Svečanost povodom obilježavanja prvih komercijalnih letova hidroavionske linije Trst-Mali Lošinj

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180519_t-ml1.jpg
  • Slika https://www.visitlosinj.hr/
  • Slika https://www.visitlosinj.hr/
  • Slika https://www.visitlosinj.hr/
  • Slika https://www.visitlosinj.hr/

Povodom povijesnog obilježavanja hidroavionske linije Trst-Mali Lošinj, u subotu 19. svibnja 2018. godine, hidroavion iz Trsta sletio je u malološinjsku uvalu. Sjećanje je to na početak prvih komercijalnih letova kada je 1926. godine avionska kompanija S.I.S.A. povezivala Trst i Torino, Zadar i Mali Lošinj. Hidroavion je iz Trsta krenuo poslijepodne, a u malološinjsku uvalu sletio sat vremena kasnije prevozeći talijansku delegaciju. Putnike su dočekale Mažoretkinje grada Malog Lošinja, a gradonačelnica Grada Ana Kučić održala je pozdravni govor.

„Svjedoci smo sve intenzivnijeg razvoja te suradnje s Regijom Friuli Venezia Giulia koja prepoznaje važnost dobrosusjedskih odnosa i potencijale koje oni pružaju za jačanje suradnje, naročito u prometnom povezivanju, hidrogliserskim linijama, gospodarstvu i kulturi. Dijalog i zajedništvo ono je što nas treba voditi u našim međusobnim odnosima. Za povezivanje Lošinja i Trsta zaslužna je obitelj Kozulich, podrijetlom s otoka Lošinja, koji su se u 18. i 19. stoljeću naselili u Trstu. U njihovim brodogradilištima građeni su prvi putnički hidroavioni, a kasnije su osnovali i prvu talijansku avio-kompaniju S.I.S.A., preteču najpoznatije talijanske kompanije Alitalia. Naša uloga u ovom simboličnom obilježavanju je prije svega kulturna, ali preko kulture se puno toga može napraviti“, rekla je gradonačelnica grada Malog Lošinja Ana Kučić.           

Nakon svečanog dočeka, u Villi Perli, ujedno i Zajednici Talijana Mali Lošinj, organizirana je izložba s prikazom 36 povijesnih fotografija od 1920. do 1930. godine – zrakoplovne usluge hidroaviona S.I.S.A. koja će ostati otvorena sve do 15. rujna 2018. godine.
 
Obilježavanje povijesnog leta, s naglaskom na povezanost talijanskog i hrvatskog grada, održano je u organizaciji Nautičkog državnog instituta u Trstu, regionalno-kulturne institucije Istro-Dalmacije, zajednice Talijana u Malom Lošinju i Rijeci, Zajednici Lošinjana u Trstu, Grada Trsta, Narodnog sveučilišta u Trstu, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Ostale vijesti