Drugi put zaredom objavljeno specijalno izdanje crvenog vodiča Michelin posvećeno Istri

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/Michelin_2018_istra.jpg

Izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi put zaredom objavila je specijalno izdanje crvenog vodiča, ponovno u cijelosti posvećeno Istri. Riječ je o publikaciji kakve Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i slične, koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima. Prema kriterijima Michelina Istra je definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa te je regiji ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su preporučena još dva nova objekta - Buščina i Badi, oba iz Umaga. Cijela Hrvatska ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom.

Prigodom izlaska iz tiska ove važne publikacije direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, izjavio je: Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog dijela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će biti ocijenjeni od strane inspektora.“
 
Istra je već duži niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gastronomskim vodičima, a crveni Michelinov vodič zasigurno predstavlja veliko priznanje za istarsku gastronomiju.
 
Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.
 
Crveni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje
 
Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.
 
Za Vinske ceste Istre Michelin navodi kako šesnaest odabranih vinarija predstavlja najbolji odraz vinskog turizma na poluotoku.
 
Što se Cesta maslinovog ulja tiče, Michelin posebno naglašava vodič Flos Olei i činjenicu da je Istra proglašena najboljom svjetskom regijom ekstradjevičanskog maslinovog ulja te posebno izdvaja 16 proizvođača.

Zeleni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje
 
Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu te Eufrazijeva bazilika s osvojenim najvećim brojem bodova (3*). Slijede: Motovun, Grožnjan, Poreč, Limski zaljev, Rovinj, Brijuni, znamenitosti Pule, sakralna zbirka crvke Sv. Blaža u Vodnjanu, starogradska jezgra Labina te Plomin s dvije zvjezdice. Potom Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Svetvinčenat, Sveti Lovreč, Draguć, Aleja Glagoljaša, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom, odnosno opisana kao interesantna mjesta, a na kraju popisa se nalaze još Novigrad, Oprtalj i Umag.
 
Vodič Michelin - gurmanska biblija
 
Michelinov vodič utemeljen je 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja.
 
Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.

Pisane vijesti