelu te prostorije mogu se naočigled
gostiju pripremati topla i /ili i hladna jela i napici.
(4) Prostorija za usluživanje
u jednom dijelu ima namještaj prikladan za blagovanje, a u drugom dijelu ima
točionik koji može sadržavati prostor za pripremanje jela, ako ovim Pravilnikom
nije drukčije propisano.
(5) Ako se u prostoriji za
usluživanje u okviru točionika obavlja pripremanje jela, prostor za pripremanje
mora biti opremljen opremom sukladno složenosti jela koja se pripremaju. U
prostoriji za usluživanje ne može se obavljati čišćenje i obrada
namirnica.
(6) Iznimno od stavka 3.
ovoga članka, u kampovima koji posluju sezonski ili povremeno, a nemaju
prostoriju za usluživanje, prostorijom za usluživanje smatra se i natkriven
prostor na otvorenom.
(7) Prostor za usluživanje na
otvorenom može biti dio prostora: plaže, terase, i sl., u kojem se uslužuju
gosti, a u drugom dijelu tog prostora, mogu se naočigled gostiju pripremati
jela. Na prostor za usluživanje na otvorenom odgovarajuće se primjenjuju odredbe
stavaka 4. i 5. ovoga članka.
Članak
43.
(1)
Blagovaonica i prostorija za usluživanje gostiju moraju imati dobro ozračivanje.
Blagovaonica, prostorija i prostor za usluživanje gostiju, moraju imati dobro
osvjetljenje.
(2) Pod
u blagovaonici, prostoriji i u prostoru za usluživanje gostiju ne smije biti
klizav, mora biti od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i
održava.
Članak
44.
(1)
Stol na kojem se uslužuju gosti mora imati površinu koja se lako čisti, mora
biti prekriven neoštećenim, čistim stolnjakom ili podloškom za posluživanje
ispred svakog konzumnog mjesta.
(2)
Kada se uslužuju jela, na stolu mora biti papirnati ili platneni
ubrus.
(3)
Pribor za jelo mora biti od nehrđajućeg materijala.
(4)
Blagovaonica, prostorija i prostor za usluživanje gostiju moraju imati dovoljan
broj vješalica za odlaganje odjevnih predmeta gostiju prema broju konzumnih
mjesta. Ako postoji garderoba smještena izvan tih prostorija mora biti
odgovarajuće čuvana ili u njoj istaknuta obavijest gostima da se stvari odložene
u garderobi ne čuvaju.
(5)
Odredba stavka 4. ovoga članka ne primjenjuje se na prostor za usluživanje na
otvorenom.
1.17.3.
Kuhinja
Članak
45.
(1)
Kuhinju moraju imati svi kampovi u kojima se gostima pružaju usluge prehrane
uključujući i ako se pruža samo usluga doručka, ako ovim Pravilnikom nije
drukčije propisano.
(2) Kuhinja iz stavka 1. ovog
članka kapacitetom mora odgovarati potrebama ponude, odnosno asortimana jela,
napitaka, pića i slastica, te uobičajenom broju konzumenata u smještajnom
objektu.
(3) Kuhinja mora imati
sljedeće prostore, opremu, uređaje i pravila postupanja:
1. Prostore i uređaje za
čišćenje i obradu namirnica, s dvodjelnim sudoperima odvojeno za meso, za ribu i
za povrće i voće. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti i u neposrednoj
blizini kuhinje;
2. Odgovarajuće uređaje za
termičku obradu hrane, pića i napitaka;
3. Uređaje za odvod dima,
pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog
objekta ne šire mirisi i druge emisije;
4. Rashladne komore ili
rashladne uređaje za namirnice, koji se mogu nalaziti i u neposrednoj blizini
kuhinje;
5. Radne
površine;
6. Odvojene prostore sa
dvodijelnim sudoperima za pranje crnog i bijelog posuđa, s tekućom toplom i
hladnom vodom. Ako se posuđe pere u stroju za pranje posuđa, tada je dostatan
jednodijelni sudoper za svaku od navedenih vrsta posuđa;
7. Priručni prostor za
čuvanje namirnica za dnevnu uporabu, u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji za čuvanje
namirnica, koji mogu biti i u blizini
kuhinje;
8. Kuhinjsko posuđe
odgovarajuće namjene i kvalitete;
9. Za potrebe osoblja u
kuhinji mora biti poseban umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom, odgovarajućim priborom i
sredstvom za pranje, dezinfekciju i
sušenje ruku;
10. Kraj svake radne površine
mora biti koš za otpatke;
11. U
kuhinji na vidljivom mjestu mora biti izloženo upozorenje o zabrani konzumiranja
hrane;
12.
Krpe se smiju uporabljati samo u toploj kuhinji;
13. U
kuhinji mora biti na raspolaganju odgovarajuća vatrootporna tkanina za gašenje
požara;
14. Ormarić opremljen
materijalom za prvu pomoć mora se nalaziti na vidnom i lako dostupnom
mjestu.
(4) Iznimno od stavka 3. ovog članka, u
kampovima u kojima se samo dogotovljavaju (samo termički obrađuju) već
pripremljena jela (namirnice za dogotavljanje jela dostavljaju se kao proizvodi
drugih proizvođača ili iz centaralne pripremnice namirnica koja to obavlja za
više smještajnih objekata), kuhinja ne mora imati prostore i uređaje za čišćenje
i obradu namirnica.
(5) Iznimno od stavka 3.
točke 1. ovog članka, u kampovima koji nemaju propisanu obvezu pružanja usluga
prehrane, a pruža se samo usluga doručka ili smještajni objekt ima do 50
smještajnih jedinica, kuhinja za pripremu namirnica može imati samo jedno
dvodijelno korito.
(6) Sve radne površine u
kuhinji moraju imati gornju plohu od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti.
Radne površine u kuhinji ne smiju biti od drveta.
(7) Kuhinja mora imati i
poseban priručni prostor za odlaganje pribora i aparata za čišćenje prehrambenih
proizvoda.
