Projekt 'Pogled u plavo: Ronjenje na sisačkom korzu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180521_plavo_sisak.jpg

Tijekom ovog vikenda, u sklopu projekta 'Pogled u plavo' ronilo se na sisačkom korzu u organizaciji Grada Siska i Promocije ronjenja, a u uz veliku podršku Ronilačkog kluba Sisak. Grad Sisak omogućio je svim posjetiteljima besplatna probna ronjenja u samom centru grada pod punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja. „Već drugu godinu za redom Grad Sisak u suradnji s projektom Pogled u plavo sudjeluje u promociji ronjenja kako bi sugrađani grada Siska mogli upoznati ronjenje, a i kako bi se priključili Ronilačkom klubu Sisak koji je jedan od najboljih klubova za ronjenje u Hrvatskoj“, istaknuo je Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Grada Siska. Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Svim posjetiteljima projekta 'Pogled u plavo' tijekom dva dana bili su na raspolaganju instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i instruktori ronjenja te ronioci Ronilačkog kluba Sisak koji su ih podučavali o osnovnim tehnikama i vještinama ronjenja.
 
„Ronilački klub Sisak ove godine slavi 46 godina postojanja, a u ovom trenutku je jako razvijen i posjećen klub s više od 100 članova. Bavimo se rekreativnim ronjenjem, prvenstveno sportskim ronjenjem, a i podukom o ronjenju. Obučavamo veliki broj djece i mladih koji uče osnove ronjenja nakon čega se njime aktivno bave“, rekao je Mladen Horvatić, trener instruktor RK Sisak.
 
Osim zarona u 10 metarski bazen posjetitelji su razgledavali podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a pridonosi stvarnom doživljaju dubine.
 
Nakon upoznavanja početnika s tehnikama i vještinama ronjenja, petero volontera okušalo se u ronjenju na dah uz bok osvajaču Guinnessog rekorda u ronjenju na dah, Budimiru Šobatu Budi. Ronjenje na dah protiv petero volontera održano je u sklopu akcije 'Ne dišem' koja ima za cilj promicati svjesnost o autizmu, a u sklopu koje je Buda srušio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah krajem veljače, a ujedno podržava projekt Pogled u plavo koji već osmu godinu za redom neumorno radi na promociji Hrvatske kroz ronjenje, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti.
 
Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su; REMAX bazeni, MARES oprema za ronjenje, PSS (Asocijacija u ronjenju), HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta te stranicama medijskih pokrovitelja (www.prvi.hr/narodni), SCUBAlife (www.scubalife.hr), ronilačkog web portala Gorgonija (www.gorgonija.com) te web portala Morski (http://morski.hr/).

Pisane vijesti