Na temelju članka 10. stavka 3. i članka 37. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 48/95.), ministar turizma, donosi
I. OPĆA ODREDBA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se oblik, sadržaj i način vođenja knjige gostiju, koju su dužni voditi ugostitelji koji pružaju uslugu smještaja u ugostiteljskom objektu za smještaj, kao i oblik i sadržaj obrasca i način vođenja popisa gostiju koji su dužni voditi građani koji pružaju ugostiteljsku uslugu smještaja u domaćinstvu.
II. OBLIK, SADRŽAJ I NAČIN VOÐENJA KNJIGE GOSTIJU
Članak 2.
(1) Knjiga gostiju vodi se kao zasebna knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju.
(2) Knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju vode se u obliku tvrdo ukoričenih knjiga čije su stranice numerirane.
(3) Domaći gosti upisuju se u knjigu domaćih gostiju, a strani gosti upisuju se u knjigu stranih gostiju.
(4) Knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju ovjeravaju se na unutarnjoj naslovnoj stranici pečatom i potpisom odgovorne osobe županijskog ureda odnosno ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove turizma prema mjestu sjedišta ugostiteljskog objekta.
(5) Stranica knjige domaćih gostiju treba sadržavati slijedeće podatke o gostu:
_ redni broj prijave,
_ prezime i ime,
_ spol,
_ datum i mjesto rođenja,
_ broj osobne iskaznice,
_ adresa,
_ datum i vrijeme dolaska,
_ datum i vrijeme odlaska i
_ primjedba.
(6) Stranica knjige stranih gostiju treba sadržavati slijedeće podatke o gostu:
_ redni broj prijave,
_ prezime i ime,
_ spol,
_ državljanstvo,
_ datum i mjesto rođenja,
_ adresa,
_ vrsta i broj putne isprave,
_ vrsta i broj vize,
_ datum dozvole boravka,
_ datum i mjesto ulaska u Hrvatsku,
_ datum i vrijeme dolaska,
_ datum i vrijeme odlaska i
_ primjedba.
Članak 3.
Knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju trebaju se čuvati najmanje dvije godine nakon što su popunjene.
Članak 4.
(1) Knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju mogu se voditi i na osobnom računalu.
(2) Kada se knjiga domaćih gostiju i knjiga stranih gostiju vodi na osobnom računalu nije potrebna ovjera iz članka 2. ovoga Pravilnika, a svi potrebni podaci trebaju se dnevno izlistavati.
(3) Podaci iz knjige domaćih gostiju i knjige stranih gostiju, ako se vode na osobnom računalu, trebaju biti pohranjeni na odgovarajućem mediju najmanje dvije godine.
III. OBLIK I SADRŽAJ OBRASCA I NAČIN VOÐENJA POPISA GOSTIJU
Članak 5.
(1) Popis gostiju vodi se u obliku knjige polutvrdih korica čije su stranice numerirane.
(2) Na prednjoj stranici prve korice popisa gostiju treba biti naziv "Popis gostiju", te prezime i ime osobe na koju glasi odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.
(3) Obrazac popisa gostiju treba sadržavati slijedeće podatke o gostu:
_ redni broj prijave,
_ prezime i ime,
_ broj osobne iskaznice ili putne isprave,
_ vrsta pružene usluge,
_ datum početka pružanja usluga,
_ datum prestanka pružanja usluga i
_ primjedba.
(4) Knjiga popisa gostiju ovjerava se na unutarnjoj naslovnoj stranici pečatom i potpisom odgovorne osobe županijskog ureda odnosno ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove turizma prema mjestu objekta u kojem građanin pruža ugostiteljsku uslugu smještaja u domaćinstvu.
Članak 6.
Knjiga popisa gostiju obvezno se mora čuvati najmanje dvije godine nakon što je popunjena.
Članak 7.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 011-01/96-01/04 Urbroj: 529-02/95-1 Zagreb, 22. siječnja 1996.
Ministar mr. Niko Bulić, v. r.