(8) U blizini kuhinje mora
biti odvojena prostorija ili prostor za čuvanje sredstava za čišćenje i
održavanje kuhinje, te prozračivana prostorija za odlaganje otpadaka, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
Članak 46.
(1) Pod u kuhinji ne smije
biti klizav, mora biti od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i
održava. U podu moraju biti odvodi sa sifonom koji ima zaštitnu
rešetku.
(2) Zidovi kuhinje,
prostorija i prostora za pripremanje i obradu namirnica i pranje posuđa, moraju
biti obloženi keramičkim pločicama do visine 2,00 m od
poda.
(3) Prozori i otvori u
kuhinji moraju biti zaštićeni od ulaska insekata zaštitnim
mrežicama.
(4) U kuhinji mora biti
besprijekoran red i čistoća, a otpaci se moraju redovito
odstranjivati.
1.17.5.
Centralna pripremnica namirnica – prostorija za obradu namirnica za više
ugostiteljskih sadržaja, ugostiteljskih objekata i/ili smještajnih objekata,
kojima posluje ugostitelj
Članak
47.
(1)
Ugostitelji koji posluju vrstom Kamp naselje ili vrstom Kamp i drugim vrstama
smještajnih objekata, u kojima se pružaju usluge prehrane, mogu pripremu i
obradu namirnica za pripremanje jela u svim smještajnim objektima organizirati
na jednom mjestu u centralnoj pripremnici namirnica. Također, pripremu i obradu
namirnica za pripremanje jela mogu objediniti u centralnoj pripremnici i za
pojedine ugostiteljske sadržaje i/ili ugostiteljske objekte koji se nalaze
unutar KAMPOVA i za ugostiteljske objekte izvan KAMPOVA koji su u njihovoj
funkcionalnoj cjelini.
(2)
Centralna pripremnica namirnica mora imati:
1.
Odgovarajuće rashladne uređaje za čuvanje neobrađenih namirnica;
2.
Odgovarajuće rashladne odnosno termičke uređaje za odlaganje obrađenih i poluobrađenih namirnica i
proizvoda;
3.
Odgovarajuće uređaje za termičku obradu hrane;
4.
Uređaje za odvod dima, pare i mirisa;
5. Radne
površine;
6. Zasebne prostore (boksove)
sa odgovarajućim dvodijelnim koritima i radnim površinama za pripremu namirnica, od nehrđajućeg
čelika, odvojeno za obradu: ribe,
mesa, povrća i voća;
7. Strojeve i pribor za
obradu namirnica;
8. Posuđe za odgovarajuće
namjene;
9. Odvojene prostore sa
dvodijelnim sudoperima za pranje crnog i bijelog posuđa, s tekućom toplom i
hladnom vodom. Ako se posuđe pere u stroju za pranje posuđa, tada je dostatan
jednodijelni sudoper za svaku od navedenih vrsta posuđa;
10. Za potrebe osoblja
poseban umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom, odgovarajućim priborom i sredstvom za
pranje, dezinfekciju i sušenje ruku;
11. Kraj svake radne površine
koš za otpatke;
12. Vatrootpornu tkaninu za
gašenje požara;
13. Na vidljivom mjestu mora
biti izloženo upozorenje o zabrani konzumiranja hrane;
14. Ormarić opremljen
materijalom za prvu pomoć mora se nalaziti na vidnom i
lako dostupnom mjestu;
15. Odgovarajuću opremu i
uređaje za dostavu obrađenih namirnica, koji udovoljavaju sanitarnim uvjetima.
(3) Na centralnu pripremnicu
namirnica odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 45. stavaka 2., 5., 6., 7.
i 8., i članka 46., ovog Pravilnika.
1.17.6.
Prostorije i priručni prostori za čuvanje namirnica i pića, te način čuvanja
Članak
48.
(1)
Prostorije za spremanje i čuvanje namirnica i pića moraju biti odvojene od
kuhinje ili prostora za pripremanje jela, moraju biti opremljene odgovarajućim
policama i/ili ormarima s pretincima za smještaj namirnica i
pića.
(2) Prostorije iz stavka 1.
ovog članka za čuvanje lako pokvarljivih namirnica i pića moraju biti opremljene
rashladnim komorama ili hladnjacima odgovarajućeg kapaciteta, kojima se
omogućava odvojeno čuvanje namirnica različitog porijekla.
(3) U prostorijama iz stavka
1. ovog članka, prozori (ako postoje) moraju biti mrežicom zaštićeni od
mogućnosti ulaska insekata.
(4) Priručni prostor za
čuvanje namirnica i pića smješten je neposredno uz: kuhinju, prostoriju za
pripremanje jela ili prostoriju za usluživanje gostiju. Iznimno, taj prostor
može biti i odvojen prostor u kuhinji, prostoriji za pripremanje jela ili
prostoriji za usluživanje gostiju, ili u tu svrhu u tim prostorijama postavljen
rashladni uređaj, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Na priručni
prostor za čuvanje namirnica i pića odgovarajuće se primjenjuju odredbe stavaka
1., 2. i 3. ovoga članka.
(5) Namirnice i proizvodi
čuvaju se u prostorijama, priručnim prostorima, komorama i u rashladnim
uređajima na sljedeći način:
1. Da se spremaju u rashladne
prostorije ili uređaje, zasebno, za meso, za ribu, za povrće i voće, za mliječne proizvode,
za dogotovljena jela, poluproizvode i
pripravke i sl.;
2.
Povrće, jaja, kuhana jela i ostalo čuvaju se na temperaturi do najviše
10°C;
3. Smrznuti proizvodi čuvaju
se na temperaturi do 18°C;
4. Riba i meso čuvaju se na
temperaturi od 0° do 3°C;
5. Police na kojima se odlažu
namirnice ne smiju biti od drveta;
6. Sirova i obrađena hrana ne
smije se odlagati zajedno;
7. Proizvodi ne smiju biti u
direktnom kontaktu s policom ili podom u ostavi, rashladnoj komori, zamrzivaču ili
rashladnom uređaju.
