Predstavnici Hrvatske na 43. kongresu Svjetskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja

Slika /arhiva/KATMANDU, 20.-23.11.2009;09.1203-nepal-tv1.jpg
 
Na 43. kongresu Svjetskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja (UFTAA), u Kathmanduu u Nepalu, pribivali su: Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e, Milo Sršen, pomoćnik direktora HTZ-a, Tomislav Vukovac, ravnatelj uprave u Ministarstvu turizma, Michelle Bassanese, član Upravnog odbora UHPA-e za Istru i Maja Stanić, direktorica UHPA-e.
 


UFTAA je Svjetska federacija 80 nacionalnih udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja sa sjedištem u Monacu, a UHPA je članica od osnivanja 1992. godine. Na kongresu je sudjelovalo 160 predstavnika nacionalnih udruga agencija iz 26 zemalja.
 


U okviru prezentacije "Branding Hrvatske kao turističke destinacije", Milo Sršen je predstavio 16 minutni film o Marku Polu i tri tematska spota: enologija, gastronomija i kultura koji se u okviru promidžbene kampanje hrvatskog turizma prikazuju na CNN-u.
 
Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba je sudionicima kongresa najavio uvođenje olakšanih uvjeta za izdavanje viza turistima iz Kine, Indije i još nekih zemalja.
 
UFTAA je dodijelila Maji Stanić, direktorici UHPA-e, upravo ustanovljeno priznanje za doprinos razvoju turizma. Ovo je najviše turističko priznanje koje je ikad dodijeljeno nekom hrvatskom agencijskom radniku, a vjerojatno i turističkom radniku uopće.
 
S predsjedništvom UFTAA-e dogovoreno je i da će se Hrvatska kandidirati za domaćinstvo kongresu tog svjetskog udruženja 2013. godine. Postoji mogućnost da cijelo Predsjedništvo UFTAA-e slijedeće godine na jedan dan prije održavanja kongresa u Sofiji posjeti Dubrovnik.
 
S predsjednikom Indijske udruge agenata IAAI razgovaralo se o organiziranju dvije prezentacije hrvatske turističke ponude u Mumbaiu i New Delhiju s mogućim uključivanjem Hrvatske u njihovu godišnju konferenciju, koja će se održati u prvom tromjesečju 2010. godine.
 
Predstavnik Ministarstva turizma Tomislav Vukovac, sudjelovao je u nizu razgovora s čelnim ljudima UFTAA-e oko ideje da se objedini turistička ponuda zemalja Mediterana, kako međusobno tako i na trećim tržištima. Naime, sve zemlje Mediterana, kako južne Europe tako i sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, članice su UFTAA-e i zajednički bi nastup omogućio učinkovito predstavljanje Hrvatske kao turističke destinacije na prekomorskim tržištima.


Pisane vijesti