O prekograničnoj suradnji s Mađarskom u kontinentalnom turizmu

Slika /arhiva/IPAprog.jpg

Turistički djelatnici Hrvatske i Mađarske i predstavnici lokalne vlasti na današnjem su sastanku u Belom Manastiru razgovarali o projektima prekogranične suradnje Slavonije i Baranje s Mađarskom vezano za razvitak kontinentalnog turizma, a tom je prigodom istaknuto kako projekti vezani za turizam imaju realne osnove da se financiraju sredstvima EU-a.

Skup je održan u sklopu projekta CROST II. koji se od 1. veljače ove godine provodi uz sufinanciranje IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

Na prvom natječaju u sklopu prekogranične suradnje, kako je istaknuto, bila su prijavljena 64 projekta, a Osječko-baranjska županija ostvarila je najbolje rezultate te joj je odobreno 19 projekata za 25 projektnih partnera u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijuna eura.

Europska je komisija zatražila izradu strateškog plana zajedničkog razvoja turizma sa susjednom Mađarskom. Taj bi plan, prema najavama, trebao biti gotov do proljeća iduće godine, nakon čega bi se mogli aplicirati projekti i zatražiti sredstva.

Na danas održanoj radionici predstavljena su tri projektna prijedloga koja se odnose na izradu zajedničkih prekograničnih turističkih paketa i turističkih promotivnih materijala, zajednički marketing vinskog turizma, te projekt edukacije o gradnji i funkcioniranju ekoloških seoskih smještajnih objekata. (Hina)

Pisane vijesti