(6) Prostori i prostorije u
kojima se spremaju i čuvaju namirnice moraju biti zračeni prirodnim ili
mehaničkim putem.
1.17.7.
Točionik
Članak
49.
(1) Ugostiteljski sadržaj u
kojem se uslužuju pića i napici mora imati točionik odgovarajuće
površine.
(2) Točionikom se smatra
uređen i opremljen prostor u kojem se pripremaju, izdaju ili uslužuju napici i
izdaju ili uslužuju pića, a mogu se pripremati, izdavati ili usluživati i hladna
i jednostavna topla jela i slastice.
(3) Točionik je samostalna
funkcionalna cjelina u zasebnoj prostoriji ili prostoru koji se nalaze u
neposrednoj blizini blagovaonice. Točionik može biti i samostalna funkcionalna
cjelina u prostoriji za usluživanje gostiju odnosno prostoru za usluživanje
gostiju na otvorenom.
(4) Točionik minimalno mora
imati:
1. Miješalicu s toplom i
hladnom vodom i odvodom;
2. Uređaje i opremu za
odlaganje pića i napitaka;
3. Rashladne uređaje za
pića;
4. Odgovarajuću radnu plohu
od nehrđajućeg čelika;
5. Dvodijelni sudoper s
toplom i hladnom vodom ili jednodijelni sudoper i stroj za pranje čaša;
6. Espresso-aparat ako se
uslužuju napici.
(5) Iznimno od stavka 4.
točke 5. ovog članka, dvodijelni ili jednodijelni sudoper i stroj za pranje
čaša, mogu biti smješteni i izvan točionika u neposrednoj blizini koja s
točionikom čini funkcionalnu cjelinu.
(6) Ako se u točioniku
pripremaju i uslužuju hladna i jednostavna topla jela, tada, osim elemenata iz
stavka 4. ovog članka, točionik mora imati i:
1. Termički
blok;
2. Radnu površinu za obradu
namirnica, od nehrđajućeg čelika;
3. Dvodijelno korito za
pripremu namirnica;
4. Uređaj za odvođenje pare,
dima i mirisa, dovoljnog kapaciteta odzračivanja ili djelotvorno prirodno odzračivanje, osim
kada se pripremaju i uslužuju
isključivo hladna jela;
5. Dvodijelni sudoper za
pranje posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom ili jednodijelni sudoper i stroj za pranje
posuđa;
6. Rashladni uređaj za hladna
jela i slastice.
(7) Ako se iz točionika
naposredno uslužuju gosti, točionik mora imati šank.
1.17.8.
Jelovnik i karta pića i napitaka
Članak
50.
(1)
Ugostiteljski sadržaji u kampovima moraju imati dovoljan broj jelovnika i karti
pića i napitaka, koji se moraju staviti na raspolaganje gostu na njegov zahtjev
ili na svakom stolu mora biti jelovnik i karta pića i napitaka, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Ako se gosti uslužuju za šankom
točionika, tada jelovnik i karta pića i napitaka moraju biti izloženi na
šanku.
(3) U jelovniku i karti pića
i napitaka navode se jela, pića i napici i druge ugostiteljske usluge koje se
nude gostima, te njihove cijene.
(4) Jelovnik i karta pića i
napitaka ispisuju se na hrvatskom i najmanje na jednom stranom
jeziku.
(5) Na jelovniku i karti pića
i napitaka za svaki ponuđeni proizvod mora biti istaknuta prodajna cijena s
porezom.
(6) Jelovnik i karta pića i
napitaka obvezno se stavljaju na uvid gostu prije preuzimanja
narudžbe.
(7) Jela, napici i pića, te
druge usluge navedene u jelovniku i karti pića moraju se uslužiti ako ih gost
zahtijeva.
(8) Ovjereni primjerci
normativa jela, pića i napitaka, obvezno se stavljaju na uvid gostu na njegov
zahtijev.
Članak
51.
(1) Iznimno od članka 50.
stavka 1. ovog Pravilnika, ugostitelj ne mora stavljati gostu na raspolaganje
Jelovnik u slučaju kada se usluge prehrane pružaju gostima po ugovorenoj usluzi
(usluga: doručak – večera, doručak – ručak – večera, i sl. ) a jela se u
ugostiteljskom sadržaju uslužuju s integral postave i nude u zasebnim gastro
posudama tako da gost ponuđena jela odabire po želji i poslužuje se sam ili ga
na njegov zahtjev uslužuje kuhar koji je na raspolaganju gostima kod odabira
jela.
(2) Kada se u ugostiteljskim
sadržajima u kampovima primjenjuje način usluživanja iz stavka 1. ovog članka,
umjesto Jelovnika, ponuđena jela moraju biti gostu predstavljena putem
odgovarajućih oznaka s ispisanim nazivom jela i/ili vrstom jela postavljenih na
pultu uz svaku gastro posudu ili na drugi odgovarajući i primjeren način tako da
gost bude obaviješten o kakvom se jelu radi.
1.18. Office odnosno
spremište za opremu i sredstva za čišćenje
Članak
52.
(1)
Rezervna oprema smještajnih jedinica u građevinama (ako ih ima) i sredstva za
čišćenje i održavanje prostora i prostorija moraju se čuvati i odlagati u
odgovarajućim zasebnim prostorijama odnosno u jednoj prostoriji sa zasebnim
odgovarajućim prostorima.
(2)
Prostorije odnosno prostori u kojima se odlaže i čuva oprema i sredstva iz
stavaka 1. ovog članka označavaju se kao »office« ili drugom primjerenom
oznakom.
1.19. Minimalni uvjeti i
prostori za zaposleno osoblje
Članak
53.
(1)
Osoblje zaposleno u kampovima mora se prema gostu odnositi gostoljubivo,
profesionalno i korektno.
(2)
Osoblje zaposleno na poslovima usluživanja i komuniciranja s gostima mora
poznavati najmanje jedan svjetski jezik, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Osoblje mora biti uredno,
čisto i primjereno odjeveno.
(4) Izvan radnog vremena
osoblje se ne smije zadržavati u prostorijama i na prostorima kampovagdje borave
gosti.
