Hrvatski turizam i dalje konkurentan na međunarodnom tržištu

Slika /arhiva/101124-s-odb1.jpg

Učinci turističke 2010. godine, prijedlozi mjera za pripremu turističke 2011. godine i osvrt na rezultate nedavno održanog World Travel Market-a u Londonu, najvećeg svjetskog turističkog sajma, bile su glavne teme 36. sjednice Odbora za turizam Hrvatskog sabora. Ministar turizma Damir Bajs tom je prigodom podsjetio da turistička godina još nije gotova i da završava s 31. prosincem pa će, sukladno tome, hrvatsku konkurentnost na međunarodnom tržištu najbolje pokazati ukupni rezultati na kraju godine. Govoreći o podacima Svjetskog gospodarskog foruma, odnosno o ljestvici konkurentnosti u turizmu, ministar je naglasio kako se naša zemlja u posljednje tri godine popela za četiri mjesta, s 38. na 34. mjesto od ukupno 133 zemlje i pritom pretekla dvije zemlje iz regije – Mađarsku i Slovačku, ali i svoja dva konkurenta na Sredozemlju – Izrael i Tunis. Osim toga, posljednji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koji se odnose na rezultate trećeg kvartala, pokazuju da je Europa ostvarila stopu rasta od 2,6 posto, Mediteran od 2,1, a Hrvatska od 4,5 posto. Time je, naglasio je ministar, Hrvatska postigla svoj cilj za ovu godinu i zadržala povećani tržišni udio na europskom tržištu. O spomenutom sajmu WTM u Londonu, na kojem su predstavljene hrvatske mjere za sljedeću turističku godinu, uz ministra Bajsa, govorio je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić. Na sjednici je, između ostalog, bilo riječi i o prijedlogu Zakona o HRT-u kojim bi pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost drugačije plaćale HRT pretplatu (za ukupno četiri TV prijemnika bi plaćale jednu pristojbu).


Učinci turističke 2010. godine, prijedlozi mjera za pripremu turističke 2011. godine i osvrt na rezultate nedavno održanog World Travel Market-a u Londonu, najvećeg svjetskog turističkog sajma, bile su glavne teme 36. sjednice Odbora za turizam Hrvatskog sabora.
 


Ministar turizma Damir Bajs tom je prigodom podsjetio da turistička godina još nije gotova i da završava s 31. prosincem pa će, sukladno tome, hrvatsku konkurentnost na međunarodnom tržištu najbolje pokazati ukupni rezultati na kraju godine. Govoreći o podacima Svjetskog gospodarskog foruma, odnosno o ljestvici konkurentnosti u turizmu, ministar je naglasio kako se naša zemlja u posljednje tri godine popela za četiri mjesta, s 38. na 34. mjesto od ukupno 133 zemlje i pritom pretekla dvije zemlje iz regije – Mađarsku i Slovačku, ali i svoja dva konkurenta na Sredozemlju – Izrael i Tunis.  Osim toga, posljednji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koji se odnose na rezultate trećeg kvartala, pokazuju da je Europa ostvarila stopu rasta od 2,6 posto, Mediteran od 2,1, a Hrvatska od 4,5 posto. Time je, naglasio je ministar, Hrvatska postigla svoj cilj za ovu godinu i zadržala povećani tržišni udio na europskom tržištu. Sukladno tome, Hrvatska je ostvarila za gotovo tri četvrtine bolje rezultate od prosjeka Europe, dvostruko bolje rezultate od zemalja Sredozemlja te treću godinu zaredom bolje rezultate od konkurentskih zemalja. Dosad najbolje rezultate Hrvatska je ostvarila i kada je riječ o apsolutnim brojkama turističkih dolazaka i noćenja.
 


I ove su godine najbrojniji turisti na našoj obali bili Nijemci, Slovenci, Talijani, Austrijanci, Česi i Poljaci, od kojih je pad u broju dolazaka zabilježen jedino od strane talijanskih turista, što je bilo i očekivano s obzirom na gospodarsku situaciju, dok su ostala tržišta zabilježila poraste kako u dolascima, tako i u noćenjima. Dobre rezultate zabilježile su gotovo sve primorske županije, a posebno Dubrovačko-neretvanska, u kojoj je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci zabilježeno 8 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja.  Pozitivne brojke zasigurno su rezultat pravovremenih i ciljanih mjera kojima se Hrvatska pripremila za turističku 2010. godinu, rekao je ministar te se osvrnuo i na zabilježene poraste u broju dolazaka gostiju s brodova na kružnim putovanjima, ali i tzv. avio gostiju. Uz spomenuto, ove je godine zabilježeno i 6 posto više organiziranih dolazaka turista u našu zemlju.
 


U nastavku sjednice ministar je govorio i o Akcijskom planu hrvatskog turizma za 2011. godinu, kojeg je Vlada RH nedavno donijela, te o mjerama unutar plana, usmjerenima na domaće i međunarodno tržište. Pritom je posebno istaknuo novi program „Upoznaj Hrvatsku“, koji će se odnositi na razvoj turizma u turistički nerazvijenim područjima naše zemlje, te intenzivnije aktivnosti koje će sljedeće godine biti provođene na našim tradicionalnim tržištima. Upozorio je i na minimalan rast kojeg će Europa, prema procjenama, ostvariti sljedeće godine, kao i na činjenicu da će pozivati svoje građane na provođenje odmora u vlastitoj ili zemljama Europske unije.
 
O spomenutom sajmu WTM u Londonu, na kojem su predstavljene hrvatske mjere za sljedeću turističku godinu, uz ministra Bajsa, govorio je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.
 
Na sjednici je, između ostalog, bilo riječi i o prijedlogu Zakona o HRT-u kojim bi pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost drugačije plaćale HRT pretplatu (za ukupno četiri TV prijemnika bi plaćale jednu pristojbu).  

Pisane vijesti