Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Slika /arhiva/101122-bajs-hok.jpg

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio je oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio ministar turizma Damir Bajs, čije je Ministarstvo i pokrovitelj kongresa. Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo do sad što se moglo. Pritom je spomenuo 25 postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio je oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio ministar turizma Damir Bajs, čije je Ministarstvo i pokrovitelj kongresa.



Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo do sad što se moglo.



Pritom je spomenuo 25 postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade. Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna.



Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.



Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV-a, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto.



Preporuku o smanjenju PDV-a za ugostiteljstvo na kongresu je iznio i predstavnik Europskog udruženja hotela, restorana i kafića Daniel Makay kazavši da bi to zasigurno pridonijelo boljem zapošljavanju, investicijama i prometu u tom sektoru.



Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.



Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.


Pisane vijesti