​KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180607_KEYQ_vlosinj.jpg

U sklopu projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, održava se trodnevni sastanak u Velom Lošinju, od 6. do 8. lipnja 2018. godine. Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska (vrsta poziva Standard+), koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine.

KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiran putem programa Jadranska prekogranična suradnja (IPA ADRIATIC) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od 9 hrvatsko-talijanskih partnera na projektu dok je glavni partner AZRRI d.o.o. Pazin, Agencija za ruralni razvoj Istre. Ostali hrvatski partneri su Grad Pula i Tržnica d.o.o. Pula.

Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci uz ukupni budžet od 871.925 eura.

Cilj projekta KeyQ+ povećanje je turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.

Glavni rezultati bit će gastronomski vodič i turistički itinerar, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.
 
Buduće KeyQ+ točke bit će povezane u mrežu centra gastronomske kulture područja, a uključivati će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi - Muzej gastronomije u Forlimpopoliju.
 
Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ festivala organiziranih u pred i posezoni koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma. 

Na drugom trodnevnom radnom sastanku u Velom Lošinju sudjelovali su svi hrvatsko-talijanski parteri, tijekom kojega je napravljen presjek projekta i dogovoreni daljnji koraci. Posljednjeg dana, partneri će imati priliku posjetiti Miomirisni otočki vrt, Muzej Apoksiomena kao buduću KEYQ+ točku te kušati Apoksiomenovu antičku kuhinju.

Pisane vijesti