Članak
54.
(1) Za zaposleno osoblje koje
ne podliježe sanitarnom nadzoru kampovi moraju imati sanitarije koje se sastoje
od: jednog zahoda i predprostora u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom
vodom i jedne tuš kabine, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(2) Kampovi u kojima se
pružaju ugostiteljske usluge, osim sanitarija iz stavka 1. ovog članka, u/uz
svaki ugostiteljski sadržaj i/ili ugostiteljski objekt, za osoblje koje
podliježe sanitarnom nadzoru moraju imati jedan zahod s predprostorom u kojem je
umivaonik s tekućom vodom. Iznimno, takve jedne sanitarije dostatne su za više
ugostiteljskih sadržaja i/ili ugostiteljskih objekata koji se nalaze u istoj
građevini. Ove prostorije moraju biti u funkcionalnoj cjelini s ugostiteljskim
sadržajem i/ili ugostiteljskim objektom.
(3) Iznimno od stavka 1. ovog
članka, kampovi koji imaju do 5 zaposlenih osoba u jednoj smjeni nemaju obvezu
imati sanitarije za zaposleno osoblje koje ne podliježe sanitarnom nadzoru. To
osoblje može se služiti zajedničkim sanitarijama u smještajnom
objektu.
(4) Sanitarije za zaposleno
osoblje moraju biti smještene tako da im osoblje može prići ne prolazeći
prostorijama i prostorima namijenjenim gostima.
(5) Kampovi moraju imati
garderobu za zaposleno osoblje. U garderobi ili odgovarajućoj prostoriji, za
svaku zaposlenu osobu mora biti garderobni ormarić s ključem. Za osoblje koje
radi na pripremanju i usluživanju jela mora biti osiguran dvodijelni garderobni
ormarić. Iznimno, kampovi koji imaju osiguran smještaj za zaposleno osoblje u
posebnim prostorijama unutar ili u blizini smještajnog objekta, ne moraju imati
garderobe za zaposleno osoblje koje ne podliježe sanitarnom
nadzoru.
(6) Kampovi u kojima u jednoj
smjeni radi više od 20 osoba moraju imati blagovaonicu ili poseban prostor za
blagovanje zaposlenog osoblja.
(7) Iznimno od stavka 6. ovog
članka, u vrsti Kamp naselje i/ili ako s više smještajnih objekata na istoj
lokaciji posluje jedan ugostitelj, ti objekti mogu imati jednu zajedničku
blagovaonicu za zaposleno osoblje iz svih smještajnih
objekata.
1.20. Ostali uvjeti
1.20.1.
Trgovačke i druge usluge
Članak
55.
(1)
Kampovi moraju osigurati trgovinu živežnim namirnicama, mjenjačnicu, unutar ili
u blizini smještajnog objekta, ako ovim Pravilnikom za pojedinu vrstu i
kategoriju nije drukčije propisano.
(2) Svi objekti koji se nalaze u kampovima,
u kojima se obavlja uslužna djelatnost u funkciji turističke potrošnje, moraju
ispunjavati uvjete propisane posebnim propisima za tu vrstu djelatnosti odnosno
objekata. Pravne osobe i obrtnici koji posluju u tim objektima moraju biti
registrirani za djelatnost koju obavljaju. Objekti u cjelini, kvalitetom
vanjskog i unutarnjeg uređenja i opreme, te standardom usluga, moraju na
odgovarajući način udovoljavati uvjetima i standardima sukladno vrsti odnosno
kategoriji smještajnog objekta u kojem se nalaze.
IV.
MINIMALNI UVJETI ZA SMJEŠTAJNE JEDINICE U GRAĐEVINAMA U
KAMPOVIMA
Članak
56.
(1)
Ukupna korisna površina smještajne jedinice koja se nalazi u građevini (sobe,
studio apartmana, apartmana, prostorije za spavanje, spavaonice) u kampovima
naziva se modul.
(2)
Moduli smještajnih jedinica iz stavka 1. ovog članka propisani su ovisno o
minimalnim uvjetima i kategorijama KAMPOVA.
1.
Moduli smjeŠtajnih jedinica u graĐevinama u postojeĆim smjeŠtajnim objektima
Članak
57.
Module smještajnih jedinica u
građevinama u postojećim smještajnim objektima čine:
– Modul sobe čini ukupna
korisna površina: predprostora (ako ga ima) spavaćeg dijela sobe i
kupaonice;
– Modul Studio apartmana čini
ukupna korisna površina: predprostora (ako ga ima), prostorije u kojoj je dio
namijenjen spavanju, boravku, blagovanju i
kuhanju, te kupaonice, ili iznimno, prostorije za spavanje i odvojene
prostorije s dijelom namijenjenim
za boravak, blagovanje i kuhanje, te kupaonice;
– Modul apartmana čini ukupna
korisna površina: predprostora (ako ga ima), prostorije za spavanje, prostorije
za boravak, blagovanje i kuhanje, te
kupaonice i zasebnog zahoda ako je propisan;
– Modul prostorije za
spavanje čini ukupna korisna površina prema zatečenom stanju u postojećem smještajnom
objektu;
– Modul spavaonice čini
ukupna korisna površina spavaonice.
2.
Moduli smjeŠtajnih jedinica u graĐevinama u novim smjeŠtajnim objektima
Članak
58.
(1)
Module smještajnih jedinica u građevinama u novim smještajnim objektima
čine:
– Modul
sobe čini ukupna korisna površina: predprostora, spavaćeg dijela sobe i kupaonice;
– Modul
Studio apartmana čini ukupna korisna površina: predprostora, prostorije u kojoj je dio namijenjen
spavanju, boravku, blagovanju i kuhanju, te kupaonice;
– Modul
apartmana čini ukupna korisna površina: predprostora, prostorije za spavanje, prostorije za boravak,
blagovanje i kuhanje, kupaonice i zasebnog
zahoda ako je propisan;
– Modul
spavaonice čini ukupna korisna površina spavaonice s predprostorom.
