Brnjac donijela odluke za financiranje sportaša: 3 milijuna eura za županijske sportske zajednice i 215.000 eura za 153 stipendije

Slika /2023_WEBMINTS/230706_sport.png

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je dvije odluke, kojima se doprinosi boljoj skrbi o sportašicama i sportašima - Odluku o dodjeli stipendija za školarinu u 2023. godini bivšim i sadašnjim vrhunskim sportašima te Odluku o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje programa razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave koji se sufinancira putem županijskih sportskih zajednica u 2023. godini.

Odluka o dodjeli stipendija za školarinu u 2023. godini donesena je na temelju provedenog Natječaja, a stipendirat će se školarine za 153 sportaša u ukupnom iznosu od 214.289,48 eura. Ministarstvo turizma i sporta ovaj Natječaj provodi od 2017. godine te je, uključujući i ovu godinu, do sada stipendirana 681 školarina.
 
„Ova aktivnost iznimno je važna za poticanje dualne karijere i zbog toga nam je važno što svake godine imamo veliki broj naših bivših i sadašnjih vrhunskih sportašica i sportaša kojima stipendiramo školarine. Znamo da je jedan od velikih izazova svakog sportaša prilagodba na novi način života nakon završetka sportske karijere, a ovime im pomažemo da steknu više i visokoškolsko obrazovanje kako bi se što lakše i brže uključili u sve ostale sfere društva ili nastavili svoj put u sportskom sustavu“, rekla je ministrica turizma i sporta.
 
Temeljem Odluke o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje programa razvoja sporta od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave koji se sufinancira putem županijskih sportskih zajednica u 2023. godini Ministarstvo turizma i sporta dodijelit će sredstva za 15 programa u ukupnom iznosu od 2.959.595,34 eura.
 
„Novim Zakonom o sportu po prvi puta smo omogućili sufinanciranje županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna i ova aktivnost je iznimno važna, jer su ova sredstva namijenjena za sufinanciranje troškova stručnog rada, odnosno trenera, te opreme za mlade do 18 godina. Time osiguravamo bolje uvjete djeci i mladima za bavljenje sportom i uključivanje u sportske aktivnosti u svim dijelovima Hrvatske“, zaključila je Brnjac.
 
Navedene Odluke možete pronaći na sljedećim poveznicama:  

Pisane vijesti