Delegacija Ministarstva turizma u službenom posjetu Španjolskoj s državnom tajnicom za turizam Matildom Pastora Asían González

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180522_espana1.jpg

U službenom posjetu Španjolskoj je delegacija Ministarstva turizma, državni tajnik Frano Matušić, pomoćnica ministra Monika Udovičić te glavna savjetnica ministra Barbara Mesić, gdje su se sastali s državnom tajnicom za turizam u Ministarstvu energetike, turizma i digitalnog planiranja, Matildom Pastora Asían González. Glavna tema razgovora bila je hrvatska inicijativa osnivanja financijske linije za turizam pri EU. Turizam je važan segment i mora biti dio ekonomskih politika Europe, zaključak je obiju strana, a tom je prigodom Španjolska pozdravila inicijativu za boljim pozicioniranjem turizma u Europskoj uniji.

Podsjetimo, ministar Gari Cappelli pokrenuo je inicijativu kako bi turizam, najbrže rastući sektor u Europi koji trenutno u ukupnom BDP-u Europe sudjeluje s deset posto, dobio svoje radno tijelo, kao strateško na razini EU, za financiranje turističkih aktivnosti, prije svega onih u infrastrukturu, obrazovanje i drugo, kroz proračun EU.

Tajnica za turizam Španjolske Matilda Pastora Asían González dodala je kako je riječ o dobrom prijedlogu te najavila kako će za dva dana, kada se održava sastanak Izvršnog odbora UNWTO-a u San Sebastianu još jednom sjesti za stol oko iste teme, kada bi se Španjolskoj i Hrvatskoj trebali priključiti i predstavnici Portugala te ostalih zemalja Europe.

Bit će to prigoda da se rasprave detalji financijske linije za turizam te dogovori hodogram daljnjih aktivnosti, poruka je sa španjolsko-hrvatskog bilateralnog sastanka pri kojem je Španjolska strana istaknula kako su zainteresirani i za ideju EU agencije za zajedničku promociju EU zemalja na dalekim tržištima poput Kine, Japana i Koreje.

Sastanku na kojem se govorilo i o problematici ekonomike dijeljenja, digitalnim platformama i nelojalnoj konkurenciji, promotivnim aktivnostima i ustrojstvu domaćih turističkih organizacija, prisustvovao je i hrvatski veleposlanik u Španjolskoj Svjetlan Berković.

Pisane vijesti