IZLOŽBA ”RUHO IZ RIZNICE ANSAMBLA” U POVODU 35 GODINA FOLKLORNOG ANSAMBLA TUROPOLJE

Slika /arhiva/100421-TZZZ-logo.jpg

Pozivamo vas na trinaestu ovogodišnju izložbu u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije na kojoj će biti predstavljena bogata riznica nošnji Folklornog ansambla Turopolje, a u povodu 35 godina ansambla.

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 10. studenoga 2010. godine, u 12 sati, u uredu TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb.

S plemenitim ciljem očuvanja vjekovima duge domorodne kulture svoga kraja, prezentirajući ga kroz univerzalni jezik pjesme i plesa, okupljena mladost Folklornog ansambla Turopolje kroz svoja različita životna godišta njeguje nasljedno stvaralaštvo kao svoj nacionalni specifikum i nacionalnu prepoznatljivost pod nazivom „Pjesme i plesovi Hrvata“.

Ansambl djeluje kao amaterska institucija, a uz folklor njeguje i vokalno-instrumentalne i instrumentalne izvedbe. U svojoj riznici posjeduje bogati fundus tradicijske narodne nošnje iz svih krajeva Lijepe naše, o kojoj se brine umjetnički voditelj folklorne sekcije Tomislav Miličević.

Ansambl je osvojio mnoga priznanja, između ostalih Srebrnu medalja na međunarodnom festivalu u Llangollenu u Velikoj Britaniji 1994., prvu nagradu na Festivalu u Castrovillari u Italiji 1998., GRAND PRIX na XVI. međunarodnom festivalu folklora u Žywcu i 42. tjednima kulture Beskidzkiej 2005., kao i Županijsku plaketu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu 2007.

Najave