2069
Na
temelju odredbi članka 9. stavka 4., članka 16. stavka 3., članka 17. stavka 2.,
Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 49/03 – pročišćeni
tekst, i 117/03.), ministar mora, turizma, prometa i razvitka,
donosi
Članak
1.
U
Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji smještajnih
objekata kampova iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«,
u
članku 9.
–
u stavku 2.: riječi »ministar turizma«, zamjenjuju se riječima: »ministar
nadležan za ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu:
Ministar)«.
Članak
2.
U
članku 45.
–
u stavku 3. točka 1. mijenja se i glasi: »Prostor i uređaje s jednodijelnim
koritom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća
(čišćenje i obradu namirnica), ovisno o ponudi jela. Ovi prostori i uređaji mogu
se nalaziti i u blizini kuhinje«,
–
u stavku 3. u točki 3.: iza riječi »emisije«, dodaju se riječi u zagradi: »(napa
s mehaničkim odsisom)«.
–
u stavku 3. točka 5.: mijenja se i glasi: »Odgovarajuće radne površine i police
te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala«,
–
u stavku 3. točka 6. mijenja se i glasi: »Odvojene prostore s trodijelnim
sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodijelnim sudoperom za pranje crnog
posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom. Ako se posuđe pere strojem za pranje
posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi za svaku od navedenih vrsta posuđa.
Manipulativni putovi crnog i bijelog posuđa moraju biti
odvojeni«.
–
u stavku 3. u točki 9.: tekst iza riječi »vodom«, zamjenjuje se riječima:
»tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje
ruku«,
–
u stavku 3. u točki 10.: iza riječi »otpatke«, stavlja se zarez i dodaju riječi:
»s poklopcem na nožno otvaranje«.
–
u stavku 3. u točki 11.: iza riječi »hrane«, dodaju se riječi: »i
pušenja«,
–
u stavku 3. točka 12. mijenja se i glasi: »upotreba zaštitne krpe i rukavica
samo u slučaju termičke obrade hrane«
–
u stavku 3. iza točke 14. dodaju se nove točke 15. i 16. koje
glase:
točka
15.: »obrađena hrana spremljena na temperaturi od 4 do 8°
C«,
točka
16.: »osoblje mora nositi odjeću sukladno posebnom propisu (kuharsku
odoru)«
–
stavak 5.: briše se, a stavci 6., 7. i 8. postaju stavcima: 5., 6. i
7.
Članak
3.
U
članku 47.
–
u stavku 2. u točki 4. iza riječi »mirisa«, dodaju se riječi u zagradi »(napa s
mehaničkim odsisom)«
–
u stavku 2. točka 5. mijenja se i glasi: »Odgovarajuće radne površine i
police te ormarići sa posuđe i pribor od nehrđajućeg
materijala«,
–
u stavku 2. u točki 6. riječ: »dvodijelnim«, briše se,
–
u stavku 2. točka 9. mijenja se i glasi: »Odvojeni prostor s trodijelnim
sudoperom za pranje bijelog posuđa, i odvojeni prostor s dvodijelnim sudoperom
za pranje crnog posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere
strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi za svaku od
navedenih vrsta posuđa. Manipulativni putovi bijelog i crnog posuđa moraju biti
odvojeni«.
–
u stavku 2. u točki 11.: iza riječi »otpatke«, stavlja se zarez i dodaju riječi:
»s poklopcem za nožno otvaranje«.
–
u stavku 2. u točki 13.: iza riječi »hrane«, dodaju se riječi: »i
pušenja«.
–
u stavku 2. iza točke 15. dodaje se nova točka 16. i
glasi:
točka
16.: »osoblje mora nositi odjeću sukladno posebnom propisu (kuharsku
odoru)«.
–
u stavku 3. iza riječi »stavaka«, briše se broj »5«, a stavci 6., 7. i 8.,
postaju stavci: »5., 6. i 7«.
Članak
4.
U
članku 48.
–
u stavku 5. točka 2. mijenja se i glasi: »Povrće, jaja, kuhana hrana i ostalo
čuvaju se na temperaturi od 4 do 8° C«
–
u stavku 5. točka 3. mijenja se i glasi: »Smrznuti proizvodi čuvaju se na
temperaturi od –12 do – 18 °C«
–
u stavku 5. iza točke 7., dodaje se nova točka 8. i glasi:
točka
8.: »kontrola temperature u svim rashladnim prostorima i
uređajima«.
–
iza stavka 6., dodaje se novi stavak 7. i glasi:
stavak
7.: »Iznimno od stavaka 1. i 2. ovog članka, u smještajnom objektu koji ima do
50 smještajnih jedinica, umjesto prostorija za spremanje i čuvanje namirnica,
može biti i odvojeni prostor u kuhinji, opremljen rashladnim komorama i/ili
hladnjacima odgovarajućeg kapaciteta«.
Članak
5.
U
članku 63.
–
u stavku 1.: točka 6., briše se.
Članak
6.
Ispred
članka 64.
–
stavlja se podnaslov IV.6. i glasi: »6. MINIMALNI UVJETI ZA PROSTORIJU ZA
SPAVANJE – SMJEŠTAJNU JEDINICU U GRAĐEVINI«.
Članak
7.
U
članku 69.
–
u stavku 3.: riječ »turizma«, briše se,
–
u stavku 4.: riječi »Ministarstva turizma«, zamjenjuju se riječima:
»Ministarstva nadležnog za ugostiteljstvo i turizam« (u daljnjem tekstu:
»Ministarstvo«)
Članak
8.
U
članku 71.
–
u stavku 1.: riječ »turizma«, briše se.
Članak
9.
U
članku 72.
–
u stavku 1.: riječ »turizma«, briše se.
Članak
10.
U
članku 74.
–
u stavku 3.: riječ »turizma«, briše se.
Članak
11.
U
članku 75.
–
u stavku 1.: riječ »turizma«, briše se,
–
u stavku 2.: riječ »turizma«, briše se.
Članak
12.
Prilog
III. »Grafička rješenja standardiziranih ploča za pojedine vrste kampova«,
mijenja se i glasi:
(izmjena
je u privitku ovog Pravilnika na posebnom Prilogu).
Članak
13.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim
novinama«.
Klasa:
335-05/04-01/36
Urbroj:
530-13-04-1
Zagreb, 20. srpnja
2004.
Ministar
Božidar Kalmeta, v.
r.