(2)
Površina modula smještajne jedinice u građevinama u novim smještajnim objektima
propisana za pojedinu kategoriju ne ovisi o broju kreveta u smještajnoj
jedinici. Ugostitelj sam odlučuje o kapacitetu smještajne jedinice s
obzirom na propisane uvjete (primjerice: je li soba dvokrevetna ili
jednokrevetna).
3.
Minimalni moduli, dozvoljena odstupanja modula
Članak
59.
(1)
Minimalni moduli smještajnih jedinica u građevinama su moduli smještajnih
jedinica propisani za najniže kategorije kampova koji se
kategoriziraju.
(2) Da
bi se smještajni objekt mogao razvrstati u vrstu i kategoriju, osim ostalih
propisanih uvjeta, mora ispunjavati i uvjete minimalnog modula iz stavka 1. ovog
članka računajući i dozvoljena odstupanja iz članka 60. ovog
Pravilnika.
Članak
60.
(1) U
postojećim smještajnim objektima, bez obzira na vrstu i kategoriju koja se
kampovima utvrđuje, dozvoljavaju se odstupanja od propisanih modula smještajnih
jedinica. Iznimno, ova odredba se ne primjenjuje u slučaju povećanih kapaciteta
nastalih izgradnjom novih građevina i/ili dogradnjom i/ili nadogradnjom na
postojeće građevine, nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika odnosno nakon
usklađivanja smještajnog objekta s ovim Pravilnikom. Odstupanja se dozvoljavaju
do:
– 1 m2 za modul
sobe,
– 2 m2 za modul Studio apartmana i
modul apartmana.
(2) Iznimno, umjesto odstupanja iz stavka 1.
ovog članka, u postojećim smještajnim objektima koji posluju ljeti, bez obzira
na vrstu i kategoriju koja se kampovima utvrđuje, dozvoljava se u modul
uračunati površinu: terase, lođe ili balkona do:
1. 2 m2 za modul
sobe;
2. 3 m2 za modul Studio
apartmana;
3. 4 m2 za modul apartmana s jednom
sobom za spavanje, a za svaku dodatnu
sobu za spavanje 2m2.
Ova odredba ne primjenjuje se
u slučaju iznimke iz stavka 1. ovog članka.
(3) Smatra se da KAMPOVI
posluju ljeti, ako posluju u razdoblju od 01. travnja do 15. listopada tijekom
godine.
Članak
61.
Iznimno od članka 59. stavka
2. ovog Pravilnika, u postojećim smještajnim objektima, bez obzira na vrstu
i kategoriju koja se utvrđuje, 80% smještajnih jedinica u građevinama mora
ispunjavati propisane površine modula uključivo i module sa dozvoljenim
odstupanjima.
4.
Kapacitet smjeŠtajnih jedinica u graĐevinama
Članak
62.
(1)
Kapacitet smještajne jedinice koja se nalazi u građevini, ako ovim Pravilnikom
nije drukčije propisano, određuje se:
1. za
postojeće smještajne objekte prema broju kreveta ovisno o površini propisanog
modula,
2. za
nove smještajne objekte prema broju kreveta neovisno o površini propisanog modula.
(2) S
obzirom na kapacitet soba može biti:
1.
jednokrevetna – ima jedan krevet za jednu osobu;
2.
dvokrevetna – ima dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe.
(3)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima soba s
obzirom na kapacitet može biti i trokrevetna ako je površina modula sobe veća za
3 m2 od površine propisane za
dvokrevetnu sobu.
(4) Iznimno od stavka 2. ovog
članka u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi, ako je površina modula sobe veća za
3m2 od površine propisane za
utvrđeni kapacitet sobe, na zahtjev gosta, može se postaviti samo jedan dodatni
krevet.
(5) S obzirom na kapacitet
studio apartman i apartman mogu biti:
1. studio apartman sa najviše
četiri kreveta (kreveti sklopivi i/ili stalno namješteni ako su ovim Pravilnikom
dozvoljeni),
2. apartman sa najviše šest
kreveta u tri prostorije za spavanje.
(6) Iznimno od stavka 5. ovog
članka, na prostorije za spavanje u apartmanu odgovarajuće se mogu primijeniti
odredbe stavaka 3. i 4. ovog članka.
(7) Iznimno od stavka 5. ovog
članka, u apartmanu u prostoriji za boravak mogu biti dva dodatna kreveta, ako
dodatnih kreveta nema u prostoriji/ama za spavanje.
(8) Pod pojmom »dodatni
krevet« iz odredbi ovog članka podrazumijeva se krevet postavljen na zahtjev
gosta, koji se ne nalazi stalno u smještajnoj jedinici. Uz takav krevet ne
moraju se nalaziti obvezatni propisani elementi (noćni ormarić i noćna
svjetiljka). Dodatni krevet se ne izražava u kapacitetu smještajne jedinice.
(9) Kreveti u smještajnoj
jedinici, iznimno, mogu biti smješteni i jedan iznad drugoga – kreveti na
kat. Uz krevet na kat obvezno se nalaze na odgovarajući način postavljeni
propisani elementi. Postavljanje kreveta na kat je dozvoljeno u jednokrevetnoj i
dvokrevetnoj sobi. U jednokrevetnoj sobi može se postaviti jedan krevet na kat,
a u dvokrevetnoj sobi dva kreveta na kat. Za svaki krevet na kat soba mora imati
3m2 više od propisane površine
modula.
(10) Odredbe stavka 9. ovog
članka odgovarajuće se primjenjuju i na ostale smještajne
jedinice.
5.
Minimalni uvjeti za spavaonicu – smjeŠtajnu jedinicu u graĐevini
Članak
63.
Smještajna jedinica u
građevini – spavaonica mora ispunjavati sljedeće minimalne
uvjete:
1. Podna površina po krevetu najmanje 4m2;
2. Minimalna veličina kreveta
80x190 cm s minimalnim razmakom među
krevetima od 75 cm, osim ako su razdvojeni
pregradama;
3. Minimalna unutarnja visina
mora biti 2,50 m;
4. Pod u spavaonici mora biti
od materijala koji se lako čisti i održava;
5. Prozori (ako postoje) i
ostakljena vrata moraju imati zastore ili sl. za zamračivanje, koji sprječavaju poglede
izvana.
6. Minimalni uvjeti za
prostoriju za spavanje – smještajnu jedinicu u građevini
Članak
64.
Smještajna jedinica u
građevini – prostorija za spavanje mora ispunjavati sljedeće minimalne
uvjete:
1. Podna površina po krevetu
odnosno mjestu za ležanje najmanje 3 m2;
2. U jednoj prostoriji za
spavanje može biti najviše tri kreveta, odnosno tri mjesta za ležanje. Kapacitet prostorije za
spavanje određuje se prema broju kreveta,
odnosno prema broju mjesta za ležanje;
2. Unutarnja visina
prostorije za spavanje smatra se dostatnom prema zatečenom stanju;
3. Pod u prostoriji za
spavanje mora biti od materijala koji se lako čisti i
održava;
4. Prozori (ako postoje) i
ostakljena vrata na prostorijama za spavanje moraju imati zastore ili sl. za zamračivanje,
koji sprječavaju poglede
izvana.
V. MINIMALNI UVJETI ZA VRSTU
KAMPIRALIŠTE
Članak
65.
Minimalni uvjeti za vrstu
Kampiralište pobliže su propisani u Prilogu II. ovog Pravilnika, koji čini
njegov sastavni dio.
VI.
KATEGORIJE I NAČIN RAZVRSTAVANJA I KATEGORIZACIJE KAMPOVA
1.
OpĆe odredbe
Članak
66.
(1)
Kategoriziraju se sljedeće vrste kampova:
–
Kamp
– Kamp
naselje.
(2)
Kampovi iz stavka 1. ovog članka za sve vrijeme rada moraju u cijelosti
ispunjavati uvjete propisane ovim Pravilnikom za vrstu i kategoriju koja je
pojedinoj vrsti utvrđena.
2.
Kategorije Kampa i Kamp naselja
Članak
67.
(1) Pojedina kategorija
kampova označava se odgovarajućim brojem zvjezdica. Kampovi se
kategoriziraju:
1. Vrsta Kamp u četiri
kategorije:
– dvije
zvjezdice
– tri
zvjezdice
– četiri zvjezdice
i
– pet
zvjezdica.
2. Vrsta Kamp naselje u
četiri kategorije:
– dvije
zvjezdice
– tri
zvjezdice
– četiri zvjezdice
i
– pet
zvjezdica,
(2) Najniža kategorija utvrđena za pojedine
kampove iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva ispunjavanje minimalnih uvjeta
koji su ovim Pravilnikom propisani za vrstu.
Članak
68.
(1) Vrsta Kamp kategorizira
se na temelju propisanih obveznih elemenata u svezi: uređenja, opreme, uređaja,
usluga, održavanja i drugih elemenata propisanih ovim
Pravilnikom.
(2) Vrsta Kamp naselje
kategorizira se sukladno odredbama ovog Pravilnika i primjenom propisa za neku
od vrsta smještajnih objekata: Hotel, Aparthotel, Turističko naselje i
Turistički apartmani, ovisno o tome koje vrste ugostiteljskih usluga se u Kamp
naselju pružaju. Svi kategorizirani dijelovi u Kamp naselju moraju ispunjavati
uvjete za kategoriju istog broja zvjezdica. Iznimno, u Kamp naselju koje se
kategorizira kategorijom pet zvjezdica dio koji ispunjava uvjete sukladno
uslugama u vrsti Turistički apartmani, može ispunjavati uvjete za kategoriju
koja se označava s četiri zvjezdice.
(3) Osim elemenata iz stavka
1. ovog članka, Kamp i Kamp naselje za pojedinu kategoriju moraju ispuniti i
propisani bodovni prag glede pojedinih propisanih standarda i to
za:
1.
ekologiju;
2. šport i
rekreaciju;
3.
animaciju;
4. ugostiteljske, trgovačke i
ostale sadržaje, odnosno objekte u funkciji turističke
potrošnje.
(4) Ako je neki standard iz
stavka 3. ovog članka za pojedinu vrstu i/ili kategoriju propisan kao obvezatan
element, tada se tim standardom ne može tvoriti bodovni prag, odnosno on se ne
uračunava u standarde koji se boduju.
(5). Elementi za
kategorizaciju vrste Kamp i pojedini elementi za vrstu Kamp naselje pobliže su
propisani u Prilogu I. ovog Pravilnika »Elementi za kategorizaciju vrste Kamp i
pojedini elementi za vrstu Kamp naselje«, koji čini njegov sastavni dio.
3. NaČin oznaČavanja vrste i
kategorije
Članak
69.
(1) Vrsta i kategorija
kampova, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano, označavaju se
standardiziranom pločom. Na ploči se navodi naziv vrste
za:
1. Kamp riječju:
Kamp,
2. Kamp naselje riječima:
Kamp naselje
3. Kampiralište riječju:
Kampiralište
(2) Za kampove koji se
kategoriziraju pored naziva iz stavka 1. ovog članka, na standardiziranoj ploči
navodi se i odgovarajući broj zvjezdica kao oznaka za
kategoriju.
(3) Grafička rješenja
standardiziranih ploča iz stavka 1. ovog članka propisuje ministar turizma u
Prilogu III. ovog Pravilnika, koji je njegov sastavni dio.
(4) Odabir proizvođača
standardiziranih ploča u nadležnosti je Ministarstva
turizma.
(5) Standardiziranu ploču iz
stavka 1. ovog članka ugostitelj naručuje direktno od proizvođača i snosi
troškove njene nabavne cijene i dostave.
4. Promjena vrste i/ili
kategorije
Članak
70.
(1) Ako tijekom poslovanja
kampovi prestanu ispunjavati propisane uvjete za utvrđenu vrstu ili kategoriju,
te ako nastanu promjene glede: kapaciteta, usluga, strukture smještajnih
jedinica, ugostiteljskih sadržaja, ugostiteljskih objekata (ako ih ima) i dr.,
ugostitelj je dužan, odmah po nastanku tih promjena, podnijeti zahtjev za novo
razvrstavanje i/ili novu kategorizaciju smještajnog objekta, odnosno za
usklađivanje novonastalog stanja sa važećim propisima iz područja
ugostiteljstva.
(2) Ako se u razvrstanom
odnosno kategoriziranom smještajnom objektu činjenično stanje promijeni
tako da on naknadno ispuni uvjete za drugu vrstu i/ili višu kategoriju,
ugostitelj, neovisno o bilo kakvom roku, može podnijeti zahtjev za novo
razvrstavanje u drugu vrstu i/ili višu kategoriju poslovnog
objekta.
5. Ponovna kategorizacija –
po sluŽbenoj duŽnosti Ministarstva turizma
Članak
71.
(1) U skladu sa zakonom
kampovi koji su kategorizirani ponovno se kategoriziraju po proteku roka od tri
godine od dana usklađivanja s ovim Pravilnikom, odnosno svake daljnje tri
godine. Postupak ponovne kategorizacije sukladno zakonu provodi Ministarstvo
turizma po službenoj dužnosti. U ovom postupku, ako se ispune zakonom propisani
uvjeti, kampovima se može utvrditi nova vrsta odnosno
kategorija.
(2) U postupku ponovne
kategorizacije iz stavka 1. ovog članka, činjenično stanje u kampovima utvrđivat
će se vodeći računa i o propisima koji su bili na snazi u vrijeme donošenja do
tada važećeg rješenja. Slijedom toga, svi elementi utvrđeni po ranije važećim
propisima, koje po prirodi stvari nije moguće izmijeniti, odnosno uskladiti sa
propisom koji se primjenjuje u vrijeme provedbe ponovne kategorizacije smatrat
će se dostatnima prema zatečenom stanju. Ti elementi će se kao takvi navesti u
obrazloženju rješenja o ponovnoj kategorizaciji. Ova odredba primijenit će se uz
uvjet da u kampovima nije došlo do promjena glede ispunjavanja: minimalnih
uvjeta, usluga i obveznih elemenata, koje bi uzrokovale pad kategorije ili
promjenu vrste po propisima na temelju kojeg je doneseno do tada važeće
rješenje.
6. PodnoŠenje zahtjeva za
razvrstavanje
i kategorizaciju
Članak
72.
(1)
Sukladno zakonu zahtjev za razvrstavanje i kategorizaciju smještajnog objekta u
vrste: Kamp i Kamp naselje, podnosi se Ministarstvu
turizma.
(2) Zahtjev iz stavka 1., u
pravilu, sadrži podatke o:
1. Podnositelju zahtjeva
(tvrtka, sjedište, registrirana djelatnost/i);
2. Adresi, vrsti i nazivu
objekta, razdoblju poslovanja;
3. Kategoriji koja se
zahtijeva, maksimalnom smještajnom kapacitetu objekta i uslugama koje se u objektu
pružaju;
4. Ukupnoj površini prostora
smještajnog objekta, broju smještajnih jedinica i pobližim podacima o vrstama
smještajnih jedinica kojima objekt raspolaže, njihovom uređenju i opremi i dr.,
sanitarijama i pojedinim sanitarnim elementima za goste (vrstama i broju
sanitarnih elemenata), te drugim obveznim i neobveznim elementima i sadržajima u
poslovnom objektu;
5. Voditelju poslovanja.
(3) Zahtjev iz stavka 1. ovog
članka može se podnijeti i na preslici propisanog priloga ovog Pravilnika:
Prilog I. »Elementi za kategorizaciju vrste Kamp i pojedini elementi za vrstu
Kamp naselje«, uz uvjet da se preslika Priloga koristi kao obrazac i podaci
popune u koloni »REZULTAT«, koja je utvrđena u nastavku materijalnog dijela
propisa, a ostali traženi podaci u skladu sa stavkom 2. ovog članka daju se na
posebnom podnesku u privitku. Dio zahtjeva za vrstu Kamp naselje koji se odnosi
na pružanje usluga sukladno nekoj od vrsta smještajnih objekata: Hotel,
Aparthotel, Turističko naselje i Turistički apartmani, u ovom slučaju može se
podnijeti na odgovarajućoj preslici propisa za te vrste smještajnih
objekata.
(4) Zahtjev je, u pravilu,
popraćen sljedećom dokumentacijom (dokaznim sredstvima) –
primjerice:
1. Izvatkom iz sudskog
registra o registriranoj djelatnosti i osobama ovlaštenim za zastupanje podnositelja zahtjeva,
odnosno rješenjem o upisanom obrtu i/ili preslikom
obrtnice;
2. Aktom o imenovanju
(rasporedu na poslove) voditelja poslovanja i preslikom radne knjižice voditelja poslovanja ili
drugim dokumentima iz kojih je
čitljiv radni status voditelja poslovanja u objektu i stručna sprema
kojom
raspolaže;
3. O pravu korištenja
poslovnog prostora;
4. Geodetskim snimkom
smještajnog objekta u mjerilu koje omogućuje prepoznavanje svih internih
karakteristika: prometnica, različitih građevina, zona i vrsta smještajnih
jedinica, i dr.;
5. Na zahtjev voditelja
postupka i drugim dokumentima kojima se potkrepljuju činjenice koje treba
utvrditi u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom.
Članak
73.
(1) Sukladno zakonu zahtjev
za razvrstavanje smještajnog objekta u vrstu Kampiralište podnosi se uredu
državne uprave u županiji, odnosno Nadležnom uredu državne uprave u Gradu
Zagrebu (dalje u tekstu: nadležni ured), ovisno o području gdje se smještajni
objekt nalazi.
(2) Odredbe članka 72.
stavaka 2. 3. i 4., ovog Pravilnika na odgovarajući način primjenjuju se i pri
podnošenju zahtjeva iz stavka 1. ovog članka.
7. NaČin razvrstavanja i
kategorizacije
Članak
74.
(1)
Razvrstavanje odnosno razvrstavanje i kategorizacija kampova provodi
se:
primjenom Zakona o općem
upravnom postupku, uvidom i analizom podnijetog zahtjeva i priloženih dokaza,
utvrđivanjem činjenica u smještajnom objektu s obzirom na postavljeni zahtjev,
te na utvrđeno činjenično stanje primjenom: materijalnog zakona, ovog
Pravilnika, te slijedom ovog Pravilnika i drugih propisa, kojima su propisane
pojedine vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata.
(2) U postupku kategorizacije
kampova po ovom Pravilniku činjenično stanje u kampovima utvrđivat će se vodeći
računa i o propisima koji su bili na snazi u vrijeme donošenja do tada važećeg
rješenja. Slijedom toga, svi elementi utvrđeni po ranije važećim propisima, koje
po prirodi stvari nije moguće izmijeniti, odnosno uskladiti sa ovim Pravilnikom,
iznimno, smatrat će se dostatnima prema zatečenom stanju. Ti elementi će se kao
takvi navesti u obrazloženju rješenja o kategorizaciji. Ova odredba primijenit
će se uz uvjet da u kampovima nije došlo do promjena glede ispunjavanja:
minimalnih uvjeta, usluga i obveznih elemenata, koje bi uzrokovale pad
kategorije ili promjenu vrste po propisima na temelju kojeg je doneseno do tada
važeće rješenje.
(3) Očevid u kampovima koji
se kategoriziraju obavljaju povjerenstva Ministarstva turizma koja sačinjavaju
najmanje dva člana. Članove povjerenstva imenuje ministar
turizma:
1. iz redova službenika
Ministarstva,
2. iz redova službenika
nadležnih ureda,
3. iz redova stručnjaka iz
područja ugostiteljstva i turizma i iz drugih područja.
Povjerenstvo vodi voditelj
postupka do donošenja rješenja.
(4) Očevid u vrsti
Kampiralište, obavlja povjerenstvo nadležnog ureda.
Povjerenstvo nadležnog ureda
sačinjavaju isključivo dva člana (voditelj postupka do donošenja rješenja –
predsjednik i član) koje imenuje čelnik nadležnog ureda iz redova službenika
toga ureda. Čelnik nadležnog ureda imenuje povjerenstva za: sjedište nadležnog
ureda i svaku ispostavu nadležnog ureda. Pojedinim članovima povjerenstva čelnik
može odrediti zamjenike.
Članak
75.
(1) Sukladno zakonu
ugostitelj snosi troškove postupka razvrstavanja odnosno razvrstavanja i
kategorizacije smještajnog objekta. Troškove postupka sukladno zakonu čine:
dnevnice, troškovi prijevoza i smještaja članova povjerenstva, te naknada za rad
pojedinog člana u slučaju kada se postupak provodi u suradnji sa stručnjacima za
odgovarajuće područje odnosno struku koji nisu djelatnici Ministarstva turizma
ili nadležnog ureda.
(2) Sukladno zakonu, u
postupku ponovne kategorizacije koju će po službenoj dužnosti provoditi
Ministarstvo turizma ugostitelj snosi troškove postupka samo u slučaju ako se
smještajnom objektu utvrdi nova vrsta i kategorija.
VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak
76.
Ugostitelji koji obavljaju
ugostiteljsku djelatnost u objektima vrste Kamp dužni su smještajni objekt
uskladiti s ovim Pravilnikom tj. pribaviti rješenje o kategorizaciji smještajnog
objekta u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog
Pravilnika.
Članak
77.
(1) Danom stupanja na snagu
ovog Pravilnika na smještajne objekte vrste Kamp, u kojima se ugostiteljska
djelatnost obavlja profesionalno (ugostitelj je pravna ili fizička osoba), neće
se primjenjivati odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i
kategorizaciji ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj: 57/95., 110/96.,
24/97., 61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00., 52/00., 57/00., 63/00.,
18/01., 33/01. i 21/03) kojima je propisan ugostiteljski objekt vrste Kamp i
kategorije, elementi i mjerila za kategorije i način kategorizacije objekata te
vrste, odredbe Priloga V. »Elementi i mjerila za kategorizaciju kampa« ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Danom stupanja na snagu
ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim
uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj:
57/95., 110/96., 24/97., 61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00.,
52/00., 57/00., 63/00., 18/01., 33/01. i 21/03) – Prilog IX. »Grafička rješenja
standardiziranih ploča« – grafička rješenja za standardizirane ploče za vrstu
Kamp.
Članak
78.
Iznimno od odredbi članka 77.
ovog Pravilnika, dok se ne usuglase s odredbama ovog Pravilnika, na postojeće
smještajne objekte vrste Kamp kojima posluju ugostitelji primjenjivat će se
odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji
ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj: 57/95., 110/96., 24/97.,
61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00., 52/00., 57/00., 63/00., 18/01.,
33/01. i 21/03).
Članak
79.
Zahtjevi za utvrđivanjem
minimalnih uvjeta i uvjeta za kategoriju, te upis u upisnik smještajnog objekta,
koji su u postupku upravnog rješavanja na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika,
riješit će se u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom, ili, na izričit zahtjev
ugostitelja, u skladu s Pravilnikom iz članka 78. ovog
Pravilnika.
Članak
80.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu
osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-01/03-01/64
Urbroj: 529-04-03-1
Zagreb, 18. rujna
2003.
Ministrica turizma
Pave Župan
Rusković, v. r.
PRILOG
I.
ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU VRSTE KAMP I
POJEDINI ELEMENTI ZA VRSTU KAMP NASELJE - tamnija polja obvezna
primjena
I.
dio
II.
dio
III.
dio
IV.
dio
V.
dio
VI.
dio
PRILOG
II.
MINIMALNI UVJETI ZA KAMPIRALIŠTE
PRILOG
III
GRAFIČKA RJEŠENJA
STANDARDIZIRANIH PLOČA ZA POJEDINE VRSTE KAMPOVA