Dani hrvatskog kulinarstva idući tjedan u Opatiji

Slika /arhiva/hrv-kuharski-s-w.jpg

Dani hrvatskog kulinarstva, koji će se u Opatiji u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza održati idući tjedan od 6. do 12. prosinca, promovirat će kuharsku struku, hrvatsku kulinarsku baštinu i njeno turističko vrednovanje te posebno uporabu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u kuharstvu.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), čiji su čelni ljudi istaknuli da su ti Dani najveći i najvažniji strukovni gastronomski događaj u Hrvatskoj.

U šest dana svoja će znanje, stručnost i kreativnost pokazati više od 200 hrvatskih kuhara, slastičara i učenika ugostiteljskih škola koji će se pokušati dokazati na 7. državnom prvenstvu kuhara, 2. državnom prvenstvu slastičara i 5. Kamelija kupu.

Naglasivši da će se na Danima prikazati presjek vrhunske kreativnosti i enogastronomskih postignuća hrvatskih kulinarskih majstora-kuhara, predsjednik HKS-a Damir Crleni kazao je da će među njima biti i nagrađeni kuhari na nedavno održanom Svjetskom kulinarskom prvenstvu u Luksemburgu.

Tamo su hrvatski kuhari među elitnom konkurencijom osvojili više od deset brončanih medalja u različitim kategorijama.

Crleni je istaknuo i zadovoljstvo što kulinarska struka dobiva sve veću važnost i sve više kako stranih i domaćih priznanja, što dokazuje i interes proizvođača hrane za suradnjom. Među takvim tvrtkama je naveo Perutninu Ptuj–Pipo Čakovec, Podravku i Dukat, čiji će proizvodi u natjecanjima na Danima u Opatiji dati svojevrsni nacionalni pečat. (Hina)

Pisane